Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

Ο ΣυΡιζΑΜΜΟΣ, οι εκλογές, το CVC και η Vodafone, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

Χαίρετε, καλά τώρα, ο κύριος Ράμμος στην «Ανεξάρτητη Αρχή» της ΑΔΑΕ μόνο ανεξάρτητος δεν είναι, ρε παιδιά, ελάτε τώρα, ο άνθρωπος είναι Συριζαίος με πατέντα και γι' αυτό και τον διόρισαν εκεί επί ΣΥΡΙΖΑ

DARKROOM_2022
Λάου λάου το πήγαινε από τον Αύγουστο να το διαρρεύσει όλο το θέμα στην Κουμουνδούρου. Προσοχή, δεν λέω ότι… όλα καλά με τις υποκλοπές, αλλά -συγγνώμη- τι δουλειά έχει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ να βγάζει με την ντουντούκα τις νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, όποιου και να ‘ναι; Δηλαδή, όταν ο Ρουμπάτης άνοιξε τα τηλέφωνα των επίορκων αστυνομικών για να τους πιάσει για διαφθορά από τους νυχτόβιους (και τους έπιασε) είπε κανείς κάτι;

Βαγγέλη, ντουγρού στην Κουμουνδούρου…

-Ίσα κάτω, Βαγγέλη, όλο κατηφόρα, πιο χαμηλά και σε βγάζει ντουγρού στην Κουμουνδούρου. Μπορεί να πετύχεις και τον Ράμμο εκεί για καφεδάκι, στον Μπλε Παπαγάλο…

Μετά... Βαΐων

Μου λέει η πηγή μου ότι ο Πρωθυπουργός το ‘χει σχεδόν αποφασίσει για την Κυριακή των Βαΐων, εκτός απρόοπτου. Αυτό που μένει σε εκκρεμότητα είναι η ημερομηνία της προκήρυξης. Η πρώτη σκέψη, λοιπόν, είναι η 10η Μαρτίου, δηλαδή 30 ημέρες πριν, αλλά σκέφτονται και τα τέλη Φεβρουαρίου. Δηλαδή, να διαρκέσει περίπου 40 ημέρες η πρώτη προεκλογική εκστρατεία.

Κωνσταντίνου και Ελένης ή με τους Τούρκους;

-Τώρα, ερωτηματικό -εφόσον ισχύει για 9 Απριλίου η πρώτη κάλπη- είναι η Κυριακή της δεύτερης κάλπης. Αρχικά μιλάγανε στο Μ.Μ για 21 Μαΐου που είναι η γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης, η μέρα που συμβολικά πάει στην οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά στις 14 Μαΐου έχουν οι Τούρκοι κάλπες και αυτός ο συμβολισμός είναι πιο δυνατός.

Ερντογάν

-Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δεν βγάζουν τον «Ερντο», αντιθέτως τον δείχνουν να χάνει απ' όλους τους πιθανούς αντιπάλους του, αλλά έλα που οι… ειδικοί επιμένουν ότι θα κερδίσει! Για να δούμε…

Κλείσιμο
Το CVC κοιτάζει προς τη Vodafone

-Και μέχρι να φτάσει ο Βαγγέλης στην Κουμουνδούρου έχουμε χρόνο για να περάσουμε στα νέα της αγοράς και συγκεκριμένα σε έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα, το CVC. Ικανοποιημένος ακούω ότι είναι ο Αλ. Φωτακίδης καθώς οι επιδόσεις των επενδύσεων του fund (ιδιαίτερα στον κλάδο της υγείας) είναι ικανοποιητικές, με μοναδική εξαίρεση τη Vivartia, που δυσκολεύεται λόγω των επιπτώσεων της συγκυρίας στον κλάδο. Όσον αφορά τη μετοχή της ΔΕΗ εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικός και πρόθυμος να αυξήσει τη θέση που έχει στην εταιρία. Η ουσία είναι ότι το CVC κάθεται πάνω σε ένα βουνό λεφτά και ο Φωτακίδης κοιτάζει στην ελληνική αγορά για την επόμενη επένδυση. Το πρόβλημα είναι ότι το CVC αναζητά επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, όπου να τοποθετεί σημαντικά ποσά και τέτοιες δεν υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα. Την προσοχή του fund φαίνεται να έχει τραβήξει ο τηλεπικοινωνιακός τομέας και μάλιστα στην αγορά λέγεται ότι κοιτάζουν προς την πλευρά της Vodafone, ένα deal της τάξης του 1 δισ. ευρώ, μέγεθος που ανταποκρίνεται στη στρατηγική τους. Βέβαια, τα σενάρια για τη Vodafone στην Ελλάδα κυκλοφορούν εδώ και αρκετό καιρό, με την εταιρία σταθερά να διαψεύδει ότι είναι προς πώληση. Ωστόσο, επειδή η μητρική αποεπενδύει από ορισμένες αγορές και η Ελλάδα δεν είναι μια σημαντική αγορά, οι διαψεύσεις της Vodafone γίνονται δεκτές με επιφυλάξεις.

Η ΔΕΗ “χτυπά” υδροηλεκτρικό 333 ΜW στα Σκόπια

-Κι επειδή αναφέρθηκα στην πίστη του Φωτακίδη στη μετοχή της ΔΕΗ, με την ευκαιρία να αναφέρω πως σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ, η ΔΕΗ αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής σε διαγωνισμό για την κατασκευή και διαχείριση από κοινού με την τοπική εταιρία ΕSM (Elektrani na Severna Makedonija) του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren, δυναμικότητας 333 MW. Κατά τα τοπικά ΜΜΕ η προσφορά της EDF αποκλείστηκε γιατί δεν ήταν δεσμευτική. Πρόκειται για σημαντική δουλειά καθώς αφορά 3 διαφορετικές μονάδες (μια μεγάλη και δύο μικρότερες) που αναπτύσσονται σε διαφορετικά σημεία του ποταμού. Η ΔΕΗ με την τοπική ESM  θα αναλάβουν τη διαχείριση για διάστημα 80 ετών. Όλο αυτό βέβαια, γίνεται ακόμη σημαντικότερο αν το δει κανείς σε συνάρτηση με το άνοιγμα της ΔΕΗ στη ρουμανική αγορά μέσω του deal της ΕΝΕL.

Στις τράπεζες την Παρασκευή ξεκινούν τη μελέτη

-Την Παρασκευή οι συστημικές τράπεζες θα παραλάβουν τα σενάρια για την ελληνική οικονομία, βάσει των οποίων θα κληθούν να ανταποκριθούν στα πανευρωπαϊκά stress test για τον κλάδο που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ). Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους όρους του δυσμενούς σεναρίου και ιδιαίτερα στην πτώση που θα προβλέπει για τις τιμές των ακινήτων.

Η Πειραιώς αγοράζει ναυτιλιακά δάνεια της HSBC

-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει τον τελευταίο καιρό η Τράπεζα Πειραιώς για να αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων της HSBC η οποία σιγά σιγά κλείνει τους φακέλους της στην Ελλάδα. Η Πειραιώς πλειοδοτεί στην αγορά αυτών των δανείων και ήδη έχει αγοράσει τα δάνεια δύο γνωστών εφοπλιστών. Ταυτόχρονα, προσφέρει καλές αμοιβές σε εξειδικευμένα στη ναυτιλία στελέχη της τραπεζικής αγοράς ώστε να ενισχύσει το δυναμικό της.

Ασανσέρ η Τράπεζα Αττικής

-Ζάλισε τους επενδυτές η διακύμανση της Τράπεζας Αττικής στη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Η μετοχή κατέγραψε τεράστια ενδοσυνεδριακή διακύμανση, καθώς από το +20% βρέθηκε στο κλείσιμο στο -22%. Μέσα στη συνεδρίαση «είδε» τα 0,2045 ευρώ, υποχώρησε στα 0,1232 ευρώ και έκλεισε στα 0,1320 ευρώ, πτώση δηλαδή από το υψηλό ημέρας της τάξης του 39,7%. Έτσι, ψαλιδίστηκε και η άνοδος από την αρχή του 2023 στο +92%, από +148% που κατέγραφε μέχρι προχθές.

Ο ταπεινός και καταφρονημένος ΑΔΜΗΕ

-Με τον «πιασάρικο» τίτλο - σε ελεύθερη μετάφραση - «Υποτιμημένος και χωρίς αγάπη» (ADMIE HOLDING - Unloved and undervalued) η Eurobank Equities δημοσιοποίησε χθες νέα έκθεση για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών με τιμή-στόχο τα 2,90 ευρώ (την οποία χαρακτηρίζει συντηρητική) δίνοντας περιθώριο ανόδου σχεδόν 63% (με βάση το κλείσιμο στις 23/1). Αυτομάτως η μετοχή έκανε ένα +6% στο ταμπλό. Το ωραίο είναι πως πέρυσι τέτοια εποχή (25/01/2022) η Eurobank Equities είχε δώσει τιμή - στόχο για τον ΑΔΜΗΕ στα 3.30 ευρώ και σύσταση αγορά. Ωστόσο, μεσολάβησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αναστάτωση στις αγορές με αποτέλεσμα ο τίτλος να παρασυρθεί από το γενικότερο αρνητικό κλίμα. Η Eurobank Equities κάνει λόγο για υποτιμημένη μετοχή που βρίσκεται «εκτός μόδας», με την εταιρία όμως να παίζει ρόλο-κλειδί στην ελληνική ενεργειακή μετάβαση.

Κρίσιμο δίμηνο για τον ΟΤΕ

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η μητρική του ΟΤΕ, η Deutsche Telekom, θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για το σύνολο των θυγατρικών της στο εξωτερικό και για το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα. Στο Μαρούσι παρατηρούν με προσοχή τις πυκνές εσωτερικές διεργασίες στη Βόννη και ταυτόχρονα ενημερώνουν για τις επιθετικές κινήσεις του ανταγωνισμού στην Ελλάδα. Ο Μ. Τσαμάζ από την πλευρά του πιέζει για επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος των 3 δισ. ευρώ, αλλά στη Γερμανία έχουν άλλα πιεστικότερα προβλήματα να ασχοληθούν αυτό τον καιρό.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ, τα χρέη και ο πλειστηριασμός

-Ένας πλειστηριασμός που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 25 Ιανουαρίου μας οδηγεί σε ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο… Στρέφεται κατά της «FiliaCom Εμπορική και Συμβουλευτική Α.Ε.», με επισπεύδουσα την doValue και αφορά ένα ακίνητο εργοστασιακής μονάδας κλωστοϋφαντουργίας, που βρίσκεται στη θέση «Τάκα» της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατών Θεσπρωτίας. Το ακίνητο αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο συνολικής επιφάνειας 12.984,88τ.μ. και βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 1.305.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι πρόκειται για την εταιρεία του Στέλιου Αργυρού, πρώην Προέδρου του ΣΕΒ την περίοδο 1992-94 και μετέπειτα ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Όσοι θυμούνται την εποχή της προεδρίας του στον ΣΕΒ δεν ξεχνούν τη ρητορική του δεινότητα, αλλά και τον εκρηξιγενή χαρακτήρα του που έδινε αφορμές για πρωτοσέλιδα… Λέγεται μάλιστα ότι αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων είχε παραιτηθεί για… λίγο, ανακαλώντας αμέσως μετά. Πάντως, σε εκείνη τη φορτισμένη πολιτικά περίοδο, του είχε αποδοθεί η δήλωση ότι «ασχολούμεθα όχι με τα προβλήματα του τόπου αλλά με το τι κάνουν οι κυρίες Ντόρα και Μιμή», εννοώντας την Ντόρα Μπακογιάννη και τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, που είχε προκαλέσει σάλο… -Σήμερα ο Στ. Αργυρός είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Alba, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο και εκκαθαριστής της εταιρείας FiliaCom Α.Ε. Θα πρέπει να θυμίσω ότι η οικογένεια Αργυρού δραστηριοποιείτο στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας επί δεκαετίες (με τα Κλωστήρια Αττικής κ.ά.) και το 1992 εξαγόρασε από την ΕΤΒΑ την «Κλωστήρια Φιλιατών Α.Ε.», ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της… αλησμόνητης Πειραϊκής-Πατραϊκής. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, το 1995 τα Κλωστήρια Φιλιατών έβαλαν λουκέτο και τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν τα Κλωστήρια Αττικής και τα Κλωστήρια Πρεβέζης του ίδιου ομίλου. Το 2013 ο Στ. Αργυρός επέστρεψε στις Φιλιάτες ανακοινώνοντας νέα επένδυση (συγχρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ) στις εγκαταστάσεις της Κλωστήρια Φιλιατών. Κάπως έτσι προέκυψε η FiliaCom Α.Ε. με έμφαση «στη μόχλευση των κεφαλαίων για επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» και στο πλαίσιο αυτό η Φίλια Περιβαλλοντικές Βιομηχανίες Α.Ε., με μονάδα ανακύκλωσης μπουκαλιών ΡΕΤ, και η FiliaSol Α.Ε. για τις ΑΠΕ. Το βασικό asset της FiliaCom ήταν το βιομηχανικό ακίνητο στις Φιλιάτες για το οποίο είχε τεθεί ο φιλόδοξος στόχος να μετατραπεί σε επιχειρηματικό πάρκο για έργα περιβάλλοντος και ενέργειας. Η ουσία είναι ότι το σχέδιο «μπάταρε», στις περισσότερες χρήσεις ο κύκλος εργασιών ήταν μηδενικός και έτσι φτάσαμε στο τωρινό σφυρί για μέρος του ακινήτου. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης, ενώ υπάρχουν προσημειώσεις του 2013, υπέρ της Νέας Proton Bank για 480.000 ευρώ, του 2017 υπέρ του Τ.Τ. για 300.000 ευρώ, του 2018 υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για 274.234,56 ευρώ, καθώς και μια ακόμη αναγκαστική κατάσχεση υπέρ της Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων το 2018 για 117.265,20 ευρώ.

Σημάδι για επαναλειτουργία Καζίνο Ρίου

-Ένα πρώτο σημάδι για την επαναλειτουργία του Καζίνο Ρίου, χωρίς να είναι οριστικό, φάνηκε τα τελευταία 24ωρα. Μερίδα εργαζομένων που είχαν κατασχέσει τον εξοπλισμό της εταιρείας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Glafka Capital στην οποία έχουν περάσει τα δάνεια των καζίνο Πηλαδάκη (Ρίο, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη). Εάν τελικώς υπογραφεί η συμφωνία για την αποζημίωσή τους (ορισμένοι μιλάνε για ποσό 250 χιλ. και άλλοι για 300 χιλ. ευρώ), ίσως μπει τέλος στο λουκέτο που κρατά από πέρυσι τον Ιούλιο. Τα προβλήματα πάντως παραμένουν, αφού το σωματείο δεν δέχεται την πρόταση της Glafka και έτσι στις 7 Φεβρουαρίου, που εκδικάζεται η αίτηση εξυγίανσης της εταιρείας, όλα δείχνουν πως το σωματείο δεν θα υποστηρίξει το εγχείρημα το fund.

ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης