“Μακριά κι αγαπημένοι” μέχρι να τρέξουν τα μέτρα!

“Μακριά κι αγαπημένοι” μέχρι να τρέξουν τα μέτρα!

Μεγάλη η πίεση προς την χώρα για υλοποίηση των εξαγγελιών, αφού οι αποφάσεις για εκταμίευση της 6ης δόσης αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου

“Μακριά κι αγαπημένοι” μέχρι να τρέξουν τα μέτρα!
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, θα έχει τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την έγκριση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.

Αυτό έγινε γνωστό από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ανέφεραν, παράλληλα, ότι συνεχίζεται ο προπαρασκευαστικός έλεγχος από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που παραμένει στην Αθήνα.

Εντός του Σεπτεμβρίου, εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, αναμένεται η ολοκλήρωση της έγκρισης από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ευρωζώνης του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του υπ, Οικονομικών, στην τελευταία φάση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup συζητήθηκε και το πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία.


Στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φιλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό δε που προτείνει ο κ. Ρέγκλινγκ είναι πολύ κοντά σε αυτό που εξαρχής πρότεινε και προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα έπραξε όπως έπρεπε να πράξει σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου επιδιώκοντας μία διμερή συμφωνία. Διατυπώθηκε ξανά η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φιλανδία, στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του Εuroworking Group, να βρουν μία λύση, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να έχει κόστος, γιατί είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εκ των πραγμάτων έχει αποκλειστεί η παροχή εμπράγματων εγγυήσεων για το δάνειο, καθώς αναζητούνται χρηματοοικονομικές λύσεις που δεν ενεργοποιούν αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν δημιουργούν κινδύνους αποζημιώσεων.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε στο Eurogroup ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και οι αμφισβητήσεις αυτές προέρχονται από θέματα τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των Φιλανδικών εγγυήσεων.  
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ευ. Βενιζέλος είχε μακρά συνάντηση –που διήρκεσε μιάμιση ώρα– με το Γερμανό ομόλογό του Β. Σόϊμπλε, ενώ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, του Βελγίου, τον Επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ  Ζαν.Κ. Τρισέ, τον νέο Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, κ.ά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης