Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα περισσότερο από ποτέ, λέει ο Μητσοτάκης σε επενδυτές

Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα περισσότερο από ποτέ, λέει ο Μητσοτάκης σε επενδυτές

Σε μήνυμά του προς συνέδριο στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς διατηρεί υψηλή ανάπτυξη, μειώνει σταθερά την ανεργία και αναμένεται να είναι πρώτη στην μείωση του κρατικού χρέους

mitsotakis_ependyseis_xr
Στους στόχους που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία, στις αντιξοότητες που κατάφερε να ξεπεράσει, αλλά και στα βήματα της επόμενης μέρας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στο ετήσιο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της Capital Link. Το συνέδριο έχει τον τίτλο «Διατηρώντας την Ανάπτυξη και το Επενδυτικό Μομέντουμ» και πραγματοποιείται, σήμερα Παρασκευή, στην Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια του μηνύματος του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σήμερα είναι πιο σίγουρος από ποτέ ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς, όπως είπε, η χώρα μας διατηρεί υψηλή ανάπτυξη, μειώνει σταθερά την ανεργία και αναμένεται ότι θα είναι πρώτη στην μείωση του κρατικού χρέους μεταξύ των χωρών της ΕΕ από το 2019.

2022 24th Annual Capital Link Invest in Greece Forum - The Prime Minister's Message


«Καθώς οδεύουμε προς το 2023, βρισκόμαστε στην πρώτη βαθμίδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανάπτυξη: 8,4% το 2021 και 5,6% το 2022, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Η ανεργία συνεχίζει την καθοδική της πορεία, είναι γεγονός ότι μειώθηκε κατά περίπου πέντε μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Το περασμένο έτος αποδείχθηκε έτος ρεκόρ για τις εισερχόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις, αξίας περίπου 5,3 δισ. ευρώ. Θεωρούμε ότι έχουμε πολλές πιθανότητες να καταρρίψουμε και πάλι αυτό το ρεκόρ το 2022. Και σύμφωνα με την τελευταία επίσημη πρόβλεψη της ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2023, η Ελλάδα αναμένεται να αποτελεί τη χώρα της ΕΕ με τη μεγαλύτερη σωρευτική μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός απέδωσε εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στις ελληνικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, στάθηκε στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η χώρα μας όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τις διάφορες αντιξοότητες που προκλήθηκαν από μια σειρά διεθνών κρίσεων

Όπως εξήγησε, «οι ελληνικές εταιρείες έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές σε όλη τη διάρκεια και είναι πλέον πολύ πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως. Οι εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιαστεί και έχουν φτάσει σχεδόν το μισό του ΑΕΠ, επίπεδο υψηλότερο από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, παρά τις δυσκολίες που βίωσαν, έχουν επιδείξει ένα επίπεδο ωριμότητας που επέτρεψε στην Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της ΕΕ. Και χάρη στις επιλογές τους και τις προσπάθειές τους, ο λαϊκισμός ευτυχώς δεν επικράτησε στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία του μεταρρυθμιστικού έργου, το οποίο είπε ότι έχει βελτιώσει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Όπως εξήγησε, «είναι εξίσου αλήθεια ότι η αλλαγή δεν θα είχε έρθει τόσο γρήγορα, χωρίς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε τα τελευταία τρία χρόνια, με σχεδόν 400 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο. Μεταρρυθμίσεις που άρουν τα περιττά εμπόδια, ελαφρύνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και των πολιτών και που παρέχουν λύσεις σε μακροχρόνιες ελλείψεις του ελληνικού κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας του ‘Economist Intelligence Unit’ με τις χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό τους περιβάλλον τα τελευταία τρία χρόνια».

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι βιώνουμε μια περίοδο αλλεπάλληλων διεθνών εντάσεων, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν μια σειρά από προκλήσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν το 2023.

«Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μία περίοδο με πολλές εντάσεις. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα υψηλά πολλών δεκαετιών σε όλο τον κόσμο. Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε σε μια ενεργειακή κρίση που πιέζει τις οικονομίες όλων των κρατών. Και η πολιτική αστάθεια αυξάνεται ξανά σε πολλά μέρη του κόσμου. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο 2023. Προβλέπουμε συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 1,8% παρά την παγκόσμια οικονομική αναταραχή. Τα δημοσιονομικά μας είναι σε τάξη. Και η όρεξή μας για μεταρρυθμίσεις παραμένει αμείωτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το 2023 είναι και ένα έτος εκλογών για την Ελλάδα, λέγοντας «είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του σε εμάς και ότι η πορεία που χαράξαμε τα τελευταία τρία χρόνια δεν θα ανακοπεί. Γιατί οι σωστές πολιτικές έχουν σημασία. Έχουν πραγματική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Και παρά τις πολλαπλές κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει, τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών φαίνονται».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε το μήνυμα του προς τους διεθνείς επενδυτές λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φέρουμε αλλαγές. Να είστε σίγουροι: θα συνεχίσουμε στον δρόμο της σταθερότητας, της συνέπειας και της μεταρρύθμισης. Γιατί μόνο αυτός ο δρόμος θα συνεχίσει να αναπτύσσει την οικονομία μας και γιατί μόνο αυτός ο δρόμος θα κάνει τη χώρα μας ισχυρότερη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΕιδήσεις σήμερα:

Τι είπε στην απολογία του ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο - «Έριξα χαμηλά και τις δύο φορές»

Κιβωτός του Κόσμου: «Ξεσκονίζονται» οι 3 λογαριασμοί του πατρός Αντωνίου σε δολάρια με τους μυστηριώδεις συνδικαιούχους

Σλοβακία: Φέσια και στην Μπρατισλάβα είχε αφήσει η απατεώνισσα - Προσπάθησε να γλιτώσει με απειλές
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης