Η Patek Philippe βγάζει νέα σειρά luxury ρολογιών για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια

Η Patek Philippe βγάζει νέα σειρά luxury ρολογιών για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια

Γιατί ο Τιερί Στερν δεν θέλει να ακολουθήσει τη Rolex - Ποια η αντίδρασή του σε περίπτωση που δεχθεί πρόταση εξαγοράς

n6-watch
Μια νέα σειρά luxury ρολογιών φιλοδοξεί να «λανσάρει» μέχρι το τέλος του έτους -το αργότερο έως το 2024- η Patek Philippe SA, η οποία επιθυμεί να κάνει ένα γερό «μπάσιμο» στην χρυσοφόρα αγορά της ωρολογοποιίας.

Ο πρόεδρος της ελβετικής εταιρείας, Τιερί Στερν, γνωστοποίησε ότι η νέα σειρά, η πρώτη έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια, θα παρουσιαστεί και επισήμως μόλις ετοιμαστούν όλα τα επιμέρους στοιχεία.

«Ο σχεδιασμός έχει γίνει, τα πρωτότυπα είναι έτοιμα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, στο πλαίσιο της έκθεσης Watches and Wonders, η οποία διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Γενεύη.

Η νέα σειρά της Patek θα συνιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τον κόσμο της ωρολογοποιίας, αλλά και για το ίδιο το brand, το οποίο ιδρύθηκε το 1839 και ελέγχεται από την οικογένεια Στερν.

Τα τελευταία μοντέλα ρολογιών χρονολογούνται από το 1999 και αφορούν τη γυναικαία συλλογή των «Twenty~4».

«Το να δημιουργήσουμε μια νέα γραμμή προϊόντων. Αυτή ήταν η πραγματική πρόκληση» σχολίασε ο 52χρονος Τιερί, ο οποίος έχει κληρονομήσει την αυτοκρατορία της οικογένειάς του.

Κλείσιμο
Ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει αν τα νέα μοντέλα θα περιλαμβάνουν αθλητικά ρολόγια, όπως τα δημοφιλή Nautilus, ή ρολόγια ενδυμασίας, όπως το Ellipse.

Εκτίναξη της ζήτησης

Η νέα σειρά, η οποία -όπως είπαμε- θα είναι η πρώτη από το 1999, έρχεται σε μια χρονική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται ως χρυσή για τα premium ρολόγια. Oι τιμές στη δευτερογενή αγορά, δηλαδή στις πλατφόρμες μεταπώλησης, έχουν εκτοξευθεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.

Και παρότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ελαφρά αποκλιμάκωση, τα μεταχειρισμένα ρολόγια εξακολουθούν να αξίζουν περισσότερο σε σχέση με τα καινούρια, τα οποία διατίθενται στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Η Patek, ανταποκρινόμενη σ’ αυτήν την αγοραστική ζήτηση, αποφάσισε να τερματίσει την παραγωγή του ατσάλινου Nautilus 5711 με μπλε καντράν και να λανσάρει το λευκόχρυσο Nautilus 5811. Το πρώτο κόστιζε 35.000 δολάρια, ενώ το δεύτερο ανέρχεται σε 70.000 δολάρια.

Πάντως, ο Στερν διευκρίνισε ότι τα ρολόγια με πιο μέτριες τιμές, εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου του brand. «Δεν πρέπει να κάνουμε μόνο ρολόγια του εκατομμυρίου. Δεν έχουμε μόνο πολύ, πολύ πλούσιους πελάτες. Έχουμε ανθρώπους που διαθέτουν πάθος με τα ρολόγια και μπορούν να δαπανήσουν έως 30.000 ή 40.000 δολάρια, τα οποία είναι ούτως ή άλλως πολλά χρήματα».

Γιατί δεν αυξάνει την παραγωγή

Η εκρηκτική ζήτηση για τα προϊόντα της Pateκ έχει διαδραματίσει καίριο ρολό στην απόφαση να περικοπούν κατά 30% τα κανάλια λιανικής διανομής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ωρολογοποιίας, η εταιρεία παράγει 70.000 τεμάχια κάθε χρόνο, αλλά δεν έχει την ικανότητα να παράξει περισσότερα, διατηρώντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα.

«Καθώς δεν μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή, η μοναδική μας επιλογή είναι να μειώσουμε τα σημεία πώλησης, ώστε όλοι οι πωλητές να παίρνουν λίγα περισσότερα ρολόγια» εξήγησε.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι η Patek δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την απόφαση της Rolex να παρέχει πιστοποιητικό αυθεντικότητας για όσους επιθυμούν να μεταπωλήσουν τα ρολόγια τους στη δευτερογενή αγορά.

«Είμαι ωρολογοποιός, δεν πουλάω ρολόγια. Σ’ αυτό είμαι καλός» σχολίασε με νόημα.

Γιατί δεν θα πουλήσει την Patek

Ο Στερν έχει δύο γιους, ηλικίας 20 και 21 ετών. Αμφότεροι έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με την οικογενειακή επιχείρηση και σιγά – σιγά θα ξεκινήσουν να μαθαίνουν όλα τα μυστικά. Θα χρειαστούν έως και 10 χρόνια, προτού είναι έτοιμοι να αναλάβουν θέσεις με υψηλά καθήκοντα, επεσήμανε ο ίδιος.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί δεν πουλάει το brand, ο Στερν διαμήνυσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για την Patek, καθώς θα οδηγούσε σε μηδενισμό της αξίας των ρολογιών.

«Εάν πουλήσω την Patek Philippe σ’ έναν όμιλο, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσω. Θα πάρω δισεκατομμύρια. Αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο θα σκοτώσω την Patek».

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης