LIVE

Κορωνοϊός

Εγγυήσεις από το κράτος για δάνεια μικρομεσαίων

Θα φτάνουν έως  και το 70% του συνολικού ποσού

Το Κράτος αναλαμβάνει  τώρα να εγγυηθεί τα δάνεια μικρών και  μεσαίων επιχειρήσεις, με προσωπικό  από 1 έως 49 άτομα, αρκεί να είναι  ακόμα οικονομικά βιώσιμες, παρά την  κρίση που σαρώνει την αγορά.  

Για όσους βρίσκουν κλειστές τις πόρτες του δανεισμού, το ελληνικό δημόσιο θα μπαίνει εγγυητής σε ποσοστό έως και 70% του δανείου που θα λάβουν οι επιχειρήσεις, μέχρι τα τέλη του έτους, αρκεί να διατηρήσουν το προσωπικό τους για δυο χρόνια.

Με χθεσινή  υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ.Φίλιππου Σαχινίδη, ανοίγει και πάλι ο δρόμος για την παροχή εγγυήσεων σε μικρομεσαίους, ύψους έως 200 εκατ. ευρώ. Αναμένεται έτσι να χορηγηθούν έως και 500 εκατ. ευρώ νέα κεφαλαιακά και επενδυτικά δάνεια, με προμήθεια που θα κυμαίνεται από 3,8% -9,8%.

Η απόφαση Σαχινίδη προβλέπει ότι:  


1. εγγύηση του  ελληνικού δημοσίου παρέχεται  σε ποσοστό 70% για δάνεια που  θα ληφθούν μέχρι 31.12.2011 από  επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου  δραστηριότητας εφόσον συστάθηκαν  μέχρι 18.7.2011 και δεν είναι προβληματικές. Δίνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης ή επενδυτικούς σκοπούς, καθώς και σε μεγάλες επιχειρήσεις για επενδυτικούς σκοπούς. Η διάρκεια της εγγύησης είναι 10ετής και κατά τη διάρκεια της η εξόφληση του πραγματοποιείται εξαμηνιαία στις 30/6 και 31/12 κάθε χρόνου σε ισόποσες χρεολυτικές δόσεις. Το ύψος του δανείου είναι συνάρτηση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας και δεν υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό της κόστος για το 2010.

2. επιχειρήσεις  που είχαν πάρει δάνεια με  την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από το 2009 μέχρι σήμερα μπορεί να ζητήσουν την παράταση της εγγύησης του το αργότερο μέχρι 31.12.2011 από 4 σε 10 χρόνια κατ΄ ανώτατο όριο κι εφόσον δεν είναι προβληματικές. Η παράταση της εγγύησης αφορά δάνεια κεφαλαίου κίνησης που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δάνεια για επενδυτικούς σκοπούς που χορηγήθηκαν σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η εξόφληση του δανείου πραγματοποιείται εξαμηνιαία στις 30/6 και 31/12 κάθε έτους σε ισόποσες χρεολυτικές δόσεις. Προϋπόθεση είναι το μέγιστο ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου που μπορεί να υπαχθεί σε παράταση να μην υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης για το 2010. Η εγγύηση δεν υπερβαίνει το 70% του ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου. Για το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου που δεν θα υπαχθεί στην παράταση της εγγύησης θα συνεχίσουν να ισχύουν οι διατάξεις της απόφασης από το 2009.

3. επιχειρήσεις  είτε ζητούν νέα εγγύηση είτε παράταση της παλιάς πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα μέχρι 30.11.2011. Οι τράπεζες αποστέλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το φάκελο (αίτηση, αιτιολογημένη εισήγηση τράπεζας, βιωσιμότητα και πιστοληπτική ικανότητα εταιρείας με τεκμηριωμένη πρόταση για εξασφαλίσεις δανείου) της επιχείρησης που ζητάει δάνειο με εγγύηση, μαζί με τα οικονομικά της στοιχεία, δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις τριών τελευταίων χρήσεων, έντυπα Ε3 της τελευταίας τριετίαςμ αναλυτική εκτίμηση μισθολογικού κόστους και τα οικονομικά στοιχεία για την πρώτη διετία επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν από 1.1.2011.

4. το Συμβούλιο  Διαχείρισης και Αξιολόγησης  της εγγυητικής ευθύνης του  ελληνικού δημοσίου αποφασίζει  για την υπαγωγή ή μη των  επιχειρήσεων.

5. τα δάνεια  δίνονται με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της αγοράς για την κατηγορία της δανειοδότησης που παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.  

6. οι επιχειρήσεις  υποχρεούνται να διατηρήσουν  τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας  για χρονικό διάστημα δύο ετών  από την εκταμίευση του δανείου.  

7. σε  περίπτωση μη καταβολής τριών συνεχόμενων δόσεων, το εγγυημένο ποσό του χορηγούμενου δανείου, καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό.

8. το δημόσιο,  ως εγγυητής, αναλαμβάνει την  υποχρέωση εξόφλησης των εγγυημένων  απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα περιλαμβάνουν το ανεξόφλητο εγγυημένο ποσό κεφαλαίου, τους ανεξόφλητους τόκους (συμβατικούς και υπερημερίας μέχρι ενός τριμήνου) και τέλος τα έξοδα της αναγγελίας κλεισίματος του λογαριασμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΕΞΩ ΑΠΟ ΔΩ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

ΑΠΑΤΗ, ΜΗ ΤΣΙΜΠΑΤΕ! ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΣΟΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΕΝΩ ΤΩΡΑ, ΕΦΟΣΟΝ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ Δ-Ε-Ν ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ! ΞΥΠΝΑΤΕ, ΠΑΝΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΙΔΕΡΑ. ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΟΛ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΘΑΛΑΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΑΤΖΟΚΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ! ΜΗ ΦΕΣΩΝΕΣΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΑΛΛΟ. ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης