Standard & Poor's: Σήμερα το «ραντεβού» αξιολόγησης - Τα σενάρια για την επενδυτική βαθμίδα

Standard & Poor's: Σήμερα το «ραντεβού» αξιολόγησης - Τα σενάρια για την επενδυτική βαθμίδα

Οι πιθανότητες για μια άμεση επιστροφή στο investment grade και οι αμφιβολίες

standard-poors34
Στον «αστερισμό» της αποψινής αξιολόγησης από την Standard & Poor’s βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία απέχει μόλις λίγα… μέτρα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επίτευξη του «εθνικού στόχου».

Ωστόσο, όπως όλα τα στοιχεία προμηνύουν, θα πρέπει να περιμένουμε ορισμένους μήνες ακόμη, προτού η χώρα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν από 13 χρόνια, όταν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχαν την πιστοποίηση του «investment grade».

Κι αυτό, διότι θεωρείται αρκετά δύσκολο οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Άρα, οι όποιες εξελίξεις, κατά πάσα πιθανότητα, μετατίθενται για μετά το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση της JP Morgan, η οποία σε πρόσφατο report, διαμηνύει ότι είναι απίθανη μια αναβάθμιση του ελληνικού χρέους σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μέχρι να υπάρξει σαφήνεια για τη νέα κυβέρνηση.

Ο αποψινός χρησμός του S&P

Απόψε, o Standard & Poor’s, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία. Αυτήν την στιγμή, η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου βρίσκεται στο «BB+», δηλαδή μόλις ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και η JP Morgan, «οι πιθανότητες για οποιαδήποτε ενέργεια είναι χαμηλές». Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ότι είτε η αξιολόγηση θα παραμένει αμετάβλητη, είτε θα υπάρξει μια αναθεώρηση του outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μυρσίνη Ζορμπά: «Έφυγε» η γυναίκα που οραματιζόταν ένα κόμμα του Πολιτισμού

Η νέα «γραμμή» Γεωργούλη για την καταγγελία βιασμού - «Βλέπει» πολιτική σκοπιμότητα

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν κατά λάθος δική τους πόλη - Δυο γυναίκες τραυματίζονται (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης