Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε στις πιέσεις, έκλεισε σε χαμηλό ημέρας

Χρηματιστήριο: Δεν άντεξε στις πιέσεις, έκλεισε σε χαμηλό ημέρας

Ο Γενικός Δείκτης υπέκυψε στις πιέσεις, διέγραψε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και έκλεισε σε αρνητικό έδαφος

5340873
Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ράλι του Οκτωβρίου φαίνεται ότι σταδιακά «ξεφουσκώνει», εν μέσω της αβεβαιότητας αφενός για την ενεργειακή κρίση, αφετέρου για τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι η συναλλαγματική δραστηριότητα ανήλθε σε λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ για 4η διαδοχική ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν σε θετικό έδαφος, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,30% και διαμορφώθηκε στις 816,68 μονάδες, χάνοντας 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 816,68 έως 825,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 46 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, σε αντίθεση με τον Γ.Δ., διατήρησε έως τέλους τα θετικά πρόσημα, καθώς έκλεισε στο +0,48% και τις 535 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά περίπου +1,1% και επανήλθε στα 3,18 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξήθηκε στο +1% και το 1,08 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολούθησε στο +1% και το 0,86 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Eurobank υποχώρησε στο -0,6% και το 0,87 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +1,00% και 0,8656 ευρώ
Eurobank -0,61% και 0,878 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +1,08% και 3,184 ευρώ
Πειραιώς +1,03% και 1,082 ευρώ

Επιστρέφει η ανησυχία

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης παραδόθηκε στους πωλητές. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι χαμηλές και φθηνές αποτιμήσεις, τα ικανοποιητικά εταιρικά μεγέθη του εξαμήνου και οι προσδοκίες για νέα επιχειρηματικά deals πρόσφεραν κατά περιόδους σημαντικά στηρίγματα στους αγοραστές.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει άκρως επιφυλακτικό, όπως αντανακλάται και στους ιδιαίτερα χαμηλούς συναλλαγματικούς τζίρους, οι οποίοι αποδεικνύουν τη διστακτικότητα των traders. Η εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών (αυξήσεις επιτοκίων), καλλιεργούν το έδαφος για μια αισθητή επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ αρκετοί θεωρούν ως δεδομένο και το σενάριο της ύφεσης εντός του 2023.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την Τετάρτη, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας να διευρύνεται στο 4,729%, της Γερμανίας στο 2,096%, της Γαλλίας στο 2,692%, της Ιταλίας στο 4,516%, του Ηνωμένου Βασιλείου στο 4,260% και των ΗΠΑ στο 3,834%.

Κλείσιμο
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, μάλιστα, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια εκ νέου αλλαγή στα στοιχήματα για το μέγεθος της νομισματικής παρέμβασης της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή της Federal Reserve, με τους αναλυτές να «βλέπουν» διατήρηση του ρυθμού σύσφιγξης και αύξηση των επιτοκίων κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο (1-2/11).

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν «γεννηθεί» προσδοκίες για μικρότερη παρέμβαση (<75 μονάδων βάσης), σε μια ένδειξη σταδιακής κορύφωσης του πληθωριστικού φαινομένου, η οποία θα μπορούσε να «φρενάρει» τις επιτοκιακές αυξήσεις, αποτρέποντας τον «πνιγμό» του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και αυξάνουν το κόστος δανεισμού. Αντίθετα, τα μικρά επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας και μειώνουν τις ομολογιακές αποδόσεις, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,18% και τις 398 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,81% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,98% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,59%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει οριακά 0,06%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει τουλάχιστον 200 μονάδες, δίνοντας συνέχεια στην πτώση της Τετάρτης.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές συνεχίσουν το ανοδικό κρεσέντο, μετά την απόφαση του OPEC+ για σκόπιμη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,37% και τα 88,08 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,34% και τα 93,69 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σταθερή στα 1.721 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 400 τ.χλμ. στη Χερσώνα έχει ανακτήσει ο ουκρανικός στρατός

Αίγινα: Ήθελαν να μας σκοτώσουν γιατί τους κάναμε καταγγελίες για ηχορύπανση, λέει ο ξενοδόχος

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Τέλος η επιχείρησή του στην Αλόννησο - Πουλά το μαγαζί



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης