Χρηματιστήριο Αθηνών: «Άντεξε» στις πιέσεις του ομίλου ΤΕΡΝΑ, με «φύλακα - άγγελο» τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Άντεξε» στις πιέσεις του ομίλου ΤΕΡΝΑ, με «φύλακα - άγγελο» τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης, σε μια... περίεργη συνεδρίαση, έκλεισε εκ νέου σε θετικό έδαφος, τερματίζοντας στα όρια των 1.030 μονάδων

xrimatistirio
Σε θετικό έδαφος κατάφερε να τερματίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα, λόγω κυρίως των πιέσεων στις μετοχές των Ομίλου ΤΕΡΝΑ. Ωστόσο, οι τράπεζες λειτούργησαν ως «ασπίδα» στις ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα η αγορά να επιστρέψει στα όρια των 1.030 μονάδων.

Η Eurobank, ενδεικτικά, σκαρφάλωσε άνω του 1,3 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, ενώ από κοντά ακολούθησε και η Πειραιώς, η οποία επέστρεψε το 1,9 ευρώ για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021. Η Mytilineos, την ίδια στιγμή, αναρριχήθηκε ξανά στα 24 ευρώ. Νέο ράλι κατέγραψε και η MIG, η οποία κλείδωσε σε limit up (+29,9%), ενώ η Intrakat υποδέχθηκε με μίνι ράλι τις νέες μετοχές από την ΑΜΚ.

Στον αντίποδα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διολίσθησε πέριξ του 3% και οπισθοχώρησε στα 12 ευρώ, ενώ κάμψη κατά τουλάχιστον 6% εμφάνισε και η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή, η οποία «έπεσε» στα 18,7 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο μετοχές τελούν αναμονή του deal με την κοινοπραξία First Sentier – Macquarie, η ανακοίνωση του οποίου εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες. Απώλειες κατά περίπου 1,5% εμφάνισε και η Coca – Cola.

Πιο αναλυτικά, ο  Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,24% και διαμορφώθηκε στις 1.029,68 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.027,25 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 13 μονάδες (από 1.022,30 έως 1.035,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 131,6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο στόχος των 1.035 μονάδων
Η Λεωφόρος Αθηνών, παρά τις πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική πορεία, με τους αγοραστές να εμφανίζονται σχεδόν… ακούραστοι και να βάζουν πλώρη για τις αντιστάσεις των 1.035 μονάδων, το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014.

Κλείσιμο
Σ’ αυτήν την πορεία, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πολλούς και διαφορετικούς «συμμάχους» (τράπεζες, ενέργεια, κατασκευές), με το κλίμα να παραμένει αισιόδοξο, αγνοώντας τις «φωνές» για κατοχύρωση των ισχυρών κερδών.


Σήμερα, στο θετικό momentum συνέβαλαν και οι διεθνείς αγορές, καθώς το βράδυ της Τετάρτης η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων (+25 μονάδες βάσης), φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τελεί σε καθοδική τροχιά (παρότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα), με τον ετήσιο δείκτη τιμών να αποκλιμακώνεται στο 8,5% τον Ιανουάριο, στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2022. Βέβαια, το μεσημέρι, η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε τον ρυθμό σύσφιγξης στις 50 μονάδες βάσης, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% (+50 μονάδες βάσης).

Θα διατηρηθεί η ανοδική πορεία;

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι αναλυτές περιμένουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς τις αγορές, δεν αποκλείεται η τρέχουσα ανοδική κίνηση να συνεχιστεί και μέσα στον Φεβρουάριο.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε τα εξής:

1) Η πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch (ΒΒ+) παρέχει ουσιαστικά στηρίγματα στην αγορά, δεδομένου ότι πρόκειται για τον τρίτο οίκο αξιολόγησης (S&P και DBRS), ο οποίος τοποθετεί την Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής (ένα βήμα) από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Μόνο ο Moody’s μάς έχει τρία βήματα μακριά.

2) Οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals έρχονται να τονώσουν έτι περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον, πιστοποιώντας την ελκυστικότητα των ελληνικών εταιρειών.

3) Και φυσικά, η καθιερωμένη αναθεώρηση των βασικών δεικτών του MSCI (στις 9 Φεβρουαρίου) ενδεχομένως «κρύβει» ορισμένες ευχάριστες εξελίξεις για τις εισηγμένες (Motor Oil, Πειραιώς, ΕΛΠΕ). Ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μικρό «καλάθι».

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς μια ξαφνική και άρδην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να επηρεάσει άμεσα και την ελληνική αγορά, η οποία θα δυσκολευτεί αισθητά να διαφοροποιηθεί και να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει σημαντική άνοδο στο +1,27% και τις 458 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,79%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,86%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,22% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Nasdaq πραγματοποιεί μίνι – ράλι κατά 2,3%, χάρη στο άλμα της Meta Platforms.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «φρένο», εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,33% και τα 76,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,46% και τα 82,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, διευρύνεται στο +0,6% και τα 1.954 δολάρια ανά ουγγιά (υψηλό 9 μηνών).

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται βροχερό τριήμερο - Τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα από την Κυριακή

«Πόλεμος» με τραγούδια και ταινίες για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου: «Bye, bye Kemal» vs «Bye, bye love»

Αστυνομικοί στις ΗΠΑ πυροβολούν και σκοτώνουν άνδρα με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια (Βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης