Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομάδα… όνειρο - Μετεκλογικό ράλι 20% σε τράπεζες, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομάδα… όνειρο - Μετεκλογικό ράλι 20% σε τράπεζες, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ

Τράπεζες, ΔΕΗ, Motor Oil και Lamda στο επίκεντρο των αγοραστών - «Φούσκωσε» κατά 4,5 δισ. η κεφαλαιοποίηση μετά τις εκλογές - Σε υψηλά 3,5 ετών η ΕΧΑΕ - Πρόσω ολοταχώς για τα 10 ευρώ η ΔΕΗ

xrimatistirio_athina_arthro
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκλήρωσε την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να οδηγούν την αγορά σε νέα υψηλά 9ετίας, κεφαλαιοποιώντας τη μείωση του πολιτικού ρίσκου και την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Την ίδια στιγμή, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα παρείχαν επιπλέον «καύσιμα», εκτινάσσοντας στο +8% την εβδομαδιαία μεταβολή.

Η προσοχή εστίασε κυρίως στη ΔΕΗ, η οποία μετά την επιστροφή στην κερδοφορία, έκανε άλμα προς τα 9,7 ευρώ. Ισχυρή άνοδο παρουσίασαν και οι Motor Oil – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Viohalco – Lamda Development, ενώ από τις τράπεζες ξεχώρισαν οι Alpha Bank και Εθνική, οι οποίες έφθασαν έως +6%. Στο υπόλοιπο ταμπλό, η ΕΧΑΕ σκαρφάλωσε στο ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,54% και διαμορφώθηκε στις 1.220,89 μονάδες, κερδίζοντας 18,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.202,43 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 1.208,21 έως 1.226,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 148,3 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «έτρεξε» ένα ράλι της τάξης του 8%, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στο +6% της Δευτέρας, δηλαδή της πρώτης συνεδρίασης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Στις 1.000 μονάδες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε σε κλίμα ευφορίας, καθώς τερμάτισε στο +3,10% και τις 1.001 μονάδες (υψηλό 7,5 ετών), λαμβάνοντας ώθηση από τα σενάρια αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, ενισχύθηκε δυναμικά στο +6,2% και το 1,44 ευρώ (κέρδη 20% στην εβδομάδα), με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +2,6% και το 1,53 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά 3% και ανέκτησε το ψυχολογικό όριο των 6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε ελαφρώς στο -0,6% και τα 2,8 ευρώ, διορθώνοντας από το +19% του προηγούμενου 4ήμερου.

Πιο αναλυτικά:

Κλείσιμο
- Alpha Bank +6,25% 1,445 ευρώ

- Eurobank +2,63% 1,5395 ευρώ

- Εθνική Τράπεζα +3,06% 6,122 ευρώ

- Πειραιώς -0,57% 2,8 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό


Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,73% και 2.977 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ, παίρνοντας ρεύμα από την επιστροφή στην κερδοφορία, εκτινάχθηκε στο +4,3% και τα 9,7 ευρώ (υψηλό 1,5 έτους). Κέρδη άνω του 2,6% παρουσίασε και η Motor Oil, η οποία το πρωί ανακοίνωσε νέο deal στις ΑΠΕ. Από την πλευρά της, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αναρριχήθηκε στο +3,4% και το 1,8 ευρώ. Κατά 3,7% διευρύνθηκε και η Lamda, ενώ η μετοχή του Viohalco αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 3%. Τέλος, η μετοχή της Coca – Cola, μετά την χθεσινή αποκοπή μερίσματος, ανέκαμψε στο +2,2% και τα 28,1 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2% και 1.791 μονάδες), η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ξεχώρισε στο +2% και το 1,9 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 3% παρουσίασαν οι μετοχές των Fourlis, Κρι Κρι, Premia, Fourlis και ΕΧΑΕ, η οποία επέστρεψε στα 5 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Group, η οποία αυξήθηκε στο +2,8% και τα 2,59 ευρώ, μετά τη δημόσια πρόταση της Strix (Πειραιώς) στα 2,64 ευρώ/μετοχή.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 88 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 25 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 82,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,5 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα.

Οι 5 μετοχές που ξεχώρισαν

- H μετοχή της ΔΕΗ εκτοξεύθηκε στο +4,3% και τα 9,7 ευρώ, καταγράφοντας ράλι 20% μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Πρόσω ολοταχώς για τα 10 ευρώ, στον απόηχο των ισχυρών μεγεθών του α’ τριμήνου. Ράλι 49% από τις αρχές του 2023.

- Η μετοχή της ΕΧΑΕ επέστρεψε στο όριο των 5 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020. Ανοίγει η όρεξη των επενδυτών εν όψει της επενδυτικής βαθμίδας. Πέρασαν τρία πακέτα αξίας σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Άνω του 63% η μεταβολή εντός του τρέχοντος έτους.

- Η μετοχή της Alpha Bank συνέχισε την εντυπωσιακή πορεία και τερμάτισε στο 1,44 ευρώ. Στο +44% τα κέρδη του 2023, με την Deutsche Bank να δίνει τιμή στόχο στο 1,70 ευρώ. Σχεδόν στα 16 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ημέρας.

- Η μετοχή της Motor Oil ανέκαμψε κοντά στα 23 ευρώ, χάρη στο νέο μεγάλο deal στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο -10% από το ιστορικό υψηλό των 25,7 ευρώ.

- Η μετοχή της Attica Συμμετοχών προσέγγισε τα 2,60 ευρώ, μετά την απόφαση της Strix, η οποία ελέγχεται από την Πειραιώς, να υποβάλει δημόσια πρόταση στην τιμή των 2,64 ευρώ για το εναπομείναν 8,8% των μετοχών που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.

Οι υψηλότεροι ημερήσιοι τζίροι


- Πειραιώς -0,57% 36,4 εκατ. ευρώ

- Alpha Bank +6,25% 15,7 εκατ. ευρώ

- Εθνική Τράπεζα +3,06% 15,0 εκατ. ευρώ

- ΔΕΗ +4,33% 14,6 εκατ. ευρώ

- ΟΤΕ -0,50% 10,1 εκατ. ευρώ

- ΟΠΑΠ 0% 9,4 εκατ. ευρώ

- Eurobank +2,63% 7,0 εκατ. ευρώ

- Motor Oil +2,61% 6,0 εκατ. ευρώ

- Aegean -0,32% 3,5 εκατ. ευρώ

- Mytilineos +0,34% 3,1 εκατ. ευρώ

Νέα υψηλά 9ετίας, στο +8% η εβδομάδα


Η Λεωφόρος Αθηνών συνέχισε τις υψηλές «πτήσεις» και τερμάτισε σε νέα υψηλά 9ετίας, καθώς οι επενδυτές αύξησαν εκ νέου το ρίσκο, ανεβάζοντας στο +8% τη μεταβολή της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας.

Το μπαράζ θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, αν μη τι άλλο, παρείχε ισχυρά καύσιμα, επιβεβαιώνοντας το θετικό momentum για την πλειονότητα των εισηγμένων. Σε συνδυασμό δε, με τις χαμηλές αποτιμήσεις, οι αναλυτές «βλέπουν» μεγάλα περιθώρια ανόδου σε πολλούς τίτλους.

«Εάν και ήδη οι αποδόσεις του Χ.Α. είναι στις κορυφαίες διεθνώς, το γεγονός ότι το P/E του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ακόμη στο 8, η μερισματική απόδοση στο 4,5% και ο δείκτης P/BV στο 1,5 -όταν το P/E του EuroStoxx 600 είναι 13, η μερισματική απόδοση στο 3,3% και ο δείκτης P/BV στο 1,9- πείθει για την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Την ίδια στιγμή, το μεσο-μακροκροπρόθεσμο κλίμα παραμένει ευοίωνο, καθώς η μείωση του πολιτικού ρίσκου και η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη οδηγούν σε επαναξιολόγηση (re-rating) των μετοχών.

Η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (στις 25 Ιουνίου), εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει την πολιτική συνέχεια της χώρας, θα επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα συντηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την πρώτη ευκαιρία να έρχεται στις 9η Ιουνίου (μικρές οι πιθανότητες, λόγω της εκκρεμότητας των δεύτερων εκλογών), όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

«Οι ισχυρές επενδύσεις έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έχει ανακάμψει γρήγορα από την έξαρση κατά τη διάρκεια του Covid. Με μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας να έχει τη μορφή επίσημων δανείων, το χρέος της χώρας έχει σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και πολύ μεγάλες λήξεις» σημειώνει, από την πλευρά της, η Societe Generale, σε σημερινό της σημείωμα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 3,88%, ενώ την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας βρίσκεται στο 4,38%. Αυτό σημαίνει ότι το spread των δύο χωρών κυμαίνεται στις 50 μονάδες βάσης, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 25 ετών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, οι αγορές τηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς έχουν στραμμένο το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τα στοιχήματα για μια πιθανή στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου.

Ενδεικτικά, ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,74% και τις 459 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,61%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,52%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 0,82% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 0,54%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones αυξάνεται κατά 250 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, εστιάζοντας στις πιθανές μειώσεις στην προσφορά του OPEC. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,17% και τα 72,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,84% και τα 76,8 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο +0,22% και τα 1.947 δολάρια ανά ουγγιά.

Πηγή newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Οι Κόκκινοι στη Νέα Υόρκη και ο Μαρτίκας στο Κερατσίνι - Δείτε βίντεο

Η ομολογία του 42χρονου «χασάπη της Βαρβακείου»: «Της άρπαξα το μαχαίρι και άρχισα να την καρφώνω»

Με συνοπτικές διαδικασίες το τέλος στην αυτοκριτική από Τσίπρα - Το παρασκήνιο της Κεντρικής Επιτροπής

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης