Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό 100 μηνών - Ράλι σε ΟΤΕ και Πειραιώς

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλό 100 μηνών - Ράλι σε ΟΤΕ και Πειραιώς

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε άνω των 1.060 μονάδων για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014 - Έκρηξη όγκου στη MIG

5534794
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, δηλαδή των τελευταίων 100 μηνών, αναρριχήθηκε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις αγοραστικές κινήσεις, εν μέσω των καταιγιστικών επιχειρηματικών εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ανοδική τάση συνοδεύτηκε από αρκετά υψηλό τζίρο, δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος από ξένα και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η μετοχή της MIG, για τρίτη συνεχόμενη φορά, έμεινε «κλειδωμένη» σε limit up, εν αναμονή της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς, η οποία πλέον κατέχει το 36% των μετοχών της εισηγμένης. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες επανήλθαν σε θετικό έδαφος, με την Πειραιώς να υπερβαίνει τα 2,00 ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021. Άνω των 4,5 ευρώ σκαρφάλωσε και η Εθνική Τράπεζα, ενώ στο υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισαν οι OTE, Coca – Cola, Viohalco και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή άνοδο κατά 2,20% και διαμορφώθηκε στις 1.064,43 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 23 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.041,51 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.043,81 έως 1.064,43 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 124,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ράλι δίχως τέλος στο Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία μετράει άνοδο της τάξης του 13% μέσα στο 2023, συνέχισε ακάθεκτη προς τα νέα υψηλά 8ετίας (υψηλότερο σημείο των τελευταίων 100 μηνών), καθώς τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και η «πλούσια» εταιρική φημολογία παρείχαν επαρκή «καύσιμα», αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη διάθεση για κατοχύρωση των υψηλών κερδών.

Ενδεικτικό της θετικής τάσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι οι αγοραστικές εντολές διαχέονται πλέον και σε εισηγμένες μικρής ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είτε είναι «φθηνές», είτε διαθέτουν ισχυρή κερδοφορία.

Στο επίκεντρο της προσοχής, αναμφίβολα, τέθηκε και η αυριανή (9/2) αναθεώρηση των βασικών δεικτών του MSCI, η οποία ενδέχεται να «κρύβει» ορισμένες ευχάριστες εξελίξεις για την Ελλάδα, με τις Motor Oil – Πειραιώς να έχουν πιθανότητες εισαγωγής. Ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μικρό «καλάθι». Ας σημειωθεί ότι σήμερα στον MSCI Standard Greece βρίσκονται εννέα μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ και Tερνα Ενεργειακή).

Την ίδια ώρα, το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, ως απόρροια της πεποίθησης ότι εντός του α’ εξαμήνου θα «ξεμπερδέψουμε» επιτέλους με τις αυξήσεις επιτοκίων, ήλθε να παράσχει επιπλέον στήριξη στις ελληνικές μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον κίνδυνο μιας επικείμενης διόρθωσης, δεδομένου ότι το ανοδικό ράλι «τρέχει» εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και επομένως, κάποια στιγμή είναι εύλογο να επέλθει κόπωση, με τους επενδυτές να θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσιάζει άνοδο στο +0,79% και τις 461 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,93%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,62%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,40% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,67%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones παρουσιάζει κάμψη έως 100 μονάδες, αποτιμώντας τις τελευταίες νομισματικές εξελίξεις και στρέφοντας την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα.

Κλείσιμο
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν ελαφρώς «γκάζι», εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης, αλλά και των ανησυχιών για τα επίπεδα της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,59% και τα 78,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,22% και τα 84,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται στο +0,20% και τα 1.888 δολάρια ανά ουγγιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για δύο απόπειρες, αθώος για τον βιασμό

Σεισμός στην Τουρκία: Σε γήπεδα η αναγνώριση των νεκρών από τους σεισμούς - Συγκλονιστικές εικόνες

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν - «Ήταν απροετοίμαστος» τον κατηγορεί η αντιπολίτευση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης