Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε στις παρυφές των 800 μονάδων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε στις παρυφές των 800 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 798 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά κινήθηκε άνω των 800 μονάδων - Ισχυρό ράλι 5,5% στην Τέρνα Ενεργειακή, δυναμικά κέρδη σε Εθνική Τράπεζα και Lamda Development - Πιέσεις στην Aegean

xrimatistirio
Στις παρυφές των 800 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να βάζουν «φρένο» στο τετραήμερο πτωτικό σερί, αξιοποιώντας τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τα εταιρικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η πρόσκαιρα θετική «εικόνα» δεν αλλάζει τη μακροπρόθεσμη τάση, η οποία παραμένει αρνητική, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια ανάληψης επιπλέον ρίσκου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε επιφυλακτική αύξηση κατά 0,72% και διαμορφώθηκε στις 798,44 μονάδες, κερδίζοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (792,73 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 798,41 έως 805,35 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται κοντά στα 62 εκατ. ευρώ.

Στηρίγματα από τις χαμηλές αποτιμήσεις

Έπειτα από ένα μπαράζ αρνητικών συνεδριάσεων, το οποίο έφερε την αγορά στα πρόθυρα των 790 μονάδων, η Λεωφόρος Αθηνών «έβγαλε» μια λελογισμένη αντίδραση, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, αλλά και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου.

Ωστόσο, όπως ομονοούν οι περισσότεροι αναλυτές, η σημερινή εικόνα δεν δικαιολογεί τον εφησυχασμό, καθώς η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει αρνητική, με τον Γενικό Δείκτη να υπολείπεται αισθητά του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200).

Παρά, επομένως, την πρόσκαιρη ψυχολογική ώθηση, θεωρείται αμφίβολη η ανακοπή της καθοδικής πορείας, ιδίως σε περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και η οικονομία επιβραδυνθεί ή ακόμη χειρότερα, διολισθήσει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι στους «πονοκεφάλους», οι οποίοι ταλαιπωρούν τους επενδυτές, έχει προστεθεί εσχάτως και η Ιταλία, με την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι να αναλαμβάνει τις τύχες της 3ης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά των κρατικών ομολόγων.

Κλείσιμο
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου, συγκεκριμένα, βρίσκεται σταθερά άνω του 4,7% –στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών- ενώ τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) ξεπερνούν τις 260 μονάδες βάσης. Στο 4,6% ακολουθεί η απόδοση του ιταλικού ομολόγου, ενώ κοντά στο 4% κυμαίνεται και η απόδοση του κυπριακού.

Όπως είναι σαφές, επομένως, αυτή τη στιγμή οι αγορές καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά προκλήσεων -από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό έως την ενεργειακή κρίση, τα υψηλότερα επιτόκια και την ιταλική αβεβαιότητα- οι οποίες υπονομεύουν σταθερά το αγοραστικό περιβάλλον, φρενάροντας την όποια διάθεση για ρίσκο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Goldman Sachs, σε νέα έκθεση για τις ευρωπαϊκές μετοχές, προβλέπει νέα πτώση, εξηγώντας ότι η bear market δεν έχει ακόμη «πιάσει» πάτο. «Μειώνουμε την τιμή στόχο του δείκτη Stoxx Europe 600 στις 360, 380 και 410 μονάδες σε διάστημα 3, 6 και 12 μηνών, αντίστοιχα. Αυτό δίνει απόδοση -8% σε 3 μήνες (έως το τέλος του έτους) και απόδοση +5% σε 12 μήνες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,74% και τις 391 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,61%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,38% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,34%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,26%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διευρύνεται κατά περίπου 300 μονάδες, ανακάμπτοντας από το χαμηλό διετίας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές ανακάμπτουν από το πρόσφατο sell off, με τα συμβόλαια WTI να διαμορφώνονται στο +1,67% και τα 77,97 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +1,89% και τα 85,52 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, βρίσκεται στο +0,66% και τις 1.644 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία «Bogdan»: Συναγερμός στη Δυτική Ελλάδα - Kλειστά σήμερα τα σχολεία στην Κέρκυρα

Ο Μπραντ Πιτ και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι είναι ζευγάρι; - «Μείνετε συντονισμένοι»

Τροχαίο στη λεωφόρο Ποσειδώνος – Δύο τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης