«Γρίφος» η Ελλάδα για τη Citigroup

«Γρίφος» η Ελλάδα για τη Citigroup

Αυξάνονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας λένε οι ειδικοί του οίκου…

«Γρίφος» η Ελλάδα για τη Citigroup
Μπορεί οι περισσότεροι αναλυτές να επιμένουν ότι οι πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα (οικειοθελώς ή … «ευγενικά σπρωγμένη» από τους εταίρους μας) την Ευρωζώνη είναι ακόμα μικρές, δεν φαίνεται όμως να έχουν την ίδια γνώμη και για το …σενάριο της χρεοκοπίας της χώρας μας. Ελεγχόμενης ή μη!

Μετά τη δημοσκόπηση του Reuters, που έδωσε 65% πιθανότητες για μια χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έρχεται τώρα η Citi να αυξήσει τα … ποσοστά και να «περικόψει» τα χρονοδιαγράμματα!

Για την ακρίβεια στην τελευταία της έκθεση η αμερικανική τράπεζα τονίζει χαρακτηριστικά πως «θεωρητικά» μία μη ελεγχόμενη (!) χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.
Η έκθεση είναι ουσιαστικά ένας κόλαφος για την Ελλάδα αλλά και για τους Ευρωπαίους και τις επιλογές τους, σωστότερα την άρνησή τους να επιλέξουν τις επόμενες κινήσεις τους που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη διάσωση της Ελλάδας και την θωράκιση των υπολοίπων προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές της Citi μιλάνε ευθέως για έναν "γρίφο" ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό ζήτημα, διευκρινίζουν μεν ότι δεν υιοθετούν προς το παρόν το σενάριο της άμεσης χρεοκοπίας και της αποπομπής της χώρας μας από το ευρώ, επισημαίνουν όμως πως «οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αυξάνονται». Και μαζί τους αυξάνονται οι πιθανότητες καταστροφικών συνεπειών και επιπτώσεων για την Ευρώπη στο σύνολό της, στο βαθμό που να ελλοχεύει ακόμα και ο κίνδυνος μιας «συστημικής χρηματοικονομικής καταστροφής»!!!

Κλείσιμο
Ανάμεσα στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις – επί τα χείρω – εξελίξεις, οι ειδικοί της Citi περιλαμβάνουν μια ενδεχόμενη άρνηση της Τρόικας να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, την συναπεκόλουθη «άρνηση της ΕΚΤ για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα και από το ελληνικό ELA», αλλά και το σενάριο κατά το οποίο «οι Έλληνες πολιτικοί κάτω από την τεράστια πίεση ενός εξοργισμένου εκλογικού σώματος θα ανακαλέσουν τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις» …

Σε κάθε περίπτωση, λένε οι της Citi, το σενάριο μιας ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, είτε εντός, είτε εκτός ευρωζώνης, θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα χειρότερων εξελίξεων με πρωταγωνίστριες μία ή περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής «περιφέρειας» ή ακόμα και τουλάχιστον μίας χώρας του «πυρήνα» της Ευρωζώνης (Σ.Σ: το Βέλγιο έχουν στο μυαλό τους οι συντάκτες της έκθεσης). …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης