Εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία στήριξαν τους δείκτες της Wall Street

Εταιρικά αποτελέσματα και οικονομικά στοιχεία στήριξαν τους δείκτες της Wall Street

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της Federal Reserve την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μόλις 25 μονάδες βάσης

wall
Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να δίνουν συνέχεια στις αγοραστικές κινήσεις, μετά τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία και τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 28 μονάδες ή 0,08% για να κλείσει στις 33.978 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 4.070 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,95% στις 11.621 μονάδες.

Ο Dow Jones ήδη μετράει πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ράλι από τον Οκτώβριο του 2022 και εμφανίζοντας σωρευτικά κέρδη της τάξης του 2%. Στα ίδια επίπεδα καθορίζεται η πενθήμερη αύξηση και για τον S&P 500, ενώ ο Nasdaq οδεύει προς το συνολικό +3,3%, συμπληρώνοντας την 4η συνεχόμενη θετική εβδομάδα.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται ενόσω η Wall Street προσπαθεί να αφομοιώσει μια κερδοφόρα εβδομάδα για τις αγορές, χάρη στα καλύτερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και στην ισχυρή ανάκαμψη της Tesla.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης προσωπικών δαπανών, ο δείκτης δηλαδή που παρακολουθεί πιο στενά η Fed, δείχνει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE) κινήθηκε τον Δεκέμβριο με ρυθμό 5% ετησίως, επιβραδύνοντας σημαντικά από το 5,5% του Νοεμβρίου.

Ο δείκτης προσωπικών δαπανών ενισχύθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο, επίσης στα ίδια επίπεδα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σημειώνοντας ελαφρά υποχώρηση από την αύξηση 0,3% του Νοεμβρίου. Ελαφρώς χαμηλότερα από το 0,3% του Νοεμβρίου.

Κλείσιμο
Ο δομικός δείκτης PCE, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, σημείωσε επιβράδυνση στο 4,4% την ίδια περίοδο. Διαμορφώθηκε σε χαμηλό 14 ετών, υποχωρώντας από το 4.7% του Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, η προσοχή στρέφεται και στην επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μόλις 25 μονάδες βάσης -και όχι κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης, όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές.

Εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε ταχύτερη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων (+425 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2022), με τη Fed να σταματάει τις παρεμβάσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια της προσεχούς άνοιξης.

newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Παρακολουθήσεις: Πολιτική σύγκρουση - Πού βρήκε τα ονόματα ο Τσίπρας;

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχεται τσουχτερό τον Φεβρουάριο - Μην πιστεύετε κανέναν, απαντά ο Κολυδάς

Τζούλια Φοξ: Ζει σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, γεμάτο ποντίκια γιατί... απεχθάνεται την επίδειξη πλούτου







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης