Οι φόροι κοστίζουν προεκλογικά, ο Μητσοτάκης για τους… μυστήριους, τα ξενοδοχεία της Goldman Sachs, η προετοιμασία για την Εθνική Τράπεζα και τα μερίσματα του μήνα

Οι φόροι κοστίζουν προεκλογικά, ο Μητσοτάκης για τους… μυστήριους, τα ξενοδοχεία της Goldman Sachs, η προετοιμασία για την Εθνική Τράπεζα και τα μερίσματα του μήνα

-Χαίρετε, όπως σας έγραφα χθες η φορολαγνεία των ημερών έκοψε μια ολόκληρη μονάδα από το ΠΑΣΟΚ που την είχε πάρει σχεδόν αυτομάτως μετά τις κάλπες της Κυριακής, από κεκτημένη ταχύτητα

DARKROOM_2022
Κατά τα υπόλοιπα νομίζω έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξη του Μητσοτάκη στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί αύριο για τις αλλαγές στην κυβέρνησή του, εφόσον φυσικά πάρει αυτοδυναμία και εκλεγεί. Ο αρχηγός της ΝΔ μιλάει για εκτεταμένο rotation στους υπουργούς και μάλιστα όταν ερωτάται χρησιμοποιεί όρους μπάσκετ, όπου -όπως είναι γνωστό- δεν βγαίνει ματς ποτέ με τους ίδιους παίκτες.

Νίκη

-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον νομίζω ότι έχει η εκτενής αναφορά του Μητσοτάκη για πρώτη φορά στο κόμμα Νίκη, τους αποκαλεί «σκοταδιστές και με άλλη ατζέντα». Προβλέπω μπλεξίματα με κάτι περίεργους τύπους που ανακατεύονται με ρώσικο χρήμα…

Η Goldman Sachs έφτασε τα 11 ξενοδοχεία στην Ελλάδα!

-Πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, στη Χερσόνησο της Κρήτης ο Peter Fankhauser, τότε επικεφαλής της Thomas Cook, και η τότε υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, εγκαινίαζαν το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα της νέας αλυσίδας του τουριστικού κολοσσού με την επωνυμία Cook’s Club. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, στα Cook’s Club προστέθηκε και το brand Casa Cook, η Ελ. Κουντουρα έγινε ευρωβουλευτής, ενώ η Thomas Cook πτώχευσε και ο βασικός μέτοχός της, ο κινεζικός όμιλος Fosun, έκτοτε προσπαθούσε να σώσει ό,τι σώζεται. Πέρυσι λοιπόν η Fosun Tourism είχε ανακοινώσει τη λειτουργία 8 ξενοδοχείων του brand Casa Cook και Cook’s Club στην Ελλάδα, τα οποία όμως αλλάζουν χέρια και περνούν στα χέρια της Goldman Sachs. Οι Αμερικάνοι έκλεισαν το deal για την εξαγορά της FTC Hotels που έχει επί του παρόντος 16 ξενοδοχειακά ακίνητα στη Μεσόγειο εκ των οποίων τα οκτώ στην Ελλάδα. Σημειώστε πως η Goldman Sachs και επενδυτικά κεφάλαια συμφερόντων της έχουν ήδη αποκτήσει ξενοδοχειακό συγκρότημα τριών μονάδων σε 160 στρέμματα στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής (πρώην ιδιοκτησία ομίλου Γρηγοριάδη) και σχεδιάζουν τώρα πολυτελές resort, με δυναμικότητα πάνω από 1.000 δωμάτια.

Ξεκινά το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο για Golden Visa

Κλείσιμο
-Πράσινο φως πήρε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εκκινήσει τη λειτουργία του, το πρώτο ελληνικό αμοιβαίο κεφάλαιο που συνδέεται με τον νόμο 4251/2014 για την Golden Visa, καθώς τα συγκεκριμένα Α/Κ επενδύουν μόνον σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ώστε οι μεριδιούχοι τους να παίρνουν την άδεια παραμονής. Το πρώτο που εγκρίθηκε είναι της Eurοbank Αsset Management, ανήκει στην κατηγορία μικτό εσωτερικού και η επωνυμία του είναι Greek Fund Invest A/K. Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρίες διαχείρισης Α/Κ για ανάλογα funds, τα οποία σημειώστε πως καταχωρούνται σε ειδικό μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο και τα παρακολουθεί.

Στο ΤΧΣ ετοιμάζονται, στην Εθνική ετοιμάζονται, στην αγορά ετοιμάζονται...

-Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας φλερτάρει σταθερά με τα 6 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε τα 5,3 δισ. ευρώ. Η περίοδος τώρα φυσικά και δεν είναι η κατάλληλη, αλλά ακόμη και στις σημερινές τιμές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δυνητικά μπορεί να ρευστοποιήσει μέσω της κεφαλαιαγοράς ένα τμήμα των μετοχών Εθνικής που ελέγχει και όχι μόνον να πάρει τα λεφτά του Δημοσίου πίσω, αλλά να καταγράψει κέρδος. Οι συσκέψεις με τους συμβούλους συνεχίζονται κι όλα παίζουν.

Από τη Σκανδιναβία με αγάπη στην Αθήνα

-Μπλεξίματα βλέπω στην αλλοδαπή για τον όμιλο Currys, περισσότερο γνωστό στην Ελλάδα με την παλαιότερη επωνυμία του (Dixons) που ελέγχει στη χώρα μας την αλυσίδα Κωτσόβολος. Οι εξελίξεις έρχονται από τη Σκανδιναβία, αφορούν τις αλυσίδες καταστημάτων Elkjøp Nordic AS και η Elkjøp Norge (θυγατρικές του βρετανικού ομίλου) για τις οποίες η Ρυθμιστική Αρχή Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EFTA Surveillance Authority -ESΑ) ξεκίνησε -αιφνιδίως- έρευνα για να διαπιστώσει αν παραβιάζονται ή όχι οι κανόνες του ανταγωνισμού. Προφανώς λόγω της έρευνας που ξεκίνησε για τις θυγατρικές της Currys (και η οποία δημοσιοποιήθηκε από την ESA, αλλά και από σχετικό ρεπορτάζ του Reuters) βρέθηκαν και στην Αθήνα... καλοί άνθρωποι (φαντάζομαι ότι προέρχονται από τον ανταγωνισμό) που άρχισαν να τηλεφωνούν και να απευθύνουν παραινέσεις στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαμαρτυρόμενοι (κυρίως) για τις διαφημίσεις των «αποκλειστικών προσφορών» της ελληνικής αλυσίδας. Ομολογώ ότι δεν έχω ιδέα ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, αλλά βλέπω ένα «ματσάκι» να ξεκινά στην ελληνική αγορά και είπα να το επισημάνω για όποιον ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει.

Ο Μυτιληναίος για τους φόρους...

-Στον θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από τη φορομπηχτική πολιτική των κομμάτων, τοποθετήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Όπως είπε, η συζήτηση αυτή είναι καταστροφική γιατί οι φόροι έχουν συνδεθεί με τα μνημόνια 10 ετών που ήταν γεμάτα φόρους και γονάτισαν τις επιχειρήσεις. Και μόνο η λέξη, όπως δήλωσε, σου προκαλεί αποστροφή και θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από το λεξιλόγιο των κομμάτων. «Εγώ θα τους συμβούλευα να μιλούσαν για αύξηση των δημοσίων εσόδων, ακούγεται καλύτερα» είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου. Η ΝΔ δεν ασχολήθηκε με τους φόρους αλλά τους επέβαλε και τους εισέπραξε, και με το παραπάνω όσο ήταν κυβέρνηση, ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αλλά προεκλογικά δεν τους έκανε σημαία.

...και την εξαγορά της Unison

-Ιδιαίτερο τρόπο επέλεξε ο επικεφαλής της εισηγμένης για να επικοινωνήσει τα οφέλη και τη στρατηγική που κρύβεται πίσω από την πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας facility managment, Unison. Ως παράδειγμα έφερε λογαριασμό που έλαβε σε διαμέρισμα που διαθέτει στο Λονδίνο από εταιρεία διαχείρισης κτιρίων. Όπως είπε άνοιξε τον λογαριασμό ύψους 120 λιρών και διαπίστωσε ότι περιλάμβανε αμοιβές καθαρισμού, τεχνικών βλαβών και άλλων υπηρεσιών. Το όνομα όμως της εταιρείας που τον είχε εκδώσει, του ήταν παντελώς άγνωστο! Όταν το έψαξε αντιλήφθηκε ότι αυτή η άγνωστη εταιρεία ανήκε στον όμιλο του Γουόρεν Μπάφετ, αξίας τρισεκατομμυρίων. Αυτά, όπως είπε, τα λέω για να καταλάβουν κάποιοι ότι η Μυτιληναίος δεν ασχολείται με ψιλοδουλειές!

Ένα βήμα πιο κοντά στο ΧΑ το “Βενιζέλος”

-Χθες το απόγευμα στα γραφεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, υπεγράφη μεταξύ των μετόχων της εταιρείας το MoU που πρακτικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παρόντες ήταν φυσικά εκπρόσωποι των AviAlliance και AviAlliance Capital που κατέχουν ποσοστό 40% και ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments, της οικογένειας Κοπελούζου (5%), του ΤΑΙΠΕΔ (30%) και του Υπερταμείου (25%), καθώς και ο Γ. Παράσχης, CEO του ΔΑΑ. Στο Ταμείο κρατούν μικρό καλάθι για τη διάθεση του 30% του ΔΑΑ (20% μέσω δημόσιας προσφοράς και 10% στην PSP με ένα premium) καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη διαδικαστικά να γίνουν. Όμως ένα μεγάλο ζήτημα για το ΙΡΟ του «Ελ. Βενιζέλος» επιλύθηκε και με φόντο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες και την πορεία του κλάδου των αερομεταφορών, η εισαγωγή μιας εταιρείας τέτοιου μεγέθους στο Χρηματιστήριο αποκτά νέα δυναμική.

Στην ουρά και οι ασφαλιστές

-Δεν περιμένουν μόνον εργαζόμενοι συνταξιούχοι, φορολογούμενοι κ.λπ. τη μετεκλογική εκπλήρωση των εξαγγελιών που γίνονται αυτό το διάστημα. Στην ουρά στέκονται και επιχειρηματίες, στελέχη και λοιπές δυνάμεις του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης που το έχουν δέσει για μέτρα – κίνητρα φορολογικών απαλλαγών στους πολίτες που ασφαλίζονται, κατά το πρότυπο του κινήτρου μειωμένου ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους.

Η Παπουτσάνης ελπίζει σε καλύτερες ημέρες

-Οι βιομήχανοι, στην πλειονότητά τους, έχουν αρχίσει να παίρνουν ανάσα από τις υψηλές τιμές πρώτων υλών και ενέργειας, παρότι είναι σαφές πως δεν θα επιστρέψουμε στα προ κρίσης και πολέμου επίπεδα. Η Παπουτσάνης, που συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς στον κλάδο της στην Ευρώπη, εκτιμά ότι οι τιμές υλών και ενέργειας έφτασαν στην κορύφωσή τους το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Ήδη καταγράφεται διόρθωση στις τιμές από τις αρχές του 2023, κάτι που σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, δημιουργεί συνθήκες για αυξημένη κερδοφορία στη χρήση του 2023 έναντι της περυσινής.

Τουλάχιστον 15 εισηγμένες δίνουν μερίσματα μέσα στον μήνα

-Ο μήνας που ξεκίνησε σηματοδοτεί την περίοδο αποκοπής μεγάλων και σημαντικών μερισμάτων για τις εισηγμένες. Ακόμη και σήμερα, παρά την άνοδο των τιμών, οι μερισματικές αποδόσεις των συγκεκριμένων μετοχών είναι εντυπωσιακά υψηλές. Η Coca Cola έκοψε το δικό της μέρισμα και τώρα η σταθερότητα της τιμής της κρατά ψηλά τον Γενικό Δείκτη. Έρχεται ο ΟΠΑΠ (με 0,45€ + 0,70€), ο ΟΤΕ (0,58€), ο Mytilineos (1,23€/μτχ), η Motor Oil (1,2€/μτχ), τα ΕΛΠΕ κοκ. Φέτος δεν μοιράζουν ικανοποιητικά μερίσματα τα Νερά γιατί οι εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης υποφέρουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Συνολικά όμως μέσα στον μήνα τουλάχιστον 15 εισηγμένες θα διανείμουν αξιόλογα μερίσματα, κάτι που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον της χρηματιστηριακής αγοράς.

Από πού βγαίνουν τα λεφτά

-Ακούμε και διαβάζουμε για τις τρομερές επιχειρηματικές και χρηματιστηριακές επιδόσεις των τεχνολογικών κολοσσών του εξωτερικού. Μια λίγο πιο προσεκτική ματιά στον ισολογισμό που δημοσίευσε η APPLE αποκαλύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της δεν προέρχεται από πωλήσεις συσκευών, αλλά από πωλήσεις applications. Μόνο πέρυσι το Apple App Store διαχειρίστηκε συναλλαγές ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 21% σε σχέση με το 2021. Φέτος οι αριθμοί είναι ακόμη πιο εντυπωσιακοί.

Ονειρεύονται έναρξη της πορείας μείωσης επιτοκίων αλλά…

-Η αμερικανική οικονομία συμπλήρωσε 23 μήνες με πληθωρισμό 5% και άνω. Το άφθονο χρήμα που τύπωσαν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις διαδοχικές κρίσεις τώρα πνίγει τον μέσο Αμερικανό πολίτη που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, με δανεικά. Η μέση αμερικανική οικογένεια επιβαρύνεται κατά μέσο όρο με χρέος 10.000 δολαρίων σε πιστωτικές κάρτες, ενώ περίπου το 40% των Αμερικανών χρωστούν περισσότερα σε πιστωτικές κάρτες απ΄ όσα λεφτά έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η συμφωνία Ρεπουμπλικάνων-Δημοκρατικών για το όριο του Ομοσπονδιακού Χρέους απλώς προσθέτει περισσότερες εκδόσεις σε μια υπερκορεσμένη αγορά ομολόγων. Κατά συνέπεια, όλοι θα απαιτούν υψηλότερα επιτόκια για να δανείσουν. Με απλά λόγια, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, το ακριβό κόστος χρήματος ήρθε στην παγκόσμια οικονομία για να μείνει. Στην επόμενη δεκαετία, το χρήμα θα έχει υπολογίσιμη αξία.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης