Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντεπίθεση των αγοραστών - Με το… δεξί στον «δύσκολο» Οκτώβριο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντεπίθεση των αγοραστών - Με το… δεξί στον «δύσκολο» Οκτώβριο

Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε άνω των 800 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,4% - Ράλι σε Alpha Bank, ΟΤΕ και Mytilineos - Άνω του 5% τα κέρδη στον ΟΛΠ

xrimatistirio_athinwn
Με μια αντεπίθεση των αγοραστών στο β’ μισό της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να επανέλθει άνω των 800 μονάδων και να εισέλθει με το… δεξί στον «δύσκολο» Οκτώβριο, βρίσκοντας στηρίγματα αφενός στα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων, αφετέρου στις over-sold συνθήκες της αγοράς. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη, κάτι που αντανακλάται στον σταθερά χαμηλό συναλλαγματικό όγκο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,42% και διαμορφώθηκε στις 804,19 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (792,90 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 787,23 έως 804,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να κυμαίνεται σε μόλις 38,5 εκατομμύρια ευρώ.

Έρχεται ένας δύσκολος Οκτώβριος

Μετά την 8η διαδοχική αρνητική εβδομάδα και το -7% του Σεπτεμβρίου, η σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών έρχεται να απαλύνει εν μέρει τον «πόνο» των επενδυτών, οι οποίοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν τόσο τις χαμηλές αποτιμήσεις (η αγορά βρίσκεται σε υπερ-πουλημένα επίπεδα), όσο και τα ικανοποιητικά μεγέθη της πλειονότητας των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο.

Ωστόσο, το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας παραμένει κυρίαρχο, υπονομεύοντας την όποια προσπάθεια ουσιαστικής ανάκαμψης. Φυσικά, το περιβάλλον στο εξωτερικό διαδραματίζει καίριο ρόλο σ΄ αυτή τη δυσμενή πορεία, καθώς οι διαδοχικές απώλειες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία.

Κι αυτό, παρά τις -κατά καιρούς- αξιοσημείωτες απόπειρες του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διαφοροποιηθεί ελαφρώς και να συγκρατήσει το κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο χαμηλό έτους των 779 μονάδων.

Η δε, αναταραχή στην Credit Suisse, τη Νο.2 ελβετική τράπεζα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, επιτείνει τη μεταβλητότητα, με τους traders να «βλέπουν» ακόμη μία πηγή κινδύνου και αστάθειας, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες (ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας).

Κλείσιμο
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας διατηρείται κοντά στο ψυχολογικό όριο του 5% (4,82% σήμερα), δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017. Κοντά σε υψηλό 10ετίας ή και 14ετίας κινούνται οι αποδόσεις και των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, όπως και των ΗΠΑ -παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση.

Όλες οι ενδείξεις, σε κάθε περίπτωση, προμηνύουν έναν «δύσκολο» Οκτώβριο, με την ελληνική αγορά να δοκιμάζει τα χαμηλά έτους και να διαψεύδει το αισιόδοξο σενάριο επανόδου προς τις 900 μονάδες. Κι αυτό, μάλιστα, δεν πρόκειται να αλλάξει, έως ότου δούμε να «υποχωρεί» κάποια από τις εν εξελίξει βασικές προκλήσεις.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να υπολείπεται του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), με τις βασικές στηρίξεις να τοποθετούνται στις 779 μονάδες (χαμηλό έτους). Οι πρώτες αντιστάσεις δε, συναντώνται στις 850 μονάδες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,17% και τις 388 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,07%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,05% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,88%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,10%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διευρύνεται κατά 300 μονάδες, σε μια προσπάθεια αντίδρασης στο sell off του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές καταγράφουν σημαντική άνοδο καθώς οι χώρες του OPEC ετοιμάζονται για περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI σκαρφαλώνουν στο +6,23% και τα 84,44 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +5,40% και τα 89,67 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, κυμαίνεται στο +0,6% και τα 1.677 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στo Νewmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ευρώπη μπορεί να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στην τιμή του αερίου

Ο 56χρονος στην Καβάλα ήταν κακότροπος και έβριζε μονίμως - Ζητούσε χρήματα από κληρονομιά της 31χρονης για να αγοράσει κατσίκια

Ο Ερντογάν στην Πράγα με τους κανόνες Ευρώπης και Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης