Σόιμπλε: «Συνταγματική η βοήθεια προς τις χώρες της ευρωζώνης»
Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, όπου εκδικάζεται η προσφυγή εναντίον των πακέτων στήριξης...
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσωπικά υπερασπίστηκε την Τρίτη την οικονομική στήριξη που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση σε χώρες-εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, όπου εκδικάζεται η προσφυγή εναντίον των πακέτων στήριξης.
«Το ενιαίο νόμισμα δεν θα υπήρχε χωρίς την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών» της ΕΕ, είπε ο κ. Σόιμπλε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του ανώτατου οργάνου της δικαιοσύνης στη Γερμανία.
Ο κ. Σόιμπλε ανέπτυξε λεπτομερειακά τις εξελίξεις και τις απειλές για το ευρώ που οδήγησαν τις χώρες της ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμφωνήσουν στο πακέτο δανεισμού 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.
Για τις κυβερνήσεις, η κρίση χρέους έθεσε «το ερώτημα εάν θα ήταν δικαιολογημένο να τεθεί σε δοκιμασία η αντοχή των αγορών», είπε ο κ. Σόιμπλε, εξηγώντας εκ των υστέρων την απόφαση να υποστηριχθεί η ελληνική οικονομία.
Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα των διμερών δανειακών συμβάσεων με την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μέσω του προσωρινού μηχανισμού αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας (EFSF) και να ορίσει τα περιθώρια παρέμβασης της ομοσπονδιακής βουλής στη λειτουργία και του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013.
Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει πτυχίο νομικής, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που παρέχουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες στις χώρες-μέλη να προχωρούν σε «αμοιβαία στήριξη» σε περίπτωση που ανακύπτουν προβλήματα.
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο, ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση αναμενόταν να δώσει κάποιες ενδείξεις για τις προθέσεις των δικαστών.
Οι ενάγοντες στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της στήριξης λένε ότι η απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα και οι ασπίδες προστασίας του ευρώ παραβιάζουν τη ρήτρα που απαγορεύει την ανάληψη χρέους άλλης χώρας-μέλους της Ένωσης (No-Bailout) και μετατρέπουν την ΕΕ σε αναδιανεμητική Ένωση μεταφοράς πόρων από μία χώρα-μέλος σε άλλη. Επίσης οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι με τις εγγυήσεις που έχουν αναληφθεί για τη δανειακή βοήθεια στην Ελλάδα και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF περιορίζεται δραστικά το συνταγματικό δικαίωμα της γερμανικής βουλής να καθορίζει τον εθνικό προϋπολογισμό.
Αντίθετα η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις συνάδουν με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το γερμανικό σύνταγμα.
Ο ένας από τους ενάγοντες, ο Πέτερ Γκαουβάιλερ, διαφωνών του κεντροδεξιού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τάσσεται υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας και υποστηρίζει ότι σκοπός της ευρωζώνης δεν είναι η «αναδιανομή πλούτου» από πλούσιες σε φτωχές-χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις θέσεις του συντάσσεται μια ομάδα καθηγητών, η οποία θεωρεί ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την υπόθεση, το όλο πρόγραμμα δανεισμού ενδέχεται να καταρρεύσει.
Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί υπέρ τους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr