Σταϊκούρας: Έχουν ρυθμιστεί χρέη 3.320 οφειλέτες, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ

Σταϊκούρας: Έχουν ρυθμιστεί χρέη 3.320 οφειλέτες, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ

O Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών, λειτουργεί πλέον ικανοποιητικά, λέει ο υπουργός Οικονομικών

staikouras
«Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αποδεικνύουν ότι αυτός λειτουργεί, πλέον, ικανοποιητικά», αυτό τονίζει μεταξύ των άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή της δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Όπως αναφέρεται από τον υπουργό, «μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε, μόλις, τα 300 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα ο Χρ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι «η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι ιδιαίτερα σημαντική τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας αυτό το εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις.

Όμως, τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν στοιχείο πανηγυρισμού, αλλά απόδειξη ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι - κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και, δευτερευόντως, οι τράπεζες - διαθέτουμε τη δυναμική να κάνουμε πολύ περισσότερα, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό αποδοχής καθώς και το ύψος των ρυθμίσεων που υλοποιούνται».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newmoney, στο βασικό σενάριο για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 – και στο αισιόδοξο θα ξεπεράσουν τα 1,9 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, το 74% των υποψήφιων προς ρύθμιση ή των ρυθμισμένων χρεών αφορά οφειλές φυσικών προσώπων και μόλις το 26% οφειλές επιχειρήσεων, ενώ το 79% των οφειλών είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και το 21% προς το Δημόσιο. Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς τα 15 έτη.

Το 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί σε διάρκεια άνω των 20 ετών.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκληρό βίντεο: Άγριος ξυλοδαρμός 9χρονης μέσα σε σχολικό λεωφορείο στη Φλόριντα!

«Κληρώνει» σήμερα για τον χιονιά που έρχεται - Διχογνωμία των μετεωρολόγων

Αποχώρησε ο Αναγνωστόπουλος, «σφαγή» για τον αγώνα δίχως τέλος του Survivor All Star
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης