Wall Street: Επιχειρεί το «rebound» πριν από το τέλος του 2022 – Ισχυρή άνοδος στους δείκτες

Wall Street: Επιχειρεί το «rebound» πριν από το τέλος του 2022 – Ισχυρή άνοδος στους δείκτες

Η χρονιά που φεύγει αποδεικνύεται η χειρότερο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

wall
Ισχυρά κέρδη σημείωσαν οι δείκτες της Wall Street κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου οι traders επιχείρησαν να περιορίσουν τις μεγάλες απώλειες του 2022, οι οποίες είναι οι χειρότερες από το 2008.

Παρά τα σημερινά θετικά πρόσημα, η επιφυλακτικότητα είναι αυτή που κυριαρχεί, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για το 2023, για μία σειρά από ζητήματα της οικονομίας, όπως είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και το εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων, θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 1,05% ή 345 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 33.221 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,75% στις 3.849 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq αυξήθηκε 2,59% στις 10.478 μονάδες.

Η μετοχή της Apple κατάφερε να ορθοποδήσει μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες απωλειών, σημειώνοντας άνοδο 2,83%.

Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να κινηθούν υψηλότερα, ενόσω απομένει άλλη μία συνεδρίαση (η αυριανή) έως ότου «φύγει» το καταστροφικό 2022. Ένα έτος, το οποίο αποδεικνύεται το χειρότερο από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η σημερινή θετική κίνηση εδράζεται εν πολλοίς στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας (αύξηση στις 225.000), κάτι το οποίο -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να βάλει «φρένο» στο εύρος των επικείμενων αυξήσεων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Κλείσιμο
Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά επιτόκια (βρίσκονται στο 4,25% – 4,5%), τα οποία στοχεύουν στην αναχαίτιση του ιστορικού πληθωρισμού, ασκούν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας, υπονομεύοντας τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πολλοί αναλυτές είναι άκρως επιφυλακτικοί για το 2023, θεωρώντας ότι τα σταθερά υψηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τις εξελίξεις στην Κίνα, είναι πιθανό να οδηγήσουν το ΑΕΠ όχι απλώς σε επιβράδυνση, αλλά και σε συρρίκνωση.

Εξ ου και οι μεγάλες απώλειες που καταγράφονται μέσα στον Δεκέμβριο, ο οποίος αποδεικνύεται ο χειρότερος μήνας από τον Σεπτέμβριο του 2022, δηλαδή των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς οι δείκτες χάνουν από 4% έως 8%.

newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο «βασιλιάς» Πελέ - Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης