"Απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ"

"Απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ"

Πολύ πιο «ακριβή» η επιλογή της … εγκατάλειψης της Ελλάδας – Γιατί «συμφέρει» η στήριξη των Ευρωπαίων προς την Αθήνα.

"Απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ"
Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι αναλυτές, οίκοι αξιολόγησης και διαχειριστές κεφαλαίων δημοσιοποιούν τις εκτιμήσεις τους για την επόμενη ημέρα στο «ελληνικό πρόβλημα» και στο κατά πόσον η χώρα μας βαδίζει προς την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, εντύπωση προκαλούν πλέον οι φωνές εκείνων που … διαφωνούν με τις πεσιμιστικές προβλέψεις και εκτιμούν πως τελικά δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία, ούτε έξοδος από το ευρώ.

Ο λόγος απλός: το κόστος … διάλυσης της ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερο από κάθε είδους πακέτο διάσωσης και νέας στήριξης της Ελλάδας, ενδεχομένως και των υπολοίπων χωρών του Μνημονίου, ίσως κι αυτής ακόμα της Ιταλίας (!) που πρωί-πρωί σήμερα υποβαθμίστηκε από τα γεράκια των οίκων αξιολόγησης …

Την εκτίμηση αυτή δημοσιοποίησε η Fitch Ratings, που θεωρεί πως «οι ανησυχίες για τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης, είναι απίστευτα υπερβολικές».

Την ίδια ώρα βέβαια καυτηριάζει το γεγονός πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για πλήρη ενοποίηση – όχι μόνο νομισματική – της Ευρωζώνης και καλεί τους πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς της Ένωσης να κινηθούν προς μια δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση, που «θα είναι επαρκής για να αποτρέψει μια διάλυση και θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ»!

Σε ανάλογη τροχιά κινείται και η έκθεση της Credit Suisse, που ναι μεν τονίζει ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεινώνεται και η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2012, για να διευκρινίσει όμως πως «δεν πιστεύουν οι αναλυτές της ότι η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει άμεσα το χρέος της, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας παρά η αναδιάρθρωση του χρέους της». Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση για να είναι αποτελεσματικό το haircut στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα πρέπει να είναι υψηλό.
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση πάντως μια έξοδος από το ευρώ παραμένει απίθανη κατά την άποψη των αναλυτών του οίκου καθώς ακόμα και μια ρεαλιστική υποτίμηση του νέου νομίσματος, κατά 50%, θα κόστιζε στον τραπεζικό κλάδο τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ, το 35% του ΑΕΠ της Ελλάδας δηλαδή. Και θα είχε αντίστοιχες καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου ...
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης