Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψαν οι αγοραστές - Δυναμικό rebound των τραπεζών, «ράλι» 4% στα ΕΛΠE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψαν οι αγοραστές - Δυναμικό rebound των τραπεζών, «ράλι» 4% στα ΕΛΠE

Ο Γενικός Δείκτης «έσβησε» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και επέστρεψε στις 910 μονάδες, χάρη στα κέρδη των τραπεζών και το μίνι ράλι των ΕΛΠΕ

agores_ksenoi
Να «σβήσει» τις αρχικές απώλειες και να ανακτήσει τις 910 μονάδες κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βρίσκουν σημαντικά στηρίγματα σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips, παρά τα (εν μέρει απογοητευτικά) στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου αλλά και το ευρύτερο κλίμα επιφυλακτικότητας των διεθνών αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,69% και διαμορφώθηκε στις 910,29 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (904,09 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 903,20 έως 913,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 82,5 εκατομμύρια ευρώ.

Βελτίωση του κλίματος στη Λ. Αθηνών

Η Λεωφόρος Αθηνών, κόντρα στη στασιμότητα των τελευταίων ημερών, κατάφερε να «ξεκολλήσει» από τις 900 μονάδες και να επιστρέψει άνω των 910 μονάδων, χάρη στα σενάρια περί επίλυσης της διελκυστίνδας μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι ετοιμάζονται να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση ως προς τα επιτόκια καταθέσεων, τις υψηλής χρεώσεις και τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, κηρύσσοντας «ανακωχή».

Αυτό, ως αποτέλεσμα, παρείχε αξιοσημείωτα στηρίγματα στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες το προηγούμενο τριήμερο απώλεσαν το 7,7% της αξίας τους. Ταυτόχρονα, «απελευθέρωσε» και ορισμένες πρόσθετες αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες λειτούργησαν ευεργετικά στο σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Κι όλα αυτά, παρά τα (εν μέρει απογοητευτικά) στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι η ετήσια ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας «φρέναρε» στο 2,8% εξαιτίας των επιδοτήσεων στην ενέργεια (άνω των 4 δισ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, η «εικόνα» στις διεθνείς αγορές παραμένει αρνητική, εν όψει των επόμενων κινήσεων των κεντρικών τραπεζών, με τις Federal Reserve και ΕΚΤ να ανακοινώνουν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, τις νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4% και 2%, αντίστοιχα).


Κλείσιμο
Οι αναλυτές, μέχρι πρότινος, ήταν βέβαιοι ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75). Ωστόσο, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (75 μονάδες βάσης).

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση των αισιόδοξων προσδοκιών -ιδίως στην περίπτωση της Federal Reserve- δύναται να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια. Κάτι, το οποίο ήδη αποτυπώνεται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

«Το κλίμα αυξημένων επιφυλάξεων τείνει να διαμορφώνει την επενδυτική ψυχολογία σε όλες τις αγορές του πλανήτη, με το ελληνικό χρηματιστήριο να συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές […] Σκηνικό που δεν υποβοηθεί την διαμόρφωση προϋποθέσεων για ένα φετινό year-end-rally, εκτός αν οι κεντρικές τράπεζες με τις κινήσεις τους διαμορφώσουν διαφορετικά μηνύματα τις επόμενες ημέρες» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει μικρές απώλειες στο -0,44% και τις 437 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,49%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,16% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,07%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει οριακές διακυμάνσεις, εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο ύφεσης.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες, εν μέσω των ανησυχιών διατήρησης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,2% και τα 74,4 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,5% και τα 79,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο +0,7% και τα 1.796 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr




Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν είχα να πληρώσω την κηδεία της μητέρας μου», δικαιολογείται ο συνταγματάρχης ληστής τραπεζών

Επιστρέφονται αναδρομικά τα πρόστιμα σε όσους άνω των 60 δεν εμβολιάστηκαν - Ποιοι είναι οι όροι

Aκροδεξιοί σχεδίαζαν πραξικόπημα στη Γερμανία! - 25 συλλήψεις 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης