Eurostat: Στο 5,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο - Στο 6,9% στην ευρωζώνη

Eurostat: Στο 5,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο - Στο 6,9% στην ευρωζώνη

Tα τρόφιμα εξακολουθούν να πρωτοστατούν στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή - Αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας σε σχέση με το Φεβρουάριο

plithorismos_2
Στο 5,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2023, από 6,5% το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στο 6,9% είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο ευρωζώνης.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4% έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενος από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο), οι υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο) και η ενέργεια (-0,9% έναντι 13,7% το Φεβρουάριο).

Για την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός του Μαρτίου είναι ο ασθενέστερος των τελευταίων 12 μηνών. Παράλληλα, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 5,7% από 5,6% το Φεβρουάριο.

pinakas1
pinakas2_pdf


Ο μεγαλύτερος πληθωρισμός καταγράφεται στην Λετονία με 17,3% και ο χαμηλότερος στο Λουξεμβούργο με 3%. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η επίδοση του Μαρτίου είναι η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Κλείσιμο
pinakas3


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ - Οι σκέψεις για το Επικρατείας

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Φράχτης στον Έβρο: Τι περιλαμβάνει το έργο της επέκτασης - Απετράπησαν 250.000 αφίξεις το 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης