Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρύπησε (ξανά) το ταβάνι του - Κέρδη 4% στην εβδομάδα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρύπησε (ξανά) το ταβάνι του - Κέρδη 4% στην εβδομάδα

Στην περιοχή των 1.260 μονάδων συσσώρευσε ο Γενικός Δείκτης εν αναμονή των ανακοινώσεων του Fitch - Συνέχισε την άνοδο η Alpha Bank

4715016
Τον δρόμο της συσσώρευσης ακολούθησε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες ωστόσο έφεραν τη συνολική μεταβολή της εβδομάδας στο αξιοσημείωτο +4%.

Η προσοχή των επενδυτών, μεταξύ άλλων, εστίασε στην αποψινή αξιολόγηση του οίκου Fitch, ο οποίος τοποθετεί την Ελλάδα ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒ+). Δεδομένης της εκκρεμότητας των εκλογών, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την αναβάθμιση του outlook (από σταθερό σε θετικό).

Στο ταμπλό, η Alpha Bank παρέμεινε σε θέση «πρωταγωνιστή», καθώς ενισχύθηκε άνω του 2% και τερμάτισε σε νέο υψηλό 3ετίας. Από εκεί και πέρα, εντυπωσιακά κέρδη εμφάνισαν οι Τεχνική Ολυμπιακή και Πλαστικά Θράκης, ενώ οι Jumbo – Mytilineos συνέχισαν σε επίπεδα ρεκόρ. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Τράπεζα διόρθωσε κάτω από τα 6 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,28% και διαμορφώθηκε στις 1.261,67 μονάδες, κερδίζοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης ( 1.258,17 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.255,03 έως 1.268,81 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 125,6 εκατ. ευρώ.

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να κινηθεί προς ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο +0,23% και τις 1.019 μονάδες, μετρώντας συνολικά κέρδη σχεδόν 60% μέσα στο 2023.

Η μετοχή της Alpha Bank διευρύνθηκε αισθητά στο +2,3% και το 1,57 ευρώ, παραμένοντας σε υψηλό 3ετίας και κάνοντας τζίρο άνω των 24 εκατ. ευρώ. Άνοδο κατά 0,7% κατέγραψε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε στα 2,97 ευρώ (υψηλό 2ετίας). Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αντίθετα, περιορίστηκε στο -2% και τα 5,97 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 1,50 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +2,34% 1,576 ευρώ
Eurobank +0,13% 1,502 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -1,97% 5,97 ευρώ
Πειραιώς +0,68% 2,97 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Κλείσιμο
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,27% και 3,062 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ενισχύθηκε κατά 1,7% και αναρριχήθηκε στα ιστορικά υψηλά των 24,4 ευρώ. Κέρδη άνω του 2% εμφάνισαν και οι μετοχές των Lamda Development και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία σιγά – σιγά προσεγγίζει το όριο των 2 ευρώ. Η Mytilineos, παράλληλα, συνέχισε την «τρελή» πορεία και έφθασε στα 31 ευρώ (+2%). Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ διόρθωσε στα 2,3 ευρώ, υποχωρώντας κατά 4%. Απώλειες κατά 1% παρουσίασαν και οι μετοχές των Coca Cola – OTE.

Περιμένοντας τον χρησμό του Fitch

Το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης, όπως ήταν εύλογο, μονοπώλησε ο «χρησμός» του οίκου Fitch, ο οποίος το βράδυ θα παρουσιάσει το καθιερωμένο report για την Ελλάδα. Αυτήν την στιγμή, η ελληνική αξιολόγηση βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (BB+).

Έχοντας την εκκρεμότητα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, το σενάριο της αναβάθμισης δεν συγκεντρώνει (προς το παρόν) πολλές πιθανότητες. Ωστόσο, οι αναλυτές αισιοδοξούν για μια αλλαγή του outlook από «σταθερό» σε «θετικό».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αγνοείται από το 2010, θεωρείται ζήτημα λίγων μηνών, με τους περισσότερους αναλυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει τις αισιόδοξες εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρίσκεται μόλις στο 3,66%, με τα spreads έναντι των γερμανικών αποδόσεων να περιορίζονται μόλις στις 125 μονάδες βάσης. Την ίδια στιγμή, τα spreads της Ιταλίας ξεπερνούν τις 170 μονάδες.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη -σε συνδυασμό επίσης με την προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες– η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, με τους επενδυτές να δηλώνουν άκρως ενθουσιασμένοι για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου έρχονται να επιβεβαιώσουν το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων. Δεν είναι τυχαίο ότι η κερδοφορία όσων εταιρειών έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα, ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι οι αποτιμήσεις -παρά το φετινό ράλι- παραμένουν σχετικά χαμηλές (σε μονοψήφια επίπεδα το P/E), με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους, ιδίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν μείνει ελαφρώς πιο πίσω σε σχέση με τα blue chips.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,18% και τις 459 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,09%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,52%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,09% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,22%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 50 μονάδες, με τον S&P 500 να οδεύει προς το υψηλότερο σημείο του τελευταίου 10μήνου.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σταθερές, ενόσω οι επενδυτές ζυγίζουν τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,43% και τα 70,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,29% και τα 75,7 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,08% και τα 1.977 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στην Ρεγγίνα Μακέδου - «Μου είπε πως είναι κάθετα αντίθετος σε δηλώσεις όπως αυτές του Πνευματικού»

«Χρωστάω τη ζωή μου στους γιατρούς, "έφυγα" και γύρισα πίσω» - Τα πρώτα λόγια της 39χρονης στη Θεσσαλονίκη που την δάγκωσε οχιά

Τέλος η «σχολική απεργία για το κλίμα» της Γκρέτα Τούνμπεργκ - Αποφοίτησε από το Λύκειο στα 20 της

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης