Προ των πυλών η 4η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Νέο τετ α τετ κυβέρνησης – τραπεζιτών

Προ των πυλών η 4η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Νέο τετ α τετ κυβέρνησης – τραπεζιτών

Σε περίπου δύο εβδομάδες το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί μεταξύ 0,50 και 0,75 μονάδες βάσης, δηλαδή, στο 2,50% ή 2,75% αντίστοιχα, αυξάνοντας σημαντικά τις μηνιαίες δόσεις των δανείων – Ποιες λύσεις εξετάζονται

trapezes
Στη «σκιά» μίας νέας αύξησης επιτοκίων – της τέταρτης κατά σειρά από τον περασμένο Ιούλιο – από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που θα «εκτινάξει» στα ύψη το κόστος ειδικά των στεγαστικών δανείων πραγματοποιείται το νέο τετ α τετ κυβέρνησης – τραπεζιτών, με αντικείμενο τη στήριξη όσων πλήττονται από την επίμαχη πολιτική.

Μολονότι οι τελικές αποφάσεις θα επηρεασθούν καθοριστικά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος, σύμφωνα με την Eurostat, εμφάνισε τον Νοέμβριο μικρή αποκλιμάκωση, εντούτοις εάν ο στόχος της ΕΚΤ για την πορεία του μεσοπρόθεσμα παραμείνει στο 2% θεωρείται βέβαιο πως στη νέα συνεδρίαση σε περίπου δύο εβδομάδες το βασικό της επιτόκιο θα αυξηθεί μεταξύ 0,50 και 0,75 μονάδες βάσης, δηλαδή, στο 2,50% ή 2,75% αντίστοιχα, αυξάνοντας σημαντικά τις μηνιαίες δόσεις των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και των νέων με σταθερό.

Η χώρα μας κατέγραψε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μονοψήφιο ποσοστό πληθωρισμού (9%), ενώ όπως προκύπτει από σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, αυτός πέρασε το σημείο καμπής και αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 3% στα τέλη του 2023, από περίπου 8% στα τέλη του 2022, με πιθανότητα ακόμη ταχύτερης υποχώρησης, εάν συνεχιστεί η βελτίωση στις διεθνείς αγορές ενέργειας και πρώτων υλών. Ήδη, πάντως, οι δανειολήπτες πληρώνουν «καπέλο» έως και 2,5 δόσεις τον χρόνο, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ένα 25% των δανειοληπτών που έχουν στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο, κατόπιν σχετικής «παραίνεσης» και του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αναζητεί, σε συνεργασία με τις τράπεζες, τη φόρμουλα εκείνη που θα εξασφαλίσει μία κάποια προστασία σε όσους πλήττονται. «Zητάμε από τις τράπεζες να κάνουν τις βέλτιστες δυνατές εφικτές προσπάθειες, έτσι ώστε αυτοί οι συμπατριώτες μας να βοηθηθούν μέσα από ένα πλαίσιο που οι ίδιες θα καταθέσουν τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», σχολίασε από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε σε εκδήλωση της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, «σκιαγραφώντας» το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί η σημερινή συνάντηση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Φύλλο πορείας» στον παπά Δημήτρη των Αγίων Ισιδώρων αντί για οριστική λύση

Το τελευταίο δύσκολο 24ωρο της «Άριελ» - Παραμένει στο κάδρο και η Αττική

Νέα καταγγελία ανηλίκου για ασέλγεια από ηγετικό στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης