Το Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες από… το 1885

Το Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες από… το 1885

Ποιοι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα τους

075bb39b-bd30-49d9-95dd-f82bee005218
Το μείζον και διαχρονικό πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για ακίνητα σε περιοχές (κυρίως εκτός σχεδίου) έρχεται ξανά στο προσκήνιο λόγω της αδυναμίας ολοκλήρωσης του κτηματολογίου.

Βάσει της νομοθεσία (πως σκοπίμως δεν λέει να αλλάξει) το Δημόσιο μπορεί να διεκδικεί «τα πάντα και για πάντα»! Μπορεί, δηλαδή να διεκδικήσει οποιοδήποτε ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του αν ο πολίτης δεν μπορέσει να βρει και να επικαλεσθεί μεταγραμμένα συμβόλαια αναγόμενα τουλάχιστον στο 1885!

Οι ιδιοκτήτες μέσω της ΠΟΜΙΔΑ ζητούν να εισαχθεί και στα εκτός σχεδίου ακίνητα (όπως έγινε με τα εντός, σύμφωνα με το ν. 3127/2003) η γενική ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3127/2003 ήτοι ότι ο νομέας του ακινήτου «νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, αδιαταράκτως για δέκα (10) έτη το ακίνητο, με νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία, υπέρ του ιδίου ή του δικαιοπαρόχου του, που έχει καταρτισθεί και μεταγραφεί μετά την 23.2.1945, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη, ή νέμεται, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, το ακίνητο αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «πέραν του ότι ουδείς έλληνας ή αλλοδαπός αγοραστής εκτός σχεδίου γης μπορεί να είναι βέβαιος για τα περιουσιακά του δικαιώματα, η διαδικασία σύνταξης Κτηματολογίου θα μετατραπεί σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών από το κράτος με το πρόσχημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας ή αποδεδειγμένων πράξεων νομής χρονολογουμένων προ του 1885!

Έξαλλου, την 31.12.2022 λήγει η προθεσμία διόρθωσης των ανακριβών αρχικών εγγραφών για εκατομμύρια ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τι σημαίνει αυτό; Από την 01.01.2023 οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών αυτών:

• Όλα τα αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία παραλαβής τους, και επιστροφής τους σε όσους τα διεκδικήσουν ή ζητήσουν αποζημίωση γι΄αυτά.

Κλείσιμο
• Όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές, χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του, και μπορεί μόνον να προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από οποιονδήποτε τρίτο το δήλωσε ψευδώς ως δικό του στο Κτηματολόγιο!

Με το επιχείρημα ότι η νομοθεσία αυτή παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες περί προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας η ΠΟΜΙΔΑ ζητά η προθεσμία για την δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος των πολιτών για διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κινηματογραφηθεί να ορίζεται εικοσαετής από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου.

Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία «Bogdan»: Συναγερμός στη Δυτική Ελλάδα - Kλειστά σήμερα τα σχολεία στην Κέρκυρα

Ο Μπραντ Πιτ και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι είναι ζευγάρι; - «Μείνετε συντονισμένοι»

Τροχαίο στη λεωφόρο Ποσειδώνος – Δύο τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης