Ήλθε, είδε και απέρχεται η Τρόικα

Ήλθε, είδε και απέρχεται η Τρόικα

Τρία μεγάλα αγκάθια στον έλεγχο: χρέη προς ιδιώτες, κλειστά επαγγέλματα και αποκρατικοποιήσεις – Τι απαντά η κυβέρνηση στο πρέσινγκ των ελεγκτών

Ήλθε, είδε και απέρχεται η Τρόικα
Ο έλεγχος της Τρόικας τελειώνει σήμερα, οι ελεγκτές ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και στις αποσκευές θα πάρουν μαζί, κυρίως τις κακές εντυπώσεις τους για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα και της συμφωνίας για τον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, όπως αυτός τουλάχιστον συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, παρά τα πολλά προβλήματα που εντόπισε ο έλεγχος, η 6η δόση πιθανότατα θα εγκριθεί έως τις 24 Οκτωβρίου.
Στην σύσκεψη που είχε το βράδυ της Πέμπτης με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πόουλ Τόμσεν του ανακοίνωσε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ θεωρεί πως περαίωσε το έργο του για την επόμενη δόση, ενώ απόψε το βράδυ θα γίνει και τελική σύσκεψη με τους «ευρωπαίους» ελεγκτές κ. Μαζούχ και Μορς.

Πριν αναχωρήσουν για Ουάσινγκτον, Φραγκφούρτη  και Βρυξέλλες, όπου θα συντάξουν και θα παραδώσουν το τελικό πόρισμα την επόμενη εβδομάδα, οι ξένοι ελεγκτές αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων τους.
Κλείσιμο

Χθες βράδυ πάντως καταγράφηκαν ακόμα σημαντικά «αγκάθια» στο Μεσοπρόθεσμο:

1.  Το κράτος χρωστά και δεν πληρώνει σε ιδιώτες περί τα 9 δισ. ευρώ. Στο Μνημόνιο υπάρχει όρος για πλήρη εξόφληση κάθε χρέους του δημοσίου μέσα σε 90 μέρες. Στα 9 δισ. η Τρόικα υπολογίζει και τα περίπου 3 δισ. ομόλογα με τα οποία κάλυψε το Κράτος χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους. Στο υπ. Οικονομικών θεωρούν πρόβλημα μόνο τα 6 δισ. που δεν έχει να πληρώσει το Κράτος.

2. Το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης των  κλειστών επαγγελμάτων δεν ικανοποιεί την Τρόικα που  ζητά να  συντομευθεί δραστικά, ειδικά   στον  τομέα  των μεταφορών  όπου  η αποδίδει και ιδιαίτερη σημασία.

Ο  υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας και  την  γνώμη  του   υπουργού   υποδομών  κ. Γ  Ραγκούση  τόνισε  ότι   τα  επαγγέλματα  του  χώρου των μεταφορών  θα  είναι πλήρως  απελευθερωμένα  μέσα στο  α’ τρίμηνο  του  2012.  Σε ό, τι  αφορά  τα  περίπου 350  επαγγέλματα που  περιλαμβάνονται  στην οδηγία  για   απελευθέρωση  των  υπηρεσιών  σε πανευρωπαϊκό  επίπεδο  υποσχέθηκαν  ότι  θα  ολοκληρωθεί  και  θα  ανακοινωθεί  η πλήρης λίστα  πριν  από την  επόμενη  αξιολόγηση  του  ελληνικού  προγράμματος  οικονομικής  στήριξης.

3. Μεγάλη γκρίνια υπήρξε και για το θέμα των  αποκρατικοποιήσεων  οι  οποίες  εξαγγέλλονται  αλλά  δεν  ολοκληρώνονται .  Η υποχρέωση  για  αποκρατικοποιήσεις ύψους  28  δισ.  ευρώ  μέχρι και τα μέσα  του  2014  συνδέονται  άμεσα  με  την  συμφωνία  της  21ης Ιουλίου   και  συνεπώς  η  αθέτηση  των στόχων  σημαίνει  και   αστοχία   του  μεσοπρόθεσμου  δημοσιονομικού προγράμματος.

Η  Τρόικα  επέμεινε  και  χθες  στην  επιτάχυνση  της   πώλησης   δημόσια  ακίνητης  περιουσίας  ώστε   τόσο  οι δανειστές  μας  όσο  και  οι  αγορές  να  αρχίσουν να πείθονται  πως κάτι  κινείται. Οι λύσεις  της  μακροχρόνιας  ενοικίασης  δημόσιων  ακινήτων   έβρισκε αντίθετους  από  την  αρχή τους  τεχνοκράτες  της  ΕΕ,  του  ΔΝΤ  και της  ΕΚΤ .


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης