«Ασταμάτητο» το Χρηματιστήριο Αθηνών - Νέο ιστορικό υψηλό για τη Mytilineos

«Ασταμάτητο» το Χρηματιστήριο Αθηνών - Νέο ιστορικό υψηλό για τη Mytilineos

Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε την αρχική μεταβλητότητα και εντέλει έκλεισε άνω των 1.024 μονάδων (στο υψηλό ημέρα) - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στο ταμπλό, νέα «επίθεση» των αγοραστών στην Πειραιώς

xrimatistirio_comeback
Σε θετικό έδαφος τερμάτισε (και) τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ξεπερνούν την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα και να επιδίδονται σε ήπιου εύρους αγοραστικές κινήσεις, στη σκιά της αναβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, αλλά και των «πλούσιων» επιχειρηματικών εξελίξεων. Από την άλλη πλευρά, οι επερχόμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών προκάλεσαν ορισμένη νευρικότητα, η οποία ωστόσο περιορίστηκε αισθητά στο τελευταίο δίωρο.

H Mytilineos, μεταξύ άλλων, συνέχισε το ξέφρενο ράλι και υπερέβη και τα 24 ευρώ (11ο ιστορικό υψηλό εντός του 2023), ενώ τα ΕΛΠΕ προσπάθησαν να «γεφυρώσουν» την απόσταση από τη Motor Oil. Στηρίγματα παρείχαν κι οι ΟΠΑΠ – ΑΔΜΗΕ – Πειραιώς. Αντίθετα, η Ελλάκτωρ τέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 8ετίας.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,91% και διαμορφώθηκε στις 1.024,75 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.015,48 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 1.014,37 έως 1.024,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 89 εκατομμύρια ευρώ.

Υψηλό 3ετίας στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος «έσβησε» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και τερμάτισε σε νέο υψηλό 3ετίας, καθώς βρέθηκε στο +1,22% και τις 759 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, ήταν η βασική «πρωταγωνίστρια», ενισχυόμενη στο +2,8% και το 1,87 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο +1,2% και το 1,21 ευρώ. Εurobank και Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά τους, κατέγραψαν άνοδο κατά 0,8% και έκλεισαν στο 1,20 και στα 4,35 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +1,21% 1,2145 ευρώ
Eurobank +0,88% 1,2015 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +0,81% 4,35 ευρώ
Πειραιώς +2,80% 1,871 ευρώ

Συνεχίστηκε το ράλι του Ιανουαρίου

Η Λεωφόρος Αθηνών έδωσε «παράταση» στην ανοδική κίνηση του 2023 (+9,5%) και διατηρήθηκε στα επίπεδα των 1.000 μονάδων, τα οποία είναι τα υψηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Σ’ αυτήν την προσπάθεια, μάλιστα, βρήκε πολλούς και διαφορετικούς «συμμάχους», με το κλίμα να παραμένει αισιόδοξο, παρά τις προσπάθειες κατοχύρωσης των ισχυρών κερδών.

Κλείσιμο
Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι θα υπάρχει και συνέχεια. Και έχουν συγκεκριμένους λόγους:

1) Η πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch (ΒΒ+) παρέχει ουσιαστικά στηρίγματα στην αγορά, δεδομένου ότι πρόκειται για τον τρίτο οίκο αξιολόγησης (S&P και DBRS), ο οποίος τοποθετεί την Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής (ένα βήμα) από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Μόνο ο Moody’s μάς έχει τρία βήματα μακριά.

2) Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals έρχονται να τονώσουν έτι περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον, πιστοποιώντας την ελκυστικότητα των ελληνικών εταιρειών.

3) Και φυσικά, μην ξεχνάμε την καθιερωμένη αναθεώρηση των βασικών δεικτών του MSCI (στις αρχές Φεβρουαρίου), η οποία ενδεχομένως «κρύβει» ορισμένες ευχάριστες εξελίξεις για τις εισηγμένες (Motor Oil, Πειραιώς, ΕΛΠΕ). Ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μικρό «καλάθι».

Αυτήν τη στιγμή, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο, τράπεζες, ενέργεια και κατασκευές αποτελούν τους κλάδους με τις καλύτερες αποδόσεις, ενεργώντας σε ρόλο «καθοδηγητή».

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν στο επίκεντρο. Σε λίγους μήνες θα στηθούν -εκτός απροόπτου- διπλές βουλευτικές εκλογές, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε «απαγορευτικά» επίπεδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη «σφιχτή» πολιτική των υψηλών επιτοκίων.

Αυτήν την εβδομάδα, ενδεικτικά, η Φρανκφούρτη αναμένεται να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα καθοριστεί -εκτός απροόπτου- στις 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να αυξάνεται στο 3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές απώλειες στο -0,38% και τις 453 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,22%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,23% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,21%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,16%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones καταγράφει μικρές απώλειες έως 50 μονάδες εν όψει των αποφάσεων της Federal Reserve.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «φρένο», μετά τις επιθέσεις με drone εναντίον του Ιράν. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,28% και τα 78,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -1,03% και τα 85,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, υποχωρεί στο -0,20% και τα 1.941 δολάρια ανά ουγγιά.


Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί ο Τσιτσιπάς «κατέκτησε» μία από τις πιο σημαντικές ήττες της ζωής του

«Μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει»: Ο Τζόνσον αφηγείται πώς τον απείλησε ο Πούτιν

Θεοδωρικάκος: «Αθλιότητα το δημοσίευμα για την οικογένεια μου, θα προσφύγω δικαστικά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης