Καταρρέουν τα χρηματιστήρια
Συντρίμμια και στάχτες έγινε σε ένα Σαββατοκύριακο η παλιά Wall Street με τους τεράστιους χρηματιστηριακούς και επενδυτικούς κολοσσούς, προκαλώντας σεισμό σ΄ όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Η Lehman Brothers χρεοκόπησε ενώ η Merrill Lynch εξαγοράστηκε από την εμπορική Τράπεζα Bank of America, την ώρα που η αμερικανική FED και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χορηγήσει ρευστότη
Συντρίμμια και στάχτες έγινε σε ένα Σαββατοκύριακο η παλιά Wall Street με τους τεράστιους χρηματιστηριακούς και επενδυτικούς κολοσσούς, προκαλώντας σεισμό σ΄ όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Η Lehman Brothers χρεοκόπησε ενώ η Merrill Lynch εξαγοράστηκε από την εμπορική Τράπεζα Bank of America, την ώρα που η αμερικανική FED και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χορηγήσει ρευστότητα στις αγορές.
Και όπως φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, ευτυχώς όχι μεγάλης έκτασης, και με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η Lehman κατείχε θέσεις 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το αμερικανικό πτωχευτικό δίκαιο, τον πρώτο λόγο έχουν οι πιστωτές, έτσι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε συνεργασία με τον θεματοφύλακα, ώστε να διευθετηθεί το θέμα.
Όμως, όπως φαίνεται από τις συζητήσεις που έγιναν για την Lehman Brothers ( την ζήτησε μέχρι η αγγλική Barclays ) κάτι νέο γεννιέται, η νέα παγκόσμια οικονομική τάξη. Για αρκετές δεκαετίες, το πάνω «χέρι» αγορές είχαν Τράπεζες, όπως η Lehman Brothers ή η Μerrill Lynch. Μετά τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια και τα προϊόντα αυτών, οι παραπάνω τράπεζες χάνουν την πρωτοκαθεδρία και δεν είναι τυχαίο που μια τράπεζα με μεγάλα μερίδια στην καταναλωτική πίστη ( Bank Of America ) απέκτησε την Merrill Lynch.
Tα νέα της χρεοκοπίας προκάλεσαν κάθετη πτώση στην Αθήνα με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν πάνω από -4%. Ο Γενικός Δείκτης έκανε πράξεις και κάτω από τις 3.000 μονάδες και προσπαθεί να κρατήσει τουλάχιστον αυτό το ψυχολογικό όριο.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Ιντραλότ με -6,68%, -4% η κάθοδος σε Εθνική και Alpha Bank, -3,13% για την Εurobank, -3,06% για την Πειραιώς, -3,56% για τον ΟΤΕ, -3,60% για την Μυτιληναίος,
-2,92%. Πάντως, ο όγκος συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ( 29 εκατ. ευρώ ) , γεγονός που σημαίνει ότι, υπάρχει απροθυμία στους πωλητές. Στο «κόκκινο» και ο σαραντάρης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με απώλειες -2,85%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr