Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο υψηλό 8ετίας με ράλι σε Εθνική και Jumbo

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο υψηλό 8ετίας με ράλι σε Εθνική και Jumbo

Χωρίς «φρένο» η Λεωφόρος Αθηνών, υπερέβη και το όριο των 1.070 μονάδων - Μεγάλα κέρδη σε Jumbo, Εθνική, Motor Oil και ΔΕΗ

Xrimatistirio_ekso
Χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει «διόρθωση», το Χρηματιστήριο Αθηνών σκαρφάλωσε την Πέμπτη σε νέο υψηλό 8ετίας, κλείνοντας σε επίπεδα, τα οποία έχουν να καταγραφούν από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2014. Κι αυτό, εν πολλοίς, οφείλεται στις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες συνεχίζουν να παρέχουν «καύσιμα» στην αγορά. Την ίδια στιγμή, επί τάπητος τέθηκαν και τα σενάρια για τις αποψινές αλλαγές στον MSCI Standard Greece, όπου ήδη βρίσκονται εννέα εισηγμένες.

Η MIG, μεταξύ άλλων, παρέμεινε στο κέντρο της επενδυτικής προσοχής (74 εκατ. τεμάχια και τζίρος 12,5 εκατ. ευρώ), δεδομένου ότι η Πειραιώς έκανε γνωστή την τιμή της δημόσιας προσφοράς (0,1668 ευρώ). Από εκεί και πέρα, η Jumbo πραγματοποίησε μίνι – ράλι και επανήλθε σε υψηλό 3ετίας, η ΔΕΗ έφθασε σε επίπεδα που αγνοούνταν από τον Απρίλιο του 2022, η Εθνική Τράπεζα εκτινάχθηκε στα 4,8 ευρώ, ενώ η Attica Bank αναρριχήθηκε στο +16%.

Πιο αναλυτικά, αφήνοντας «πίσω» την πρωινή μεταβλητότητα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 0,98% και διαμορφώθηκε στις 1.074,87 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.064,43 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 1.062,16 έως 1.080,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 142,6 εκατομμύρια ευρώ.

Συνέχεια στο ράλι του 2023

Η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία μετράει άνοδο της τάξης του 16% μέσα στο 2023, αρνήθηκε να «κατεβάσει» ρυθμούς και έδωσε συνέχεια στο θετικό momentum, σημειώνοντας ακόμη ένα υψηλό 8ετίας (από 26 Σεπτεμβρίου του 2014).

Άλλωστε, η αγορά εξακολουθεί να κατακλύζεται από φήμες και σενάρια, τα οποία εμπλέκουν μια σειρά εισηγμένων και τα οποία μέχρι και σήμερα παρέχουν σημαντικά στηρίγματα -λίγο πριν την περίοδο δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου.

Κλείσιμο
Στο επίκεντρο της προσοχής τίθεται και η αποψινή αναθεώρηση των βασικών δεικτών του MSCI. Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για ένταξη των Motor Oil και Πειραιώς. Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο δεν προβλέπει κάποια νέα ελληνική προσθήκη. Ας σημειωθεί ότι σήμερα στον MSCI Standard Greece βρίσκονται εννέα μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ και Tερνα Ενεργειακή).

Στο μεταξύ, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει θετικό, ως απόρροια αφενός των αισιόδοξων μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης, αφετέρου της πεποίθησης ότι εντός του α’ εξαμήνου θα «ξεμπερδέψουμε» επιτέλους με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κίνδυνο μιας επικείμενης διόρθωσης, δεδομένου ότι το ανοδικό ράλι «τρέχει» εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και επομένως, κάποια στιγμή είναι εύλογο να επέλθει κόπωση, με τους επενδυτές να θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσιάζει άνοδο στο +0,81% και τις 463 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,02%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,62%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,25% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,39%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει κέρδη κατά 250 μονάδες, χάρη στα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «φρένο», εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης, αλλά και των ανησυχιών για τα επίπεδα της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,20% και τα 77,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,15% και τα 84,1 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διαμορφώνεται στο +0,10% και τα 1.892 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεπέρασαν τους 15.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία - Βέλη κατά Ερντογάν

Εκτός φυλακής ο Πέτρος Φιλιππίδης παρά την καταδίκη σε 8 χρόνια κάθειρξη

Survivor All Star: Νίκησαν οι Κόκκινοι, πήρε μήνυμα από την Καρολίνα ο Μάριος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης