Νέα εγγυοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων

Νέα εγγυοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων

Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που παρέχουν ρευστότητα ανακοίνωσε υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης...

Νέα εγγυοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων
Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που παρέχουν ρευστότητα για τις άμεσες ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς και νέα επενδυτικά εργαλεία σε παραδοσιακούς και σύγχρονους κλάδους ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Μαζί με το πρόγραμμα στήριξης 20.000 επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», που ξεκινά το Σεπτέμβρη, συνδυάζονται νέα προγράμματα και χρηματοοικονομικά εργαλεία (εγγυήσεις, επενδυτικά δάνεια και προχρηματοδότηση των εξαγωγών), που ξεκινούν ήδη από το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα:

-   Με ένα νέο πρόγραμμα – καταλύτη για την ενίσχυση της εξωστρέφειας προσφέρεται κεφάλαιο κίνησης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μέχρι 200.000 ευρώ και έως 4 μήνες, μέσω του ΟΑΕΠ (Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Προϊόντων)

Κλείσιμο
-   Παρατείνεται έως το τέλος του 2012 η ισχύς του επιτυχημένου προγράμματος εγγυήσεων του ΕΤΕΑΝ, το οποίο παρέχει χαμηλότοκα δάνεια για δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

-   Διευρύνεται το πλαίσιο των εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις που έχουν άμεσα ανάγκη από κεφάλαια κίνησης με τρία νέα εγγυοδοτικά προϊόντα, εντός του Σεπτεμβρίου 2011.Το πρώτο αφορά επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε προγράμματα του υπουργείου, όπως η μεταποίηση και η εξωστρέφεια, με ανώτατο ποσό δανείου έως 30.000 € που αναμένεται να ενισχύσει 2.500 επιχειρήσεις. Το δεύτερο αφορά την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας των νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων κατά τις εμπορικές συναλλαγές και το τρίτο, εγγυάται επενδυτικά δάνεια για να καλυφθούν δαπάνες για εγκαταστάσεις, εξοπλισμούς και άυλα πάγια.

-   Δίνεται η δυνατότητα σε επενδυτές – είτε εντάσσονται είτε όχι στο νέο επενδυτικό νόμο - για δεκαετή ευνοϊκά δάνεια από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (αναμένεται να διατεθούν στην ελληνική αγορά συνολικά 1,2 δις ευρώ).

-   Επενδυτικά δάνεια μπορούν να δοθούν επίσης σε όσους ενταχθούν στο Ταμείο «Εξοικονόμηση κατ’οίκον», με επιχορήγηση δανείου μέχρι και 35%.

-   Δημιουργούνται επενδυτικά κίνητρα για τον πρωτογενή τομέα, τόσο με το Ταμείο «ΕΝΑΛΙΟ» (προϋπολογισμού 105 εκ ευρώ) όσο και με το Ταμείο «Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» (προϋπολογισμού 450 εκ ευρώ).

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες», που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ύψους 200 εκ ευρώ δημόσιας δαπάνης. Σύντομα ξεκινά η εκταμίευση προκαταβολών προς τους ενδιαφερομένους που έχουν εγκριθεί από τις επιτροπές αξιολόγησης. Επίσης, με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων», που αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων με εξωστρεφή δραστηριότητα.

«Με τα εργαλεία που σας ανακοινώσαμε σήμερα, επιχειρούμε τον απεγκλωβισμό χιλιάδων επιχειρήσεων που δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης, δίνουμε όμως και προοπτική για χιλιάδες νέες», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «..διασώζοντας θέσεις εργασίας, παρέχοντας κεφάλαιο κίνησης, προωθώντας τις εξαγωγές, καλύπτοντας τρέχουσες και καθημερινές δαπάνες, ενισχύοντας τη φερεγγυότητα στις συναλλαγές, παρέχοντας γενναία κίνητρα για παραγωγή και εξωστρέφεια, στηρίζουμε αυτούς που παράγουν προστιθέμενη αξία και που μπορούν να βάλουν και πάλι μπροστά την οικονομία μας».

Διαβάστε τον Πίνακα Χρηματοδοτικών Εργαλείων εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης