Ασφυκτική πίεση για μισθούς και "κούρεμα"

Ασφυκτική πίεση για μισθούς και "κούρεμα"

Tρόικα με Βενιζέλο για τα μέτρα του 2013-2014 - Επιμένουν οι ελεγκτές για κατάργηση της εθνικής σύμβασης -  Συναγερμός στις τράπεζες, με φόντο ένα haircut της τάξης του 50% - Σε όλα τα υπουργεία η ομάδα Ράιχενμπαχ

Ασφυκτική πίεση για μισθούς και "κούρεμα"
Η Ελλάδα ζει τις δραματικότερες στιγμές της Μεταπολίτευσης - ίσως τις δραματικότερες μετά τον Εμφύλιο - καθώς τις επόμενες ημέρες παίζονται κυριολεκτικά τα πάντα για την επιβίωση της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών!

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τρόικας και Ευάγγελου Βενιζέλου η οποία είχε ως αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διετία 2013 -2014, ώστε να διασφαλίσουν οι δανειστές μας πως δεν θα υπάρξει "πισωγύρισμα" στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων.

Η συνάντηση των δύο πλευρών ήταν η τελευταία, αλλά θα υπάρξει μία ακόμη μεταξύ των ελεγκτών και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, με την Τρόικα να επιμένει για ουσιαστική κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με στόχο τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το υπ. Εργασίας αντιτείνει ότι ήδη η μείωση είναι της τάξης του 8% με 12%, ενώ ουσιαστικά με τα νέα μέτρα (επιχειρησιακές συμβάσεις, μείωση αφορολόγητου κλπ) επέρχεται πρόσθετη συρρίκνωση της τάξης του 25%,

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμη, τα "ειδικά τάγματα" του Ράιχενμπαχ είναι έτοιμα να σαρώσουν τα υπουργεία, προκειμένου να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα ενώ, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κλίμα που βγαίνει από τις σαββατοκυριακάτικες επαφές Λαγκάρντ - Σαρκοζί και Σαρκοζί - Μέρκελ παραπέμπει σε μεγάλο κούρεμα, της τάξης του 50% στο ελληνικό χρέος.

Η εξέλιξη ουσιαστικά θα σημάνει την κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αφού θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυσή τους, λόγω απωλειών στα χαρτοφυλάκια ομολόγων, και τέτοια κεφάλαια μόνο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορούν να προέλθουν, έναντι μεταβίβασης κοινών τραπεζικών μετοχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απο την Παρασκευή το βράδυ ο διοικητης της Τράπεζας της  Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος ζήτησε επικυρωμενα στοιχεία απο τις τράπεζες για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων και τις καταθέσεις. Και ήδη σήμερα έγινε γνωστό ότι ουσιαστικά κρατικοποιείται η PROTON BANK.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης