Crash test: LED ή συμβατικοί λαμπτήρες – Πώς εξοικονομούμε έως €203 τον χρόνο (πίνακες)

Crash test: LED ή συμβατικοί λαμπτήρες – Πώς εξοικονομούμε έως €203 τον χρόνο (πίνακες)

Το Pricefox βρήκε έναν τρόπο να μειωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος με μια ελάχιστη επένδυση στον φωτισμό

led
Σε μια εποχή όπου ο λογαριασμός ρεύματος επιβαρύνει σημαντικά τις τσέπες μας, οι καταναλωτές αναζητούν επειγόντως τρόπους για να κόψουν τις δαπάνες τους.

Το Pricefox βρήκε έναν τρόπο να μειώσεις το λογαριασμό του ρεύματος με μια ελάχιστη επένδυση στο φωτισμό.

Το κόστος για το φωτισμό του σπιτιού σου μπορεί να φαίνεται δευτερεύον, αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού λογαριασμού της ηλεκτρικής ενέργειας. Και με μια μικρή χρηματική επένδυση σήμερα, μπορείς να εξοικονομείς χρήματα σε κάθε μελλοντικό σου λογαριασμό.

Αυτό μπορείς να το καταφέρεις αλλάζοντας τους συμβατικούς λαμπτήρες που φωτίζουν τους χώρους του σπιτιού σου με λαμπτήρες LED.

Οι λαμπτήρες LED δεν είναι καινούρια τεχνολογία. Υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες, αλλά επειδή ήταν πολύ ακριβότεροι σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες, δεν τους προτιμούσε ο μέσος καταναλωτής. Σήμερα το κόστος της τεχνολογίας των LED έχει πέσει δραματικά και έχουν γίνει η οικονομικότερη επιλογή.

Τι διαφορά έχουν οι συμβατικοί από τους LED λαμπτήρες;
Κλείσιμο
Οι συμβατικοί λαμπτήρες, λαμπτήρες πυρακτώσεως και λαμπτήρες αλογόνου, είναι λαμπτήρες που παράγουν φως μέσω της πυράκτωσης ενός νήματος βολφραμίου. Η απόδοσή τους είναι περίπου 5%, δηλαδή για κάθε 100 μονάδες ενέργειας που δίνουμε σε έναν συμβατικό λαμπτήρα μόνο τις 5 μετατρέπει σε φως. Η υπόλοιπη ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα.

Από την άλλη, οι λαμπτήρες LED (Light Emitting Diode) είναι ηλεκτρονικές συσκευές που παράγουν φως δημιουργώντας τάση σε έναν ημιαγωγό. Είναι μια μέθοδος πολύ πιο αποδοτική από την πυράκτωση.

Δηλαδή, ένας λαμπτήρας LED χρειάζεται περίπου 80-90% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με έναν συμβατικό λαμπτήρα για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας φωτός. Επιπλέον έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που μπορεί να φτάσει και τις εκατοντάδες χιλιάδες ώρες.

Ακριβώς επειδή οι συμβατικοί λαμπτήρες είναι τόσο δαπανηροί ενεργειακά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει τη σταδιακή απόσυρσή τους εδώ και χρόνια.

Πώς εξοικονομείς χρήματα με τους λαμπτήρες LED;
Ας εξετάσουμε ένα σπίτι μιας μέσης οικογένειας με τουλάχιστον 12 λάμπες για το φωτισμό του:

Μία στην κουζίνα.
Δύο στο καθιστικό.
Δύο στο υπνοδωμάτιο.
Δύο στο άλλο υπνοδωμάτιο.
Δύο στο μπάνιο.
Μία στο διάδρομο
Δύο στο μπαλκόνι.


Με συμβατικούς λαμπτήρες σε όλους τους χωρους του σπιτιού, ημερήσια χρήση κατά μέσο όρο 3 ώρες και τιμή της kWh στην τιμολόγηση της ΔΕΗ, το μηνιαίο κόστος φωτισμού ανέρχεται σε €21,59.



Αντιθέτως, με τη χρήση λαμπτήρων LED, αυτό το κόστος μειώνεται σε μόλις €4,62.

Διότι μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και άρα ελαφρύνεται ο λογαριασμός ρεύματος. Επομένως ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει περίπου €16,97 το μήνα.

Αυτό σημαίνει ένα ετήσιο κέρδος περίπου €203,64.

Ακόμη και με την αντικατάσταση ενός ή δύο μεγάλων λαμπτήρων στους χώρους που απαιτούν καλό φωτισμό, όπως είναι η κουζίνα ή το μπάνιο, μπορεί ο καταναλωτής να εξοικονομήσει περίπου €28,56 ετησίως.

Εκτός από την εξοικονόμηση στο λογαριασμό ρεύματος, η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος και συνεισφέρει σε ένα οικονομικό και βιώσιμο μέλλον.

Το μόνο κόστος που προκύπτει από την αλλαγή σε λαμπτήρες LED είναι το αρχικό κόστος αγοράς τους.



Ωστόσο, αυτό το κόστος αποσβένεται γρήγορα από τις μηνιαίες εξοικονομήσεις, με τους λαμπτήρες LED να αποπληρώνουν την αρχική τους αξία εντός 3 έως 6 μηνών, ανάλογα με τη χρήση. Η απόσβεση μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο εάν η χρήση του φωτισμού είναι μεγαλύτερη.

Με μια ελάχιστη επένδυση σε λαμπτήρες LED, θα δεις μια μεγάλη διαφορά στην τσέπη σου σε βάθος χρόνου. Το Pricefox αναγνωρίζει την ανάγκη να μειώσεις το λογαριασμό ρεύματος και φυσικού αερίου. Μπορείς τώρα να μπεις στη νέα υπηρεσία, να συγκρίνεις την αγορά και να εξοικονομήσεις έως και 32€ επιπλέον το μήνα στο λογαριασμό σου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης