Τράπεζες: «Καμπανάκι» για την επενδυτική βαθμίδα – 2+1 προϋποθέσεις για την ανάκτησή της

Τράπεζες: «Καμπανάκι» για την επενδυτική βαθμίδα – 2+1 προϋποθέσεις για την ανάκτησή της

Τι δήλωσαν οι CEO των τραπεζών για την πρόοδο της χώρας στα τρία προαπαιτούμενα - δημοσιονομική πολιτική, τραπεζική «υγεία» και ανάπτυξη

trapezes
Προσήλωση στο στόχο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, ζητούν οι τράπεζες, χτυπώντας «καμπανάκι» για τυχόν δημοσιονομική παρέκκλιση, ως απόρροια των μέτρων στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μία -ίσως, η βασικότερη- από τις προϋποθέσεις που «τσεκάρουν» οι οίκοι αξιολόγησης, προκειμένου να αναβαθμίσουν -ή να υποβαθμίσουν- το αξιόχρεο κάθε χώρας. Η Ελλάδα αύξησε το πρωτογενές έλλειμμά της στο 7,5% του ΑΕΠ το 2020, για να μειωθεί στο 5% πέρυσι και στο 2% το 2022. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα δημοσιονομικά όρια. Νομίζω ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να είναι ικανά για να πληρώνουν τους τόκους του δημοσίου χρέους, οι οποίοι είναι περίπου 2,2% του ΑΕΠ. Άρα, θα πρέπει μεσοπρόθεσμα, δεν λέω αύριο, να επιστρέψουμε σε μία δημοσιονομική ισορροπία που σημαίνει ότι θα πρέπει τουλάχιστον να μπορούμε να πληρώνουμε τους τόκους του δημοσίου χρέους με τα πρωτογενή πλεονάσματα», σχολίασε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας ως «εθνικό και απόλυτο» τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Θεσσαλονικιός που έχει ταξιδέψει σε όλα τα ελληνικά νησιά!

Σχεδόν 7 στους 10 μαθητές πέρασαν σε Πανεπιστήμιο

Τζιχαντιστής που υπήρξε η «φωνή» του ISIS καταδικάστηκε σε ισόβια στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης