Wall Street: Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα λόγω triple witching και Nvidia

Wall Street: Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα λόγω triple witching και Nvidia

Η τριπλή λήξη των παραγώγων (triple witching) και η δεύτερη συνεχόμενη πτώση της Nvidia έφεραν νευρικότητας στους επενδυτές

wallstreet
Η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα χαρακτήρισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street καθώς οι επενδυτές έδειξαν να επηρεάζοντια από τη τριπλή λήξη των παραγώγων (triple witching), δηλαδή της λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, δικαιωμάτων προαίρεσης και δικαιωμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης ενώ ο S&P 500 δεν κατάφερε να διατηρηθεί στα ιστορικά υψηλά των 5.500 μονάδων καθώς δε μπόρεσε να ξεπεράσει την πτώση για δεύτερη ημέρα στη μετοχή της Nvidia.

Οι επενδυτές φάνηκαν να αναζητούν κατεθυνση καθόλη τη διάρκεια των συναλλαγών με τη νευρικότητα να τους χαρακτηρίζει με τις συνεχείς εναλλαγές αλλά πάντα με οριακές διακυμάνσεις. Τελικά ο S&P 500 διατηρήθηκε στα κόκκινα λόγω της Nvidia που αγωνίστηκε για δεύτερη ημέρα να συγκρατήσει τις απώλειες υποχωρώντας 2,7%, διευρύνοντας τη χθεσινή πτώση κατά 3,5%. Στην ελεγχόμενη πτώση ακολούθηκε ο Nasdaq ενώ ο Dow Jones κρατήθηκε οριακά στα πράσινα.

Ειδικότερα και σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones είχε οριακή άνοδο 0,04% στις 39.149 μονάδες , ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,15% στις 5.464 μονάδες ενώ ο Nasdaq με πτώση στα ίδια επίπεδα κατά 0,18% και τις 17.689 μονάδες .

Πάντως 14 μετοχές του S&P 500 έφτασαν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Κλείσιμο
Στην αγορά ομολόγων, απόδοση του 10ετούς ήταν υψηλότερη κατά 1 μονάδα βάσης στο 4,267%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου ήταν επίσης κατά μία μονάδα βάσης υψηλότερη στο 4,739%.

Ο βιομηχανικός Dow Jones πάντως σημείωσε άνοδο 1,4% από την αρχή της εβδομάδας καταγράφοντας την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάιο. Σε αυτό συνέβαλε η μετοχή της Salesforce τροφοδοτόντας με κέρδη τον δείκτη των 30 μετοχών καθώς βρίσκεται σε ρυθμό ανόδου 5,3% για την εβδομάδα. Άλλοι σημαντικοί νικητές περιλαμβάνουν την Amgen και η Nike , και οι δύο με άνοδο σχεδόν 4% από την αρχή της εβδομάδας. Cisco Systems έχει κερδίσει 4,4%. Η UnitedHealth από την άλλη είναι ο μεγαλύτερος εβδομαδιαίος χαμένος του δείκτη, με πτώση σχεδόν 3%.

Οι μετοχές της βιοφαρμακευτικής Sarepta Therapeutics σημείωσαν άνοδο 33% μετά την έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της διευρυμένης χρήσης της γονιδιακής θεραπείας της εταιρείας, Elevidys, για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne. Ο FDA χορήγησε παραδοσιακή έγκριση της θεραπείας για ασθενείς ηλικίας 4 ετών και άνω που είναι σε θέση να περπατήσουν και επιταχυνόμενη έγκριση για όσους δεν μπορούν να περπατήσουν.

Σε άλλες μετοχές η Hertz Global είχε άνοδο περισσότερο από 10% αφού ο γίγαντας ενοικίασης αυτοκινήτων αύξησε την προσφορά ομολόγων σε 1 δισ. δολάρια. Αυτό συμβαίνει αφού η εταιρεία σχεδίαζε αρχικά να αντλήσει 750 εκατ. δολάρια, καθώς επιδιώκει να ανανεώσει τον στόλο των οχημάτων της.

Η μετοχή της Asana σημείωσε άνοδο 10,5% αφού η εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε σχέδιο επαναγοράς μετοχών που θα κοστίσει 150 εκατ. δολάρια. Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της Asana αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2025.

Γενικότερα στο πεδίο των μετοχών μεγάλη χαμένη φυσικά είναι η Nvidia η οποία διέκοψε το νικηφόρο σερί οκτώ εβδομάδων καθώς τα προβλήματα αυτής της εβδομάδας έβαλαν την αγαπημένη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης σε τροχιά για την πρώτη της εβδομάδα με απώλειες μετά από εννέα εβδομάδες περισσότερο από 3%.

Αν και εμφανίζονται κάποια σημάδια υπερπροσπάθειας της αγοράς, δεν είναι ακόμη σαφές αν η αγορά έχει φτάσει στα όριά της στο ράλι που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη – η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει τη «μετεωρική άνοδό της», δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group.

«Τα καλά νέα είναι ότι η πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι οι αγορές καταρρέουν ή έχουν αυτές τις μεγάλες, μαζικές μειώσεις», είπε. «Πρόκειται περισσότερο για μια μικρή εξισορρόπηση του πεδίου, επειδή οι αποτιμήσεις αυτών των εταιρειών έχουν απλώς απομακρυνθεί τόσο πολύ από τον μέσο όρο των μετοχών που πιθανώς θα δείτε κάποια διεύρυνση, κάτι για το οποίο έχει γίνει λόγος εδώ και καιρό».

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας αίσθηση προκάλεσε τα όσα ανέφερε την Παρασκευή η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών καθώς σημείωσε ότι οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν νέο ρεκόρ τον Μάιο, αλλά οι πωλήσεις παγωμένες.

Η διάμεση τιμή πώλησης των υφιστάμενων κατοικιών έφτασε τα 419.300 δολάρια για το μήνα, αυξημένη κατά 5,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με το ρεκόρ να σηματοδοτεί τον 11ο συνεχόμενο μήνα ετήσιας αύξησης.

Παράλληλα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 4,11 εκατομμύρια εποχικά προσαρμοσμένα, μειωμένες κατά 0,7%, αλλά καλύτερες από την εκτίμηση συναίνεσης του Dow Jones για 4,08 εκατομμύρια. Τα αποθέματα μη πωληθέντων διευρύνθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στο ισοδύναμο των 3,7 μηνών προσφοράς, ή 1,28 εκατομμύρια.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών απο την άλλη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών τον Ιούνιο, ενώ η εικόνα της μεταποίησης βελτιώθηκε επίσης, σύμφωνα με τις «flash» μετρήσεις της S&P Global που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Ο δείκτης δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών (flash) ανήλθε σε επίπεδο 55,1, το υψηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2022 και τον 17ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης, σύμφωνα με την έρευνα των διευθυντών αγορών.Αυτό ήταν υψηλότερο από 54,8 τον Μάιο και καλύτερο από την εκτίμηση 54 του Dow Jones.

Από την πλευρά της μεταποίησης, η έκτακτη μέτρηση του PMI διαμορφώθηκε στο 51,7, σε υψηλό τριών μηνών και 0,4 μονάδες καλύτερα από τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν 51 από τον δείκτη που μετρά το ποσοστό των διευθυντών που αναφέρουν επέκταση της δραστηριότητας.

Πηγή newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Δύσκολη νύχτα μετά τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Deutsche Welle: Οι Γκρίζοι Λύκοι παίζουν μπάλα στη Γερμανία

Απόστολος Λύτρας: Αίτηση αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσει το επόμενο δεκαήμερο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης