"Στα χέρια" της Μέρκελ το ελληνικό χρέος!

"Στα χέρια" της Μέρκελ το ελληνικό χρέος!

Θα θεωρηθεί χρεοκοπία η εξέλιξη - Χάνει έδαφος η γαλλική λύση για κίνητρα στους ιδιώτες ομολογιούχους

"Στα χέρια" της Μέρκελ το ελληνικό χρέος!
Ολική και πλήρη  ανατροπή των δεδομένων στο θέμα της διαχείρισης της ελληνικής  κρίσης χρέους επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Γερμανία!

Η οποία φέρεται  έτοιμη να επαναφέρει μία παλαιότερη πρόταση που προβλέπει την  εθελοντική ανταλλαγή του υφιστάμενου  ελληνικού χρέους έναντι ομολόγων με μεγαλύτερη διάρκεια, χωρίς πρόσθετα κίνητρα και ... κουπόνια.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως η συγκεκριμένη διαδικασία (το περιβόητο swap) θα εκληφθεί ως “πιστωτικό γεγονός” από τους οίκους αξιολόγησης.

Κλείσιμο
Όμως με δεδομένο ότι η εναλλακτική λύση (γαλλική πρόταση) δείχνει να “κολλάει” και πάντως και αυτή έχει μπει στο στόχαστρο των οίκων και πιθανότατα θα αξιολογηθεί ούτως ή άλλως ως “επιλεκτική χρεοκοπία”- τουλάχιστον – οι ιθύνοντες της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν πως μια πιο “δραστική” λύση θα έχει μεν παραπλήσιες συνέπειες (θα δημιουργούσε rating event) αλλά περιορισμένης έκτασης και πάντως  πολύ μικρού χρονικού διαστήματος. 

Με δυο λόγια διαχειρίσιμο και με κατά πολύ ανώτερα ... αποτελέσματα έναντι των υπολοίπων λύσεων που εξετάζονται από την ΕΕ!


Αρνητική για την Ελλάδα η πρόταση των γαλλικών τραπεζών

Αποτίμηση της πρότασης των γαλλικών τραπεζών για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα κάνει σε ανάλυση του το έγκυρο think tank των Βρυξελών CEPS. Η αποτίμηση, την οποία υπογράφει ο Κριστιάν Κοπφ, εξετάζει τα οφέλη και τις ζημίες για όλους τους εμπλεκόμενους, τους ιδιώτες πιστωτές και την Ελληνική Δημοκρατία. Καταλήγει στο συμπέρασμα πως ενώ οι ιδιώτες θα έχουν ελάχιστη ή αμελητέα ζημία, το βάρος για την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά μεγάλο, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της και δυσκολεύοντας την πορεία προς ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος.

Ο κ. Κοπφ προβαίνει σε αναλυτική παρουσίαση της γαλλικής πρότασης, ενώ επισυνάπτει και το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Τραπεζών Γαλλίας.

Σημειώνει πως με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα εκαλείτο να καταβάλει τόκους για το δημόσιο χρέος της το 2014 της τάξης του 8,6%. Αυτό υπερβαίνει το ύψος που έχουν κληθεί να καταβάλουν ανεπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία 15 χρόνια. Κι από τις 110 χώρες που εξετάζει η Moody΄s, μονάχα τέσσερις το υπέστησαν στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτές οι χώρες, όμως, μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν μονάχα χάρη στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους τους (στην περίπτωση της Τζαμάικα και του Λιβάνου) ή μέσω υποτιμήσεων, πληθωρισμού και ραγδαίας ανάπτυξης (στην περίπτωση της Τουρκίας και της Ισλανδίας). Αυτά όμως είναι εργαλεία που η Ελλάδα δεν έχει στη διάθεσή της.

Το συμπέρασμα του κ. Κοπφ είναι ότι εφόσον εφαρμοσθεί η γαλλική πρόταση, με τις συγκεκριμένες παραμέτρους της, θα οδηγήσει σε σαφή χειροτέρευση της κατάστασης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και της προοπτικής βιωσιμότητάς του.

"Θα είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση του συνολικού δημοσίου χρέους και του καθαρού κόστους εξυπηρέτησής του στα ερχόμενα χρόνια. Από την οπτική της Ελλάδας, είναι δύσκολο να μην αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοβουλία με την υπάρχουσα μορφή της ως προσβολή", αναφέρει ο συνεργάτης του CEPS.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης