Χρηματιστήριο Αθηνών: Γλίτωσε (προς το παρόν) τα χειρότερα - «Βουτιά» έως 4% σε τράπεζες, Coca Cola

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γλίτωσε (προς το παρόν) τα χειρότερα - «Βουτιά» έως 4% σε τράπεζες, Coca Cola

Ο Γενικός Δείκτης απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών και έκλεισε άνω των 790 μονάδων - Στηρίγματα από Motor Oil, Jumbo και ΤΕΝΕΡΓ

xrimatistirio_comeback
«Φρένο» στη μεγάλη ενδοσυνεδριακή πτώση κατάφερε να βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρήκε σημαντικά στηρίγματα στην περιοχή των 790 μονάδων. Ρόλο καταλύτη διαδραμάτισε η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων βελτίωσε το κλίμα στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα. Ωστόσο, η μεγάλη «εικόνα» παραμένει αρνητική, όπως αποτυπώνεται και στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπιες απώλειες κατά 0,88% και διαμορφώθηκε στις 791,42 μονάδες, χάνοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (798,44 μονάδες), αλλά και ανακτώντας οκτώ μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας. Νωρίτερα, άλλωστε, η πτώση έφθασε έως το 1,8%. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 783,06 έως 798,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται άνω των 67 εκατομμύρια ευρώ.

Έντονη νευρικότητα στις αγορές

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρότι κατάφερε να «μαζέψει» σε μεγάλο βαθμό τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, παρέμεινε σε κλοιό πιέσεων, οι οποίες ανάγκασαν τον Γενικό Δείκτη να υπαναχωρήσει στο όριο των 790 μονάδων, απειλώντας -έστω και πρόσκαιρα- ακόμη και το χαμηλό έτους των 779 μονάδων.

Τα χειρότερα ευτυχώς αποφεύχθηκαν χάρη στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να παρέμβει στις αγορές, μέσω ενός έκτακτου προγράμματος απόκτησης μακροπρόθεσμων ομολόγων, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη της στερλίνας και στη μείωση των ομολογιακών αποδόσεων.

Η εν λόγω εξέλιξη, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, βελτίωσε εν μέρει την ψυχολογία των επενδυτών και επέδρασε θετικά στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία περιόρισαν αισθητά τις πρωινές μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ωστόσο, η μεγάλη «εικόνα» δύσκολα αλλάζει, καθώς το αρνητικό «κοκτέιλ» διατηρείται επί τάπητος: Περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, επιδείνωση των γεωπολιτικών ρίσκων στην Ουκρανία, εν εξελίξει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τέλος, πιθανότητα ύφεσης σε Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Παρότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άμεσης συρρίκνωσης του ΑΕΠ (αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη για φέτος και μικρή επιβράδυνση το 2023), εντούτοις παραμένει ευάλωτη στα μάτια των επενδυτών, κάτι που αποτυπώνεται εμφανέστερα στην αγορά των κρατικών ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου εκτινάχθηκε την Τετάρτη -έστω και πρόσκαιρα- στο ψυχολογικό όριο του 5%, το οποίο ισούται με το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017 (υψηλό 5ετίας). Τα spreads (απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου), ταυτόχρονα, έφθασαν έως τις 270 μονάδες.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά προκλήσεων -από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό έως την ενεργειακή κρίση, τα υψηλότερα επιτόκια και την ιταλική αβεβαιότητα- οι οποίες υπονομεύουν το αγοραστικό περιβάλλον, φρενάροντας την όποια διάθεση για επιπλέον ρίσκο.

Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα άκρως θετικά αποτελέσματα των εταιρικών εισηγμένων «πέφτουν» σε ένα βαρέλι… δίχως πάτο, καθώς αδυνατούν να αντιστρέψουν την καθοδική πορεία. «Χωρίς αμφιβολία, οι μαύροι κύκνοι του εξωτερικού περιβάλλοντος, στερούν από το ελληνικό χρηματιστήριο την ευκαιρία να διαγράψει μια θετική πορεία» σχολιάζει, ενδεικτικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΥ.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,58% και τις 386 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,44%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,44% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,42%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 1,00%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει 100 μονάδες, σε μια προσπάθεια να «ξεκολλήσει» από το χαμηλό έτους.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε θετικό έδαφος, εξαιτίας των ανησυχιών για τις επιπτώσεις του τυφώνα Ίαν. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,90% και τα 79,21 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,42% και τα 86,66 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ενισχύεται δυναμικά στο -1,01% και τα 1.652 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Έντεκα νεκροί, 50 αγνοούμενοι στην προχθεσινή επίθεση τζιχαντιστών στη Μπουρκίνα Φάσo - Δείτε βίντεο

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είχε ενημερώσει για την «κόλαση» της Φαίης

Άντονι Μπουρντέν πριν το τέλος: Μισούσε τους θαυμαστές του, έπαιρνε ναρκωτικά και είχε εμμονή με την Αρτζέντο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης