Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Πώς και πόσο πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
Κάλυψη των απωλειών που προκαλεί ο πληθωρισμός, συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και αυτόματη προσαρμογή ζητά ο ILO για τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό - Τι απαντά η Ροζαλία Βάσκες Αλβάρεθ στα περί «πληθωριστικού σπιράλ» και ανατιμήσεων
Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, οι πραγματικοί μισθοί των εργαζόμενων – σε παγκόσμιο επίπεδο- κατέγραψαν πτώση το 2022.
Η έρευνα «Global Wage Report 2022-23» της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ αποτύπωσε τις καταστροφικές συνέπειες των συνεχών ανατιμήσεων στα πραγματικά εισοδήματα των εργαζόμενων (ονομαστικοί μισθοί πλην του πληθωρισμού), κυρίως σε όσους βρίσκονται στο χαμηλό άκρο των αποδοχών.
The multiple global crises we face have led to a decline in real wages, fuelling further social unrest and undermining the goal of achieving prosperity for all.
Για αυτό η ILO προτάσσει ως επιτακτική ανάγκη την αναπροσαρμογή των κατώτατων μισθών, όχι με μεμονωμένες αποφάσεις, αλλά στα πλαίσια ενός μόνιμου μηχανισμού που θα έχει τη συμμετοχή και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.
Εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ρωτήσαμε την Ροζαλία Βάσκες Αλβάρεθ, επικεφαλής του τμήματος αποδοχών στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ποιο θα ήταν -κατά την εκτίμηση της Οργάνωσης – το ιδανικό ύψος της αύξησης στον ελληνικό κατώτατο μισθό.
Κλείσιμο
«Η ILO δεν προτείνει μια ιδανική αύξηση στον κατώτατο μισθό» μας απάντησε. «Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχουν δείκτες που βοηθούν τους κοινωνικούς εταίρους, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να διαπραγματευτούν.
Ένας από τους σημαντικότερους δείκτες είναι η αναλογία του κατώτατου μισθού προς τον μέσο μισθό του εργαζόμενου πληθυσμού. Αυτό συμβαδίζει και με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναφέρει ότι αυτή η αναλογία θα πρέπει να είναι κοντά στο 60%. Σαφώς πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο στην περίπτωση της Ελλάδας για αύξηση των κατώτατων μισθών» τονίζει.
Όπως εξηγεί η Ρ. Αλβάρεθ, οι αποφάσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης.