Σε κινεζικό κλοιό προσφυγών ο διαγωνισμός για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων

Σε κινεζικό κλοιό προσφυγών ο διαγωνισμός για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων

Πώς η κινεζική BYD κινδυνεύει να εκτροχιάσει τη διαδικασία και να εκτοξεύσει το κόστος του έργου των 384 εκατ. ευρώ

leoforiass
Στον πόλεμο των προσφυγών και μάλιστα από Κινέζους υποψηφίους «φρενάρει» ο διαγωνισμός των 384 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που προκηρύχθηκε αρχές του έτους.

Πρόκειται για έναν από τους πέντε συνολικά διαγωνισμούς που έχει επιλέξει για να σπάσει την μεγάλη προμήθεια το υπουργείο Υποδομών, ο οποίος αφορά 250 ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων και ελάχιστης αυτονομίας 180 χιλιομέτρων συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ. Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό την περασμένη Άνοιξη είχαν κατατεθεί τρεις προσφορές από την Ισπανική Irizar, την κινεζική YTONG και την επίσης κινεζική BYD, η οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα με την Π. Πετρόπουλος.

Όμως η προσφορά της τελευταίας κρίθηκε ανεπαρκής και βγήκε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, οδηγώντας τους Κινέζους σε ένσταση στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η BYD συμμετέχει και στον άλλο διαγωνισμό του υπουργείου που αφορά την προμήθεια 100 ηλεκτρικών οχημάτων με ελάχιστη αυτονομία 135 χιλιομέτρων στον οποίο έχουν υποβληθεί άλλες τρεις προσφορές: από Irizar, την βελγική Van Hool και την IVECO. Αν η ένσταση της εταιρείας απορριφθεί και ο διαγωνισμός εμπλακεί σε νέο γύρο προσφυγών στο ΣτΕ, τότε κινδυνεύει να βγει εκτός προϋπολογισμού και να επηρεάσει και τον άλλο διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχει αντίστοιχα η εταιρεία. Ο λόγος είναι ότι η προμήθεια των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα βρεθεί ενώπιων ενός νέου γύρου καθυστερήσεων, την ώρα που στις αρχές του έτους εκπνέει η προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών.

Αν οι εταιρείες χρειαστεί να τις ανανεώσουν, τότε αυτό θα συνεπάγεται αύξηση του κόστους για τα ηλεκτρικά λεωφορεία καθώς θα πρέπει να ενσωματώσουν τις αυξήσεις των υλικών και πρώτων υλών που συνεπάγεται η κατασκευή τους. Στο υπουργείου εμφανίζονται καθησυχαστική ως προς την εξέλιξη του διαγωνισμού ωστόσο επεξεργάζονται και εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση οι εκτιμήσεις τους πέσουν έξω, όπως η αναζήτηση πρόσθετων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ή ακόμη και «ψαλίδι» στην προμήθεια των οχημάτων για να βγουν τα νούμερα. Να σημειωθεί ότι από τον διαγωνισμό του υπουργείου απουσιάζουν μεγάλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπως η γερμανική Mercedes αλλά και η πολωνική Solaris.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Πώς σχολίασαν τα social media το στριπτίζ του Γρηγοριάδη εν μέσω τηλεδιάσκεψης

Το tweet που σόκαρε - Δείχνει τη Ζιζέλ στο κρεβάτι με πρώην συμπαίκτη του Μπρέιντι;

Μπαράζ καταστροφών από τους Ρομά - Κλειστή η περιφερειακή Αιγάλεω, αλλαγές στα λεωφορεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης