Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπερασπίστηκε τις 900 μονάδες, παρά τις τραπεζικές πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπερασπίστηκε τις 900 μονάδες, παρά τις τραπεζικές πιέσεις

Ο Γενικός Δείκτης «μάζεψε» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε με τη μικρότερη δυνατή «χασούρα» - Απώλειες άνω του 2,5% στις τράπεζες, ποια blue chips ξεχώρισαν θετικά

xrimatistirio_new_xr
Σε οριακά αρνητικό έδαφος έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις επίμονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο να θέτουν σε κίνδυνο τα κρίσιμα στηρίγματα των 900 μονάδων. Ωστόσο, η αγορά βρήκε «αντίβαρο» στις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις των blue chips, με αποτέλεσμα η «χασούρα» να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 903,25 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (903,97 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 12 μονάδες (από 893,38 έως 905,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 76,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Το ενδιαφέρον της Λεωφόρου Αθηνών παρέμεινε στραμμένο στις τράπεζες, με την κυβέρνηση να συνεχίζει το ασφυκτικό «πρέσινγκ» για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των χρεώσεων, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για την παροχή διευκολύνσεων στους συνεπείς δανειολήπτες.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι μια δέσμη τέτοιου είδους μέτρων δύναται να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές κερδοφορίας, αλλά και να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Και επομένως, σπεύδουν να «ξεφορτωθούν» ένα μέρος της έκθεσής τους στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Εξ ου και οι έντονες ρευστοποιήσεις τόσο της σημερινής συνεδρίασης, όσο και της Παρασκευής (-3,9%).

Αυτή η «εικόνα», όπως είναι εύλογο, επηρέασε τη συνολική απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία -μετά την ανάκτηση των 920 μονάδων και το υψηλό 7μήνου- έχει «σβήσει» τα ισχυρά κέρδη του τελευταίου 15ήμερου και έχει επιστρέψει στα κρίσιμα στηρίγματα των 900 μονάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι ενδοσυνεδριακά ο κύριος δείκτης κατρακύλησε έως και τις 894 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά κατάφερε να «βγάλει» αντίδραση και να βρει ανοδικά αντίβαρα, καθώς αρκετές εισηγμένες παραμένουν αισθητά υποτιμημένες (σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη) και διαθέτουν επαρκή περιθώρια ανόδου. Ιδίως αν αναλογιστούμε τα άκρως ενθαρρυντικά και ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου.

Κλείσιμο
Καίριο ρόλο στην τάση της αγοράς διαδραματίζουν και οι κεντρικές τράπεζες, με τις Federal Reserve και ΕΚΤ να ανακοινώνουν στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, τις νέες παρεμβάσεις στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4% και 2%, αντίστοιχα). Οι αναλυτές προσδοκούν ότι οι νέες αυξήσεις θα είναι μικρότερες απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες (50 μονάδες βάσης και όχι 75), κάτι το οποίο μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας μεγάλης ύφεσης.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια ενδεχόμενη μη επιβεβαίωση των παραπάνω προσδοκιών δύναται να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση «εχθρεύονται» τα υψηλά επιτόκια.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,38% και τις 441 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,64%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,67% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,25%. Αντίθετα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διευρύνεται κατά 0,31%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες έως 300 μονάδων, εν όψει των επόμενων κινήσεων της κεντρικής τράπεζας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική αντίδραση, χάρη στις προσδοκίες για την ανάκαμψη της ζήτησης και την επιβολή του εμπάργκο στη Ρωσία. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,6% και τα 81,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +1,5% και τα 86,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, καθορίζεται στο -1,1% και τα 1.789 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Προμήθειες 1,2 δισ. ευρώ εισπράττουν κάθε χρόνο οι τράπεζες - Πώς να τις αποφύγετε

€300.000 σε λογαριασμούς και €350.000 σε μετρητά δείχνουν μαύρο χρήμα στην «Κιβωτό»

O businessman και η δημοσιογράφος: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος παντρεύτηκε τη Λίνα Δρούγκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης