Οι φωτιές με τα ευρωπαϊκά και με τον Επίτροπο και οι φωτιές (του Νίκου) στο ΠΑΣΟΚ, οι ταυτότητες και οι γκρίνιες στον Φουρλή

Οι φωτιές με τα ευρωπαϊκά και με τον Επίτροπο και οι φωτιές (του Νίκου) στο ΠΑΣΟΚ, οι ταυτότητες και οι γκρίνιες στον Φουρλή

-Χαίρετε, τριημεράκι τέλος με μια από τις πιο μεγάλες εξόδους της τελευταίας δεκαετίας, ακόμα και στα νησιά με τα 7άρια μποφόρ σχεδόν όλο το τριήμερο

DARKROOM_2022
Ελληνες και ξένοι τουρίστες μαζί, γιατί ήδη τα στατιστικά φανερώνουν ότι όντως πάμε για νέο ρεκόρ παρά την ακρίβεια, που φυσικά σαρώνει τα πάντα σε Ευρώπη και Αμερική.

Φορολογικές δηλώσεις

-Η πηγή μου περί τα φορολογικά μου έλεγε προ ημερών ότι από μια σύγκριση μεταξύ δηλώσεων οι κάτοικοι τουριστικών περιοχών δηλώνουν τώρα εισοδήματα 30%-40% μεγαλύτερα. Λογικό μου φαίνεται, όπως λογικό είναι να περικόψει ολίγον το επίδομα ανεργίας η κυβέρνηση -για να… πάει και κανείς να δουλέψει- και να ρίξει το ισόποσο σε εισοδηματικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη. 'Η να μειώσει κι άλλο φόρους και εισφορές. Αντε να ξυπνήσουν και λίγο οι αρμόδιοι ε, γιατί λίγο λίγο φαγώνονται οι μονάδες και οι ψήφοι!

Φωτιές…

Κλείσιμο
-Στις φωτιές τώρα, που δυστυχώς άρχισαν τα μποφόρ από τα μέσα Ιουνίου, είναι εμφανές ότι γίνεται μια πιο προσεκτική δουλειά από τον Κικίλια, την Πυροσβεστική, τα δασαρχεία, τον Στρατό και την αστυνομία. Πολύ νωρίς για να βγει συμπέρασμα πάντως και η αυστηροποίηση του νόμου Φλωρίδη παίζει ρόλο. Μπράβο και σε όσους κατήγγειλαν αυτά τα κτήνη που πέταγαν πυροτεχνήματα και έκαψαν ένα από τα λίγα πράσινα σημεία της Υδρας. Εμείς αναρτήσαμε το θέμα με φωτογραφίες λίγα λεπτά μετά (Σάββατο βράδυ), δεν κατάλαβα ποιοι ευθύνονται από τις τοπικές αρχές που ενημερώθηκε η Εισαγγελία στη 1 το μεσημέρι της άλλης ημέρας και γιατί, έτσι έφυγαν οι επιβαίνοντες Καζακστανοί άρον άρον για την πατρίδα τους το άλλο πρωί. Γιατί κι αυτοί κάτι θα είδαν, δεν μπορεί… Τέλος πάντων, νομίζω θα τα βρει όλα η Δικαιοσύνη μια χαρά.

ΠΑΣΟΚ

-Λοιπόν τα Πασοκικά τα βλέπετε, είναι σε πλήρη εξέλιξη, εγώ θα σας πω ότι μια καλή πηγή μου με ενημέρωσε ότι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τα «συζήτησε καλά» με τον Δούκα και δεν θα κατέβει αυτός, αλλά θα στηρίξει τον δήμαρχο. Βέβαια, θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις εξελίξεις μετά τη συνεδρίαση των… οργάνων (αχ, αυτά τα όργανα) εντός των ημερών για να δούμε και τι θα κάνει ο Ν.Α. Δεν φαίνεται να μπορεί και πολλά, πάντως...

Ο Μητσοτάκης και το ευρωπαϊκό παζάρι

-Η εβδομάδα που ξεκινά είναι ζόρικη για τα ευρωπαϊκά και ο Κ.Μ θα αφιερώσει αρκετό χρόνο ως διαπραγματευτής του ΕΛΚ, προκειμένου να "κλειδώσει" η νέα αρχιτεκτονική στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης. Η τριάδα για τις θέσεις είναι γνωστή -VDL, Κόστα και η Εσθονή Κάλας- και η αλήθεια είναι ότι άλλα πρόσωπα δεν υπάρχουν, παρά τη "σφήνα" της Ιταλίδας Μελόνι, της οποίας η ευρω-ομάδα είναι πλέον τρίτη σε δύναμη και την εξασθένηση των Φιλελευθέρων του Μακρόν που έχασαν κι άλλους ευρωβουλευτές. "Τα νούμερα για την Ούρσουλα βγαίνουν", μου έλεγε χθες η σοβαρή ευρωπαϊκή πηγή μου, εκτιμώντας ότι η Μελόνι δεν θα την καταψηφίσει. Η Γερμανίδα βρέθηκε χθες σε συνεδρίαση του ΕΛΚ, όπου εμφανίστηκε ψύχραιμη, ενώ μου λένε ότι ο Μητσοτάκης θα μπει πολύ ενεργά στο παιχνίδι αυτές τις μέρες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή, για να μην έχουμε νέο ναυάγιο.

Τα νεότερα για Επίτροπο

-Το τριήμερο ο Κ.Μ χαλάρωσε μετά από τα προεκλογικά και μετεκλογικά ζόρια και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε κάτι νεότερο από το μέτωπο του Επιτρόπου, όταν και ο ίδιος καταλάβει τι πόστο θα πάρει η χώρα μας. Κάποιοι από τις Βρυξέλλες λένε ότι η κουβέντα με τη VDL θα γίνει μετά τα μέσα Ιουλίου, αν και νομίζω ότι μια πρώτη κουβέντα η πρόεδρος και ο διαπραγματευτής θα την κάνουν και ανεξάρτητα. Αν πιστέψω, πάντως, μια άλλη σοβαρή ευρωπαϊκή πηγή μου, οι πιθανότητες ανανέωσης της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά όσο πάνε και λιγοστεύουν. Διότι, όπως λένε και μερικοί στο Μ.Μ, δεν του "χρωστάνε" και κάτι.

Εσωκομματικά ταρακουνήματα

-Τώρα, το κυβερνητικό καράβι θα ταλαντευτεί λίγο ακόμα τις επόμενες μέρες, καθώς μερικοί βουλευτές, είτε αυτοί που δεν αξιοποιήθηκαν στον ανασχηματισμό είτε μερικοί άλλοι που δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αξιοποιηθούν ούτως ή άλλως, ετοιμάζονται για... γκρίνια στην Κ.Ο. της Τετάρτης. Σας έγραψα την περασμένη εβδομάδα για τις συναντήσεις "μασάζ" που έγιναν, ορισμένοι πάντως θέλουν να τα πουν για να... ξελαμπικάρουν. Ο Μητσοτάκης πάντως θα τους ακούσει και θα απαντήσει, διότι η όλη ιστορία γίνεται για να συζητηθούν και ορισμένα πράγματα.

Η ποινή του Μπελέρη

-Ίσως το διαβάσατε και χθες, η ποινή του Φρέντι Μπελέρη στο Εφετείο ανακοινώνεται σήμερα. Αν είναι κάτω από 20 μήνες, τότε θα βγει άμεσα από τη φυλακή, καθώς θα έχει εκτίσει έναν ικανό χρόνο. Και έτσι θα μπορεί να είναι παρών στην ορκωμοσία του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο. Την... κρισιμότητα του να συμβεί αυτό, μου λένε, ότι είχαν φροντίσει να "επικοινωνήσουν" στα Τίρανα το προηγούμενο διάστημα και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διπλωματική σύμβουλος Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα.

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη ΔΕΠΑ

-Με το ένα πόδι εκτός της ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Helleniq Energy, υλοποιώντας την απόφασή της να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της κρατικής εταιρείας. Αφού η συνταγή της ιδιωτικοποίησης δεν περπάτησε λόγω «κακού» timing και όχι μόνο, το «φίδι από την τρύπα» θα βγάλει -όπως όλα δείχνουν- το ελληνικό δημόσιο. Το τελευταίο φέρεται να έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και να διευκολύνει έτσι τη διοίκηση των πρώην ΕΛΠΕ αλλά και τον μεγαλομέτοχο Σπύρο Λάτση που ψάχνουν εδώ και δύο χρόνια την έξοδο από την εταιρεία που έφερε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Το μεγάλο ερώτημα είναι με τι τίμημα θα γίνει η συναλλαγή (το 35% έχει αποτιμηθεί από τη Helleniq Energy στα 200 εκατ.) όταν η ΔΕΠΑ έχει μπροστά της δύο πολύ σοβαρές εκκρεμείς υποθέσεις (δικαστική διαμάχη με τα ELFE, διαιτησία για ρήτρες take or pay με την Gazprom ύψους 400 εκατ. ευρώ ). Η έκβαση των υποθέσεων αυτών μπορεί να έχει θετικό πρόσημο για την εταιρεία αλλά και αρνητικό, προκαλώντας τεράστια οικονομική αιμορραγία που θα είναι καταστροφική για τη ΔΕΠΑ, η οποία το 2023 εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους 6 εκατ. από καθαρά κέρδη 84 εκατ. ευρώ. Αναπάντητα πάντως ερωτήματα υπάρχουν ακόμη και στο καλό σενάριο. Εάν, για παράδειγμα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας περάσει κατά 100% στο ελληνικό δημόσιο, τι σχεδιασμός υπάρχει για την επόμενη μέρα όταν η ζήτηση για φυσικό αέριο ακολουθεί φθίνουσα πορεία και ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται στην αγορά έχει απευθείας συμβάσεις με τους Ρώσους και μάλιστα με πιο ευνοϊκές τιμές σε σχέση με τη ΔΕΠΑ;

Το μεγάλο asset

-Εάν σε κάτι μπορεί να ελπίζει η εταιρεία ότι μπορεί να μοσχοπουληθεί, είναι η θυγατρική της Φυσικό Αέριο που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην αγορά της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ακολουθώντας από κοντά την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ. Η τελευταία πάντως φαίνεται να αποτελεί για ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους λύση για την επόμενη μέρα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε μια λογική ότι ως καθετοποιημένος όμιλος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη σύμβαση με τους Ρώσους. Για το σενάριο αυτό, που κυκλοφόρησε προ εξαμήνου στην αγορά, πληροφορούμαι πάντως ότι στη ΔΕΗ κρατούν… μικρό καλάθι.

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία για την Αtticabank

-Οσον αφορά τα νέα της αγοράς, να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το θέμα της Αtticabank και της Παγκρήτιας, με το ΤΧΣ και τη Thrivest να ρυθμίζουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η συγχώνευση που δημιουργεί πέμπτο πόλο στην τραπεζική αγορά, θα ολοκληρωθεί με την αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει το Φθινόπωρο. Σε όλο το εγχείρημα καθοριστικό ρόλο είχε η ισχυρή στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος και η σταθερή προσήλωση των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη στο σχέδιο εξυγίανσης και συνένωσης των δυο τραπεζών.

Σεπτέμβριο ο νέος διαγωνισμός για τις ταυτότητες

-Τον Σεπτέμβριο περιμένουμε τον νέο διαγωνισμό για τις αστυνομικές ταυτότητες. Την ευθύνη για την προκήρυξη της διαδικασίας ανέλαβε η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μην επαναληφθεί το σήριαλ που είχαμε με τον προηγούμενο διαγωνισμό, με τον σχεδιασμό να προβλέπει προκήρυξη του διαγωνισμού τον Σεπτέμβριο.

Οι τρεις ισχυροί ενδιαφερόμενοι για Avramar και το μεγάλο haircut των δανείων

-Πλησιάζει η ώρα για τις δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης της Avramar που τρέχει η Deloitte. Οι πωλήτριες τράπεζες κάθε άλλο παρά ικανοποιημένες εμφανίστηκαν μετά την κατάθεση έξι μη δεσμευτικών προσφορών, κυρίως λόγω των αιρέσεων που αυτές περιλαμβάνουν, ήτοι πολύ μεγάλο «κούρεμα» στα δάνεια. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές φαίνεται να έχουν προσαρμόσει τις μη δεσμευτικές προσφορές τους στο γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται επιχειρησιακά σε δεινή θέση και ότι ο ιχθυοπληθυσμός έχει μειωθεί στο ήμισυ. Εξαιτίας αυτού κυκλοφόρησε ένα σενάριο το οποίο ήθελε τις τράπεζες να σκέφτονται σοβαρά να κάνουν step in, να τοποθετήσουν διοίκηση της επιλογής τους και να συμμαζέψουν την εταιρεία. Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, που βρίσκεται πολύ κοντά στη διαδικασία, απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το σενάριο, σχολιάζοντας «τι δουλειά έχουμε εμείς με τα ψάρια;», οπότε ο διαγωνισμός προχωρά μέχρι «να βρεθεί κάποιος να την πάρει από εμάς και να πάμε παρακάτω». Έτσι, έχοντας εξετάσει τις μη δεσμευτικές προσφορές, οι πωλητές θεωρούν πως τρεις είναι οι βασικοί υποψήφιοι που μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος: το ισπανικό fund Atitllan με έδρα τη Βαλένθια και επικεφαλής τον Ρομπέρτο Σεντένο, η ελληνικών συμφερόντων Philosofish και το αραβικών συμφερόντων fund που συμμετέχει αυτόνομα στον διαγωνισμό. Όλα όμως θα κριθούν από το βάθος του haircut που είναι διατεθειμένες να δεχτούν οι τράπεζες.

Μεγάλου-Ανδριόπουλος

-Συνέντευξη Τύπου δίνουν σήμερα το μεσημέρι ο CEO της τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου και ο CEO της Dimand Δημ. Ανδριόπουλος για τα έργα real estate που αναλαμβάνει η Dimand σε ακίνητα της Τρ. Πειραιώς. Οι σημερινές ανακοινώσεις έχουν ενδιαφέρον καθώς φημολογείται στην αγορά ότι αφορούν από το νέο στρατηγείο της Τρ. Πειραιώς, όπου έχουν επιλεγεί τα παλιά κεντρικά γραφεία της Αγροτικής τράπεζας (Μεγάρο Σερπιέρη) στην οδό Πανεπιστημίου, μέχρι ανάπτυξη φιλόδοξων projects real estate development στο Λαύριο, σε εκτάσεις που -εκτός άλλων- φημολογείται ότι είναι και συμφερόντων της Κέκροψ.

Γκρίνιες για τη μετοχή της Fourlis και η διάθεση ποσοστού της Trade Estates

-Παρουσία της Λήδας Φουρλή, ο CEO της Fourlis Συμμετοχών, Δημήτρης Βαλαχής, έδωσε στη γενική συνέλευση της Παρασκευής το guidance για το 2024 που δείχνει πως στη χρονιά που διανύουμε θα αρχίσουν να αποτυπώνονται οι αλλαγές που έχει ξεκινήσει η νέα διοίκηση. Υπήρξαν, ωστόσο, και παράπονα από μετόχους για τη σημαντική υστέρηση της μετοχής στο Χ.Α. Ο Βασίλης Φουρλής συμφώνησε πως η εικόνα δεν είναι καλή, υποστήριξε πως η αξία του ομίλου είναι υποτιμημένη και θα γίνουν ενέργειες για να αλλάξει. Χαρακτήρισε κομβικό το 2025 καθώς μέχρι τότε θα έχουν αποτυπωθεί στα μεγέθη του ομίλου κινήσεις που τώρα δρομολογούνται. Ποια είναι αυτά; Η διοίκηση αναμένει να ξεκινήσει η λειτουργία του Fourlis Retail Hub στο αεροδρόμιο όπου -εκτός του ΙΚΕΑ- θα λειτουργήσουν και άλλα καταστήματα του Ομίλου, αλλά και ένα γνωστής αλυσίδας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών. Επίσης πριν από το τέλος του έτους ξεκινά το retail park στην Πάτρα όπου και εκεί θα υπάρχει μεγάλο κατάστημα ΙΚΕΑ και μέσα στο 2025 αντίστοιχο στο Ηράκλειο. Το πιο σημαντικό όμως είναι η απο-ενοποίηση της θυγατρικής Trade Estates ΑΕΕΑΠ ώστε ο ισολογισμός να γίνει πιο ξεκάθαρος. Η διοίκηση έχει αναφέρει πως υπάρχει πρόθεση μείωσης του ποσοστού των βασικών μετόχων στο β’ εξάμηνο του 2024 με στόχο την περαιτέρω αύξηση διασποράς της εταιρείας, όμως δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις με ποιον τρόπο θα γίνει η μείωση του ποσοστού του μητρικού ομίλου.

Ξεκινά καταγραφή των υδάτινων πόρων

-Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό καθώς τα αποθέματα μειώνονται και η χώρα συνεχίζει να ξοδεύει το 75% των υδάτινων πόρων της σε άρδευση της αγροτικής γης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα και ξεκινά πλήρη καταγραφή των διαθέσιμων υδάτινων πόρων και την κατάρτιση μιας Στρατηγικής Μελέτης για την ορθολογική διαχείρισή τους, ταυτόχρονα με την αποτελεσματική προστασία του ανθρώπινου και φυσικού κεφαλαίου από πιθανές φυσικές καταστροφές. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Επενδύσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου

-Η ΕΤΕΒ ΒΙΠΕ αποφάσισε να αυξήσει τις δικές της επενδύσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου σε 20 εκατομμύρια ευρώ για να επιταχύνει τον χρόνο υλοποίησης των βελτιωτικών έργων εκσυγχρονισμού των υποδομών και αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει εκεί. Πρώτης προτεραιότητας είναι τα έργα που αφορούν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα δίκτυα αυτά ανήκαν στην ΕΥΑΘ αλλά τώρα περνάνε στην κυριότητα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Οι ζέστες και οι… Αρχαιόθρησκοι

-Η διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων σε κάθε υπουργείο είναι αναμφίβολα μια δύσκολη υπόθεση. Και δεν μιλάω τώρα για τα υπουργεία αιχμής, όσον αφορά σοβαρά και μείζονα προβλήματα των πολιτών, αλλά ακόμη και για υπουργεία που χειρίζονται άλλες υποθέσεις. Οι εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται μπροστά σε κάθε είδους αιτήματα ειδικά τέτοιες περιόδους που… μας δοκιμάζουν οι καύσωνες. Για παράδειγμα ότι στο υπουργείο Πολιτισμού, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς προχώρησε την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουνίου στην έγκριση αιτήματος του σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. Ελλήνων Αρχαιόθρησκων Ιερόν Σωματείον» για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου για την πραγματοποίηση εκδήλωσης, που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή 23 Ιουνίου. Από τα αναφερόμενα στη σχετική απόφαση αντιλαμβάνομαι ότι το αίτημα υποβλήθηκε από τους ενδιαφερόμενους στις 30 Μαΐου, ενώ στις 18 Ιουνίου γνωμοδότησε ομόφωνα και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τώρα, το «πράσινο φως» δόθηκε για την «προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου για την πραγματοποίηση εκδήλωσης μικρής διάρκειας, με τη συμμετοχή ενενήντα (90) μελών του Σωματείου, στις 23 Ιουνίου 2024, κατά την αιτούμενη ώρα (12:00 - 12:30μμ)». Υπήρξαν όμως και όροι μεταξύ των οποίων: -Η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στο πλάτωμα του Ιερού του Διός, εκτός περισχοινίσεων, σε σημείο που θα υποδειχθεί από το φυλακτικό προσωπικό. -Η εκδήλωση να μην περιλαμβάνει πράξεις λατρευτικού χαρακτήρα, όπως σπονδές υγρών, καύση θυμιάματος (σε τρίποδα ή χωρίς) ή κεριών, χρήση ειδικής ενδυμασίας και λατρευτικού εξοπλισμού (π.χ. αγαλματίδια, σκεύη, εγχειρίδια), καθώς τα επισκέψιμα μνημεία δεν εξυπηρετούν λατρευτικούς σκοπούς, ενώ δεν επιτρέπεται η εισαγωγή στον χώρο σακιδίων και μεγάλων αποσκευών. -Να τηρηθούν οι όροι διαφόρων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων του ΥΠΠΟΑ που προβλέπουν την απαγόρευση κατανάλωσης τροφίμων και ποτών, καπνίσματος, χρήσης μέσων παραγωγής ήχου και μουσικών οργάνων, πυροτεχνημάτων, καπνογόνων, φωτοβολίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών (που δυστυχώς είναι και… επίκαιρο), αφής κεριών και πυρσών. «Εν γένει, απαγορεύεται κάθε πράξη που δύναται να διαταράξει την ησυχία, την ευταξία και να προκαλέσει βλάβη στα μνημεία», όπως αναφέρεται. Ακόμη, η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί ατελώς, καθώς δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ επιπλέον δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση, κινηματογράφηση και η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή της. Τέλος, οι διοργανωτές οφείλουν να μεριμνήσουν για την τήρηση της καθαριότητας και την αποκομιδή τυχόν απορριμμάτων τόσο κατά τη διάρκεια της παραχώρησης όσο και μετά το πέρας αυτής, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση ατυχήματος το Ελληνικό Δημόσιο δεν φέρει ευθύνη, διατηρεί δε αξίωση για την ανόρθωση κάθε ζημίας. To ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ (Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων Ιερόν Σωματείον) έχει σκοπό, όπως λέει, τη «θρησκευτική διομολόγηση και λειτουργία της θρησκείας των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων, όπως αυτή προκύπτει από τις θρησκευτικές θέσεις και πρακτικές των Αρχαίων Ελλήνων, αρχής γενομένης από την Προϊστορική περίοδο έως και σήμερα. Ως θρησκεία των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων ορίζεται η λατρεία του δωδεκαθέου των Ολυμπίων Θεών καθώς και όλων των άλλων Θεών που ετιμώντο από τους Αρχαίους Έλληνες».

Η Microsoft τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις

-Η Microsoft σπεύδει να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στην ελληνική αγορά τους πρώτους υπολογιστές Copilot+ που είναι η δική της απάντηση στις απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Οι νέοι υπολογιστές λειτουργούν με Windows που έχουν ενσωματωμένο hardware τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζονται υπολογιστές Copilot+. Υποστηρίζουν ότι είναι οι ταχύτεροι υπολογιστές που «χτίστηκαν ποτέ» με τσιπ ικανά για 40 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο και «πρόσβαση στα πιο προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης». Επιπλέον η Microsoft ισχυρίζεται ότι το πρώτο πλεονέκτημα που θα διαπιστώσουν οι χρήστες αυτών των υπολογιστών είναι οι -εντυπωσιακής δυνατότητας- νέες μπαταρίες που επιτρέπουν τη συνεχή έντονη χρήση τους για 20 και πλέον ώρες.

Περιμένουν μεγάλη παρέμβαση της BoJ για να σταματήσει η κατρακύλα του γεν

-Η ισοτιμία του γεν με το δολάριο πλησιάζει επικίνδυνα τα επίπεδα των 160 Υ/$. Καθώς το γεν αποδυναμώνεται σταθερά και με ταχύτητα, χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη είναι υποχρεωμένες να αφήσουν τα δικά τους εθνικά νομίσματα να υποτιμηθούν για να προστατεύσουν τις εξαγωγές τους. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος ανταγωνιστικών υποτιμήσεων που αποσταθεροποιεί τις περιφερειακές οικονομίες. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, εκτός από το να ξοδεύει δισεκατομμύρια καθημερινά για να στηρίξει την ισοτιμία του γεν, θα υποχρεωθεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων αλλά και να αυξήσει τα επιτόκια του γεν για να σταματήσει τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Τα πράγματα είναι σοβαρά και στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξοδεύει για προσελκύσει ξένες επενδύσεις σε αμερικανικό έδαφος αλλά αυξάνει επικίνδυνα το δημόσιο χρέος

-Περισσότερα από 200 δισ. δολάρια έχει επενδύσει η κυβέρνηση Μπάιντεν σε επενδύσεις υποδομών που διευκολύνουν την παραγωγή καθαρής τεχνολογίας. Η μεγαλύτερη πρόσφατη επένδυση στην αναπτυσσόμενη αλυσίδα εφοδιασμού πράσινης ενέργειας των ΗΠΑ περιλαμβάνει ένα εργοτάξιο μεγέθους 121 γηπέδων ποδοσφαίρου κοντά στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας που συνοδεύεται από μία γενναία επιδότηση 14 δισ. δολ. Εκεί θα εγκατασταθεί η Toyota Corp που θα απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους για να παράγουν αρκετές μπαταρίες για να τροφοδοτήσουν μισό εκατομμύριο νέα ηλεκτρικά οχήματα κάθε χρόνο. Αυτού του είδους οι επενδύσεις αυξάνουν θεαματικά το ήδη τεράστιο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Δημόσιο Χρέος ανέρχεται σε 34,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 24,9 τρισ. δολ. διαπραγματεύονται ελεύθερα στις αγορές. Τα τελευταία 4 χρόνια, το χρέος των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί στα ύψη κατά 11 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το μέγεθος αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της οικονομίας των ΗΠΑ. Για να εξυπηρετεί βιώσιμα αυτό το Χρέος, η οικονομία των ΗΠΑ θα πρέπει να αναπτύσσεται κατά 3,2% κάθε χρόνο. Μέχρι σήμερα η ανάπτυξη μιας μεγάλης οικονομίας όπως των ΗΠΑ δύσκολα ξεπερνά το 2,5%.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης