Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό 3ετίας η Alpha Bank, «έπιασε» τα €10 η ΔΕΗ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό 3ετίας η Alpha Bank, «έπιασε» τα €10 η ΔΕΗ

Ο Γενικός Δείκτης «έπιασε» και τις 1.250 μονάδες - Νέο ράλι στις τράπεζες, με την Alpha Bank να επιστρέφει στα επίπεδα του 2020 και να «ευθύνεται» για το 1/3 του συνολικού τζίρου - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στο ταμπλό

5534794
Συνέχεια στην ανοδική κίνηση έδωσε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να φθάνει -έστω και δύσκολα- στα επίπεδα των 1.250 μονάδων, τα οποία αποτελούν νέο υψηλό 9ετίας. Κι αυτό, παρά την ελεγχόμενη διόρθωση σε ορισμένους τίτλους, οι οποίοι έχουν υπερ-αποδώσει το τελευταίο διάστημα.

Οι τράπεζες αναδείχθηκαν (εκ νέου) ως οι βασικοί «αιμοδότες», με την Alpha Bank να ανακτά το όριο του 1,5 ευρώ (υψηλό 3ετίας), κάνοντας τζίρο τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Κέρδη άνω του 1,5% εμφάνισαν και οι Εθνική – Eurobank. Στο υπόλοιπο ταμπλό, η ΔΕΗ υπερέβη το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ, ενώ οι Jumbo – Motor Oil – Mytilineos αναδιπλώθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,47% και διαμορφώθηκε στις 1.250,61 μονάδες, κερδίζοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.244,75 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 1.243,86 έως 1.257,18 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 178,1 εκατ. ευρώ.

Από υψηλά σε… υψηλά

Παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις των πωλητών, η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να «πιάσει» και τις 1.250 μονάδες, διευρύνοντας στο +34% το φετινό ράλι και προλειαίνοντας το έδαφος για το επόμενο όριο αντίστασης, το οποίο τοποθετείται στις 1.268 μονάδες.

Σήμερα, οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα στα στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, τα οποία ανακοινώθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έκανε λόγο για ετήσια ανάπτυξη 2,1%, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας αλλά και την σταθερή υπερ-απόδοση σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014, με τους επενδυτές να δηλώνουν άκρως ενθουσιασμένοι για τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Η προσδοκία για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επαναληπτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτού του ανοδικού story.

«Εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη τετραετία στη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, χωρίς να χρειαστεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψή μας, μια δεύτερη εντολή και κυβέρνηση για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στην πορεία με τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας» αναφέρεται στο σημερινό report της JP Morgan.

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου έρχονται να επιβεβαιώσουν το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων, κάτι που εξακολουθεί να παρέχει επιλεκτικά στηρίγματα στο ταμπλό. Δεν είναι τυχαίο ότι η κερδοφορία όσων εταιρειών έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
Μην ξεχνάμε δε, ότι οι αποτιμήσεις -παρά το φετινό ράλι- παραμένουν σχετικά χαμηλές (σε μονοψήφια επίπεδα το P/E), με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,10% και τις 462 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,11%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,06% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,20%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB μειώνεται κατά 0,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o S&P 500 οδεύει προς το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 9μήνου.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου επιχειρούν να ανακάμψουν, με όχημα τη μείωση της παραγωγής στη Σ. Αραβία. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,10% και τα 72,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,98% και τα 77,0 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,19% και τα 1.985 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Crash test στα οικονομικά μέτρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Θέλουν αυξήσεις φόρων για... μείωση εσόδων

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για αιτήσεις - Oι δικαιούχοι για φθηνές διακοπές

Ιστορικό υποβρύχιο εντοπίστηκε στο Αιγαίο έπειτα από πολυετή έρευνα - Η συγκλονιστική ιστορία του

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης