Βύρων Νικολαΐδης: Το νέο μοντέλο της PeopleCert πίσω από το ρεκόρ κερδών και αποτιμήσεων

Βύρων Νικολαΐδης: Το νέο μοντέλο της PeopleCert πίσω από το ρεκόρ κερδών και αποτιμήσεων

Νέες εξαγορές «μαγειρεύει» ο επιχειρηματίας από την Πόλη - Αποκαλυπτήρια των κεντρικών γραφείων στο Λονδίνο

n1-nikolaidis
Η οδός Σλόαν, στα όρια των περιοχών Μπελγκράβια και Τσέλσι είναι από τις πιο δημοφιλείς περιοχές για το αποκαλούμενο «high end shopping» στο Λονδίνο. Μέσα σε λίγα εκατοντάδες μέτρα «συνωστίζονται» οι περισσότερες από τις πιο γνωστές και ακριβές μπράντες στο χώρο της μόδας και γενικότερα της πολυτέλειας. Μεταξύ αυτών Tom Ford, Chloe, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli, Valentino, Giorgio Armani, Bulgari, Hermes, Burberry, Rag & Bone, Saint Laurent, Alberta Ferretti, Marni, Gucci ενώ στην κορυφή του δημοφιλούς εμπορικού δρόμου υπάρχει ένα μεγάλο πολυκατάστημα Harvey Nichols, κάπου 300 μέτρα απόσταση από το επιβλητικό Harrods…

Στο Νο 192 της οδού Σλόαν, σε μία γωνία που σχηματίζει με την οδό Χάριετ σε αυτή την ιδιαίτερα ακριβή γειτονιά με τα εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα ενοίκια, βρίσκεται ένα μικρό γυάλινο κτήριο, όπου στο ισόγειο του λειτουργεί ένα μεγάλο κατάστημα Luis Vuitton. Στον τρίτο όροφο του κτιρίου, ακριβώς έναν πάνω από τα γραφεία του Antenna Group, βρίσκεται η έδρα του Ομίλου PeopleCert, του επιχειρηματία με καταγωγή απ’ την Πόλη, Βύρωνα Νικολαϊδη.

Ενός Ομίλου που ξεκινώντας απ’ την Ελλάδα κατάφερε να γίνει μία σημαντική δύναμη στον ευρύτερο χώρο των πιστοποιήσεων φθάνοντας μάλιστα προ διετίας να κόψει πρώτος το νήμα στον άτυπο αγώνα για την ανάδειξη του πρώτου ελληνικού «μονόκερου». Εταιρείας δηλαδή που με την – αρκετά ευρεία – έννοια της «νεοφυούς επιχείρησης» κατάφερε να ξεπεράσει σε αποτίμηση το 1 δισ. δολ. Κάτι που πέτυχε με το mega deal των 450 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της βρετανικής Axelos Ltd αλλά κυρίως των κινήσεων που προηγήθηκαν για να το επιτύχει, δηλαδή τη λήψη ενός ομολογιακού δανείου 300 εκατ. στερλινών από πρόθυμους επενδυτές και τη μετοχική είσοδο του επενδυτικού Κεφαλαίου FTV Capital απ’ το Σαν Φρανσίσκο το 2021 με ένα μερίδιο 20% αντί 170 εκατ. ευρώ. Κινήσεις που έγιναν με την παραδοχή ότι η δίκαιη αποτίμηση του Ομίλου PeopleCert ήταν 1,1 δισ ευρώ.

Όπως λέει ο κ. Νικολαϊδης εκείνη η εξαγορά ήταν το σημείο «κλειδί» της μετεξέλιξης όλου του μοντέλου λειτουργίας του Ομίλου ανεβάζοντας ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανάπτυξη και την κερδοφορία του κάνοντας τον ίδιο να μιλά ανοικτά για το όραμα του, μία εταιρεία με αποτίμηση 10 δισ ευρώ! Έναν στόχο που τον χαρακτηρίζει μάλιστα εφικτό λέγοντας πως ήδη με τα τελευταία δεδομένα και τα κέρδη ρεκόρ του Ομίλου φαίνεται να έχει διανυθεί το ένα τρίτο αυτής της απόστασης, αν και βέβαια ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια πράξη ώστε να πιστοποιηθεί και επισήμως.

Ίσως όμως να είναι και θέμα χρόνου αυτό να δοκιμαστεί καθώς ο κ. Νικολαϊδης, όπως παραδέχεται, «φλερτάρει» ήδη με κάποιο σημαντικό στόχο εξαγοράς. Αυτός, όπως παραδέχεται, μπορεί να είναι ο καταλύτης για την είσοδο και νέου επενδυτή, πέραν του FTV Capital. Εξάλλου ενδιαφερόμενοι υπάρχουν, όπως απέδειξαν τα 28 ραντεβού με funds και θεσμικούς επενδυτές στο πλαίσιο του Roadshow που διοργάνωσε η EXAE με την Morgan Stanley στο Λονδίνο. Η PeopleCert ήταν η μοναδική μη εισηγμένη που συμμετείχε σε αυτό! Πάντως εισαγωγή σε Χρηματιστήριο προς το παρόν δεν σκέφτεται ο κ. Νικολαϊδης, αν και παραδέχεται ότι κάποια στιγμή θα το επιχειρήσει «κατά πάσα πιθανότητα στην αμερικανική αγορά».

Οικονομικές επιδόσεις

Κλείσιμο
Η εταιρεία έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης -με ετήσιο ρυθμό περίπου 40% την τελευταία δεκαετία –και στο εννεάμηνο του 2022 σημείωσε αύξηση κύκλου εργασιών (40,7% ) περίπου στα 81 εκατ. στερλίνες (92 εκατ. ευρώ), σε σχέση με το εννεάμηνο του 2021. Η τελική πρόβλεψη για τα συνολικά μεγέθη του 2022 είναι έσοδα στα 111,7 εκατ. στερλίνες.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άλμα 224% φθάνοντας τα 14,2 εκατ. στερλίνες και τα κέρδη προ Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA ) στα 53,7 εκατ. στερλίνες. Το εννεάμηνο του 2022 ήταν ιστορικά το καλύτερο σε έσοδα και σε όγκο εξετάσεων, όπως αναφέρεται από την εταιρεία. Μάλιστα εκτιμά πως τα EBITDA το 2022 «εκτινάχθηκαν» στα 74,1 εκατ. στερλίνες. Η σημαντική βελτίωση των μεγεθών αποδίδεται και στην εξαγορά της Axelos που δημιούργησε συνέργειες, επιδρώντας θετικά στη ρευστότητα της εταιρείας.

Σήμερα η People Cert πραγματοποιεί εξετάσεις και πιστοποιεί το προσωπικό περισσότερων από 50.000 εταιρειών σε όλο τον κόσμο, όπως η Amazon, η Microsoft, η Deutsche Bank και η Boeing.

Εκτός από τον τομέα των εξετάσεων και της πιστοποίησης γλωσσικών και άλλων δεξιοτήτων, η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδα από την παραγωγή πρωτότυπου περιεχόμενου, όπως βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και τη διάθεση πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τεχνολογικά συστήματα που έχει αναπτύξει.

In house τεχνολογία

Τα θεμέλια για τη δυναμική ανάπτυξη του Ομίλου μπήκαν το 2012 όταν άρχισε να δραστηριοποιείται διεθνώς η εταιρεία δημιουργώντας in house την πρωτοποριακή τεχνολογία  online proctoring και άλλες ψηφιακές εφαρμογές.

Η τεχνολογία αυτή που επιτρέπει τις online εξετάσεις είναι μια καινοτομία της PeopleCert. Επιστήμονες Πληροφορικής, ελληνικά μυαλά, που εργάζονται μέσα στην εταιρεία (πάνω από 80 άτομα στο R&D ) ανέπτυξαν, συστήματα τηλε-εξετάσεων και τηλε-επιτηρήσεων που λειτουργούν 24/7/365 και καλύπτουν 25 γλώσσες με εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεων ετησίως.

Με το λανσάρισμα του OLP αρχές του 2012, η PeopleCert ακολουθεί την ενδεδειγμένη διαδρομή ανάπτυξης μιας εταιρείας τεχνολογικής καινοτομίας

Μοχλός ανάπτυξης

Μοχλός ανάπτυξης της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια είναι τα προγράμματα και το χαρτοφυλάκιο (Prince2 & MSP) που βοηθούν κράτη και εταιρείες να λειτουργούν άρτια (on time και on budget) ώστε να λύσει χρόνιες παθογένειες, υιοθετώντας τα παγκόσμια πλαίσια βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση έργων. Τα PRINCE2, ITIL, έχουν:

1. Αναπτυχθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για μια περίοδο 30 ετών

2. Εγκριθεί από πολλές κορυφαίες κυβερνήσεις και 800 κρατικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

3. Υιοθετηθεί από τον ιδιωτικό τομέα και περισσότερες από 50.000 εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης