«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετακινείται από κρίση σε κρίση»

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετακινείται από κρίση σε κρίση»

Αυτός ήταν ο τίτλος που έδωσε η εφημερίδα New York Times στην συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους της, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο πριν την συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετακινείται από κρίση σε κρίση»
Αυτός ήταν ο τίτλος που έδωσε η εφημερίδα New
York
Times στην συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους της, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο πριν την συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κλείσιμο

Το ερώτημα που ταλάνιζε τον Έλληνα υπουργό, ακόμα κι έπειτα από μία κοπιαστική ημέρα 16 ωρών εργασίας ήταν το εξής: Θα καταφέρει άραγε η Ευρώπη να βρει τα χρήματα που τόσο πολύ χρειάζεται η Ελλάδα; Και το ερώτημα παρέμενε επίμονο, διότι ο Κος Βενιζέλος είναι πλέον ο άνθρωπος «κλειδί» για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.  

Παρόλο που δεν πρόφθασε να πιάσει το «πηδάλιο» του υπουργείου του, ήταν εύλογη η απορία του για το εάν και κατά πόσο θα συνεισφέρουν οι ιδιωτικές τράπεζες στην εξυγίανση του χρέους.  

Ελάχιστες ώρες προτού ταξιδέψει στην Γερμανία για να συνομιλήσει με τον Σόιμπλε και να τον διαβεβαιώσει πως η χώρα του θα καταφέρει να φθάσει τους στόχους της, η βοήθεια της Ευρώπης για να υπερκεραστούν τα εμπόδια, συνέχιζε να αποτελεί πρόκληση για την ελληνική πλευρά.

«Αυτό είναι πρόβλημα που δεν αφορά μόνον την Ελλάδα και την Ευρώπη μα και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Βενιζέλος το βράδυ της Τρίτης.

Επιπλέον, υποστήριξε πως, αν και ο ελληνικός λαός «στενάζει» κάτω από τον ζυγό που επιβάλει η εξαντλητική λιτότητα των κυβερνητικών μέτρων, κανένας δεν έχει διάθεση ή αντοχές, αυτή τη στιγμή, για μία νέα εκλογική αναμέτρηση.

«Ναι, έχουμε διαδηλώσεις, συνεχώς, όμως σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης διαφωνεί με την ιδέα των πρόωρων εκλογών», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Βερολίνο, ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να μιλήσει για τις αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως αυτά των οδηγών φορτηγών και των δικηγόρων. Σύμφωνα με τις μελέτες και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι δύο προαναφερθέντες άξονες θα αποφέρουν στο ελληνικό κράτος τα κέρδη που επιθυμεί, έως το 2012, «δίνοντας» έτσι την Ελλάδα πίσω  στις αγορές.

«Δεν με προβληματίζει ο εφαρμοστικός νόμος», υπογράμμισε ο Βενιζέλος, «αλλά η οικονομική σταθεροποίηση όπως, άλλωστε, και η συμπεριφορά διαφόρων διεθνών παραγόντων, λόγω ασύμμετρων απειλών που αντιμετωπίζουμε». Ο υπουργός οικονομικών αναφερόταν, εμμέσως πλην σαφώς, στις εκτιμήσεις διεθνών οίκων σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Όλα αυτά, σε μία στιγμή κατά την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει μείωση της φορολογίας -ώστε να σημειωθεί ανάπτυξη- και αντικίνητρα ενάντια στη φοροδιαφυγή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Νέα Δημοκρατία προσβλέπει στην κατανόηση των ξένων ηγετών σχετικά με την αρνητική συμβολή της αύξησης των φόρων στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Δεν μιλάμε για δύο ανταγωνιστικά προγράμματα. Ένα από τα δύο θα αποτύχει εντός των προσεχών μηνών», σημειώνει ο οικονομικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του με τους New York Times, την περασμένη Τρίτη.  

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης