Αργεντινή: Ο πληθωρισμός κλείνει το 2022 στο 94,8%, υψηλό 32 ετών

Αργεντινή: Ο πληθωρισμός κλείνει το 2022 στο 94,8%, υψηλό 32 ετών

Το προηγούμενο ρεκόρ ανάγεται στο 1991, όταν ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 100%, στο τέλος υπερπληθωριστικού κύκλου

argentina_bank
Η Αργεντινή κατέγραψε πληθωρισμό 94,8% το 2022, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ 32 χρόνων για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον κόσμο, αν και ο δείκτης δεν ξεπέρασε το 5,1% τον Δεκέμβριο, κάτι που φάνηκε να επιβεβαιώνει την αποκλιμάκωσή του εδώ και λίγους μήνες.

Ο δείκτης του Δεκεμβρίου, που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (INDEC), αντανακλά ότι η πτωτική τάση αποκτά κάποια διάρκεια, μετά την κορύφωση του στο 7,4% τον Ιούλιο, κατόπιν την υποχώρησή του στο 6,3% τον Οκτώβριο και στο 4,9% τον Νοέμβριο.

Το 2021, ο δείκτης αυτός έκλεισε στο 50,9% και η κυβέρνηση έχει σκοπό να τον περιορίσει στο 60% το 2023, όπως ορίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το προηγούμενο ρεκόρ ανάγεται στο 1991, όταν ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 100%, στο τέλος υπερπληθωριστικού κύκλου (όταν ο δείκτης πετούσε πάνω από το 1.000%).

Η τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής παραμένει ακόμα παγιδευμένη στον χρόνιο πληθωρισμό, διψήφιο εδώ και δώδεκα χρόνια, με διάφορες αιτίες, εσωτερικές (δημοσιονομικά ελλείμματα, πληθωριστικές προσδοκίες μεγάλης κλίμακας) όσο και εξωτερικές (πιο πρόσφατη, ο πόλεμος στην Ουκρανία), που επιβάρυναν τη μακροοικονομική ανάκαμψη, ειδικά μετά την πανδημία.

Ανάπτυξη

Η χώρα αναμενόταν να κλείσει το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 5%, μετά την επέκταση της δραστηριότητας κατά 10,3% το 2021, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.

Κλείσιμο
Το 2023, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2%, κατ’ εικόνα της διεθνούς τάσης, ωστόσο θα είναι από τις υψηλότερες στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Τα τρία συναπτά χρόνια ανάπτυξης δεν έχουν προηγούμενο από την περίοδο 2006-2007-2008 στη χώρα, δεν σταματά να υπενθυμίζει η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Οι τιμές τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το INDEC, αυξήθηκαν κυρίως στους τομείς των ξενοδοχείων και της εστίασης, των ποτών και του καπνού. Τάσεις όχι ασυνήθιστες την περίοδο του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα —ο τρίτος που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο μέσα σ’ έναν χρόνο— βασίζεται στη σχετική συγκράτηση του πληθωρισμού, μεταξύ του 3 και του 4% σε μηνιαία βάση, στη σταδιακή αναπλήρωση του αποθέματος συναλλάγματος (κυρίως χάρη στις εξαγωγές ρεκόρ το 2022) και στην αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία (ο στόχος για το έλλειμμα πέρασε από το 2,5 στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023) για να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με το οποίο η κυβέρνηση Φερνάντες έκλεισε τον Μάρτιο συμφωνία αναχρηματοδότησης του χρέους 44 δισεκ. δολαρίων της Αργεντινής προς τον θεσμό, κληρονομιά της δανειακής σύμβασης του 2018, εγκρίνει —πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο— την πολιτική του.

Παρ’ όλ’ αυτά, αν και η δραστηριότητα ανακάμπτει και η ανεργία πέφτει (7,1%), οι μισθοί αδυνατούν να ακολουθήσουν τον πληθωρισμό και η απασχόληση, a fortiori άτυπη, δεν προσφέρει καμία εγγύηση έναντι της επισφάλειας. Εξ ων το 36,5% των 47 εκατομμυρίων πολιτών της Αργεντινής ζει στη φτώχεια, εκ των οποίων 2,6 εκατ. στην ακραία φτώχεια, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα, στα μέσα του 2022.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνοτουρκικά - Στέιτ Ντιπάρμεντ σε Άγκυρα για το Φαρμακονήσι: «Αποφύγετε τις απειλές και τις προκλήσεις»

Εύα Καϊλή: «Συνάντησα δύο φορές τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ» - Η πρώτη της κατάθεση στον Βέλγο ανακριτή

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Κανάρια νησιά, Ευρώπη και ΗΠΑ - Πού ζουν σήμερα τα πέντε παιδιά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης