«Μαύρα» γενέθλια …

«Μαύρα» γενέθλια …

Από τη Σοφοκλέους στην οδό Αθηνών χωρίς ορατή διέξοδο από το τέλμα …

«Μαύρα» γενέθλια …
30 Σεπτεμβρίου 1876 – 30 Σεπτεμβρίου 2011. Η παλαιά Σοφοκλέους  και σήμερα Οδός Αθηνών συμπληρώνει σήμερα 135 αδιάλειπτης λειτουργίας καθώς οι ημέρες διακοπής μετριώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού…

Ακόμη και επί κατοχής το χρηματιστήριο δεν σταμάτησε παρόλο που η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν σχεδόν μηδενική.

Μερικοί λ.χ θυμήθηκαν ότι η τιμή της Εθνικής στην κατοχή ήταν περίπου η ίδια με την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή στα 5 ευρώ.

Από την κατοχή περάσαμε στην εποχή του κάγκελου όπου μια συναλλαγή γινόταν κάθε ένα τέταρτο. Ήλθε το ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και η διακοπή του όταν ένας γνωστός παράγοντας έκλεισε το χρηματιστήριο διότι κτύπησε στο σύστημα την αντίθετη πράξη.

Ήλθε ο καιρός της ευφορίας το 1999 και το ιστορικό ρεκόρ των 6484 μονάδων, η πτώση στις 3100 και η είσοδος στην ΟΝΕ. Ακολούθησε η νέα υπερβολή το 2007 με την άνοδο στις 5400 μονάδες.
Κλείσιμο

Και μετά την αδυναμία δανεισμού που δημιούργησε η σημερινή κυβέρνηση ήλθε η διόρθωση στις 800 μονάδες. Αρκετοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι κλείνει ένας ιστορικός κύκλος.

Όχι των 135 χρόνων, αλλά του 12ετη κύκλου που ξεκίνησε το 1998-1999 και τώρα πέρασε στην φάση  διόρθωσης των υπερβολών.    
     
Το σήμερα : Από τις 800 μονάδες : Χαράζει και κάποτε θα έλθει το ξημέρωμα   …..


Σήμερα και αφού έχει προηγηθεί η καταστροφή με τον Γενικό Δείκτη στις 800 μονάδες δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος προς το παρόν και εξαιτίας, κυρίως, της κατάστασης  των Τραπεζών.

1)Από το σύστημα έχουν εξέλθει 40-50 δις. ευρώ τα οποία λείπουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ακόμη και η ροή να είναι 4-5 δις. ευρώ το μήνα τα χρήματα λείπουν και οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

2) Ομόλογα δεν μπορούν να εκδώσουν αφού δεν μπορεί να εκδώσει το κράτος.

3) Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ότι και στην διατραπεζική αγορά καμία ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν μπορεί να δώσει χρήματα μέσω της διατραπεζικής αγοράς.

Ο μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης είναι η ΕΚΤ και ο Τρισέ ο οποίος όμως έχει πει ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν την έκθεση τους σε σχέση με τα  100 δις. ευρώ που έχουν λάβει.

Ακόμα μια πηγή χρηματοδότησης είναι και το ELA μέσω της Τραπέζης Ελλάδος.

Αν υπολογίσει κάποιος και τις επισφάλειες κάποιος πρέπει να βάλει χρήματα στις τράπεζες, δηλαδή ή η αγορά ή νέοι μέτοχοι 

Από την άλλη πλευρά οι ξένοι μέτοχοι ( Άραβες, ρώσοι ) όμως δεν πρόκειται να βάλουν χρήματα στις ελληνικές Τράπεζες γιατί  έχουμε ήλιο 10 μήνες τον χρόνο.

Η προοπτική για τις Τράπεζες  είναι το Ταμείο Στήριξης, αλλά κι αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα. Όταν έλθει η ώρα θα δούμε ποιοι και πως θα πάνε στο Ταμείο, δηλαδή θα κρατικοποιηθούν.   

Όταν, όμως,  ακόμη σε Τράπεζες όπως η Εθνική υπάρχει «κλειστό» συμβόλαιο για τους συνδικαλιστές ( Ακόμη και να απολυθεί κάποιος θα πληρώνεται επί 35 έτη ) και το ωράριο είναι το ίδιο όπως το 1960, όλοι καταλαβαίνουν πως  υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη.

Χαράζει ακόμη για το χρηματιστήριο, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στο βαθύ σκοτάδι πριν έλθει το φως της ημέρας. Οι Τράπεζες θα βρουν το δρόμο τους σιγά- σιγά  και μετά από 1-2 χρόνια θα συνέλθουν.
Τότε θα χρηματοδοτηθεί και η ελληνική οικονομία.         
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης