Χρηματιστήριο Αθηνών: Εδραιώθηκε στις 910 μονάδες, αλλά «φοβήθηκε» να κοιτάξει υψηλότερα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εδραιώθηκε στις 910 μονάδες, αλλά «φοβήθηκε» να κοιτάξει υψηλότερα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +0,5% και τις 915 μονάδες - Δεύτερη ημέρα κερδών στις τράπεζες, θετικά πρόσημα στα blue chips

xrimatistirio_comeback
Τη ζώνη των 910 μονάδων εδραίωσε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να συνεχίζουν την προσπάθεια ανάκαμψης και τα υπόλοιπα blue chips να προσφέρουν επιλεγμένα στηρίγματα. Ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση, δεν έλλειψαν και οι κινήσεις διόρθωσης, ιδίως από τη στιγμή που το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει άκρως ευμετάβλητο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια άνοδο κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στις 915,40 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (910,29 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 910,75 εως 917,83 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Με «ταβάνι» τις 920 μονάδες

Η Λεωφόρος Αθηνών, εν μέσω της επιφυλακτικότητας των διεθνών αγορών, συνέχισε τη συσσώρευση, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις σε μεμονωμένα blue chips. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανοδική πορεία έχει συγκεκριμένο «ταβάνι» κι αυτό αφορά τις αντιστάσεις των 920 μονάδων.

Θετικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι οι τράπεζες δείχνουν να ξεπερνούν τις πρόσφατες απώλειες, κλείνοντας σε θετικό έδαφος για 2η διαδοχική συνεδρίαση, παρά το ασφυκτικό «πρέσινγκ» της κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση των υψηλών χρεώσεων. Μέτρα, δηλαδή, τα οποία δύναται να επηρεάσουν αρνητικά την κερδοφορία τους.

Την ίδια ώρα, βέβαια, προβληματισμός εγείρεται από την «εικόνα» των διεθνών αγορών, με τη Wall Street να συμπληρώνει το βράδυ της Τετάρτης την 5η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης φαίνεται ότι επηρεάζουν δυσμενώς την επενδυτική ψυχολογία, με αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του πρόσφατου ανοδικού κύκλου.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο και στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με τις Federal Reserve και ΕΚΤ να ανακοινώνουν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, τις νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4% και 2%, αντίστοιχα).

Κλείσιμο
Οι αναλυτές, μέχρι πρότινος, ήταν βέβαιοι ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75). Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (75 μονάδες βάσης).

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση των αισιόδοξων προσδοκιών -ιδίως στην περίπτωση της Federal Reserve- δύναται να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια. Κάτι, το οποίο ήδη αποτυπώνεται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 435 μονάδες, καθώς οι μεταβολές στον γερμανικό DAX, τον βρετανικό FTSE 100, τον γαλλικό CAC 40 και τον ιταλικό FTSE ΜΙΒ δεν ξεπερνούν το -/+ 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημείωσε εξίσου οριακές διακυμάνσεις, συντηρώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές προσπαθούν να «ξεκολλήσουν» από το χαμηλότερο σημείο του 2022. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +3,9% και τα 74,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +2,2% και τα 78,9 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,2% και τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Επιχείρηση Ειρήνη: Ρεσάλτο Ελλήνων βατραχανθρώπων του ΠΝ σε ύποπτα πλοία ανοιχτά της Λιβύης – Βίντεο και φωτογραφίες

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: Απαράδεκτες οι συνεχείς απειλές πολέμου για τα νησιά

Ο Κλέων Γρηγοριάδης γδύθηκε εν μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης