Ναυτικό Μουσείο Χίου: Η κιβωτός της ελληνικής ναυτιλίας

Ναυτικό Μουσείο Χίου: Η κιβωτός της ελληνικής ναυτιλίας

Στο νεοκλασικό αρχοντικό των 400 τ.μ. με την επιβλητική θωριά, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στεγάζεται η ιστορία ενός νησιού που διαφεντεύει επί δεκαετίες τις θάλασσες του κόσμου

084729
H Xίος έχει περάσει στο κοινωνικό υποσυνείδητο τόσο το ελληνικό όσο και το διεθνές ως το διεθνές λίκνο της ναυτιλίας, ενώ στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας εξελίχθηκε σε κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία της πιο μεγάλης ναυτιλιακής δύναμης του κόσμου. Καραβοκύρηδες που έλκουν την καταγωγή τους από τη Χίο και τις Οινούσσες ελέγχουν το 11% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Οταν περίπου στα μέσα του περασμένου αιώνα, το 1937, κατέπλευσε στα Καρδάμυλα ένα από τα πρώτα νεότευκτα φορτηγά ατμόπλοια, το «Γεώργιος Λιβανός», ο τότε νομάρχης Αθανάσιος Νόβας είπε παραφράζοντας έναν στίχο του εθνικού ύμνου της Μεγάλης Βρετανίας: «Κυβέρνα, Χίος, τα πελάγη».

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Χίος με τα παιδιά της, καραβοκύρηδες, καπεταναίους και πληρώματα, διαφέντευε τις θάλασσες του κόσμου. Οταν οι Χιώτισσες τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια γεννούσαν αγόρι, η τοπική κοινωνία μάθαινε πολλές φορές το χαρμόσυνο γεγονός με τη φράση: «Η καπετάνισσα έκανε λίμπερτι». Και αυτό γιατί μετά το τέλος του πολέμου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε με ευνοϊκούς όρους 100 πλοία Liberty στους Ελληνες εφοπλιστές. Και τα πλοία αυτά έδωσαν το έναυσμα να αναγεννηθεί η ελληνική ναυτιλία μέσα από τις στάχτες της, αφού είχε καταστραφεί.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη το πρόσωπο που πιστεύεται πως άφησε τη βόμβα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης - Δείτε βίντεο

Ο χορός του Ντόναλντ Τραμπ στον γάμο της κόρης του Τίφανι - Δείτε βίντεο

The Voice: Η επιστροφή, η Μολδαβή της... Eurovision και η «μπάντα» των κριτών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης