«Ανακυκλώνω, αλλάζω θερμοσίφωνα»: Οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι και η επιδότηση

«Ανακυκλώνω, αλλάζω θερμοσίφωνα»: Οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι και η επιδότηση

Επωφελούνται τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά - Αναλυτικά ο οδηγός του προγράμματος

thermosifones_anakyklwsi_xr
Αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται πολλαπλοί στόχοι, αφού όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «αξιοποιείται το ηλιακό δυναμικό της χώρας για ζεστό νερό χωρίς κόστος με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση».

Μέσω του νέου προγράμματος, τα ωφελούμενα νοικοκυριά, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, θα υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

• Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.

• Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Κλείσιμο
• Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

• Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

• Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

• Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.

• Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

• Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Κριτήρια κατάταξης

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

• Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.

• Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

• Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

• Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Ύψος ενίσχυσης

• Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

• Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.

• Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

• Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού), την τιμή αγοράς του και καθορίζεται ως εξής:

Χωρις_τιτλο

Επιλέξιμοι ηλιακοί θερμοσίφωνες προς αγορά

Το πρόγραμμα επιχορηγεί την αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
pinakas2
 
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:
«Tο νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω– Αλλάζω Θερμοσίφωνα» έρχεται να δώσει ακόμα μια σημαντική στήριξη στα νοικοκυριά, αλλά και ακόμα μια ώθηση στην πολιτική προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί την πλέον ενεργοβόρα οικιακή συσκευή και με την αντικατάσταση του, θα ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό το μέσο ενεργειακό κόστος κάθε ελληνικού νοικοκυριού που θα κάνει την αντικατάσταση. Παράλληλα επιτυγχάνουμε τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, αφού πλέον θα αξιοποιείται το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας για να έχουν τα νοικοκυριά ζεστό νερό. Μεριμνούμε αδιάκοπα τόσο για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και την προστασία του Περιβάλλοντος, όσο και για την στήριξη των προϋπολογισμών των νοικοκυριών».

Υποβολή Αιτήσεων Χρηματοδότησης

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη ταυτοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών–διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Μετά την ταυτοποίηση του, ο αιτών υποβάλλει αίτηση δηλώνοντας -μεταξύ άλλων- τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας, στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας αλλά και ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.).

Επίσης την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της.

Επίσης υποβάλλει και ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο.

Δείτε εδώ ολόκληρο τον οδηγό

Ειδήσεις σήμερα:

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Ο 20χρονος που επέζησε από το δεύτερο βαγόνι δίνει ακόμα μάχη για τη ζωή του


Ο γιος του αρχιμαφιόζου της Καμόρα που επαναστάτησε ενάντια στο πεπρωμένο του


Δήμος Αναστασιάδης: «Έχω δυσλεξία και διάσπαση προσοχής, μπορεί να διαβάσω κάτι 3-4 φορές για να το αφομοιώσω»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης