Χρηματιστήριο Αθηνών: Μηδενική μεταβολή και τζίρος €35 εκατομμυρίων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μηδενική μεταβολή και τζίρος €35 εκατομμυρίων

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές διακυμάνσεις - Ράλι 3,7% για την Ελλάκτωρ, ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση των Ολλανδών - Πιέσεις σε Εθνική, Motor Oil και ΔΕΗ

5340895
Σε κατάσταση αδράνειας παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διατήρησε την εικόνα στασιμότητας, εν μέσω της γενικευμένης μείωσης της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου. Ενεργειακή κρίση, υψηλά επιτόκια και φόβοι για ύφεση διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία και πλέον, οι τελευταίες ελπίδες εναποτίθενται στα επικείμενα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου (Τιτάν, Mytilineos, Eurobank, Εθνική).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,04% και διαμορφώθηκε στις 829,26 μονάδες, εμφανίζοντας ανεπαίσθητες αλλαγές σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (828,89 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε μόλις έξι μονάδες (από 825,95 έως 831,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μετά βίας στα 35 εκατομμύρια ευρώ -δείγμα της διάχυτης επενδυτικής ένδειας.

Σε mood καλοκαιριού το Χ.Α.
Η ελληνική αγορά -εδώ και ημέρες- έχει εισέλθει σε καλοκαιρινή «διάθεση», με τη συναλλαγματική δραστηριότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη και να παρουσιάζει εικόνα… παραίτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος μετά βίας αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ κατά κύριο λόγο αρκείται στα 30 – 35 εκατ. ευρώ.

Μέσα σ΄ αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό, σε μια απόπειρα συντήρησης του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 800 – 835 μονάδων. Την ίδια στιγμή, όμως, κάθε ανοδική προσπάθεια «γεννά» μια νέα ευκαιρία ρευστοποιήσεων. Ιδίως ενόσω το διεθνές περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο και εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα, την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (από 1,5% σε 2,25%), με στόχο την τιθάσευση του υψηλού πληθωρισμού (9,1%), ενώ τις προηγούμενες ημέρες σε άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης προέβη και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης (από 0% σε 0,5%).

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ, ακόμη κι αν η οικονομία βρεθεί σε κατάσταση ύφεσης, καθώς αυτή τη στιγμή κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί ο έλεγχος του ξέφρενου πληθωρισμού, ο οποίος περιορίζει τόσο τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών όσο και τα περιθώρια κερδοφορίας των εισηγμένων.


Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, στο αρνητικό περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση, με το μπρα – ντε – φερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας να απειλεί με μπλακ άουτ τον Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί με ενέργεια τις περισσότερες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Όλα αυτά, εύλογα, δημιουργούν ένα αρνητικό κοκτέιλ στις αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι αρκετά φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους, ιδίως σε χρηματιστηριακές αγορές όπως η ελληνική, η οποία χαρακτηρίζεται από ρηχότητα και έλλειψη σταθερών.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 425 μονάδες, παρότι ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,82%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,48% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,70%. Στο Λονδίνο, αντίθετα, ο FTSE 100 κερδίζει 0,26%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones χάνει περίπου 100 μονάδες εν μέσω των νέων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές σημειώνουν άνοδο για δεύτερη διαδοχική ημέρα εξαιτίας των ανησυχιών για τη σύσφιγξη της προσφοράς. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται στο +1,11% και τα 97,73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent αυξάνονται στο +1,25% και τα 106,46 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, παραμένει σταθερή στα 1.719 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία σε ελικοδρόμιο στα Σπάτα: Τρεις συλλήψεις για τον θάνατο του 21χρονου Βρετανού

Τιμολόγια ρεύματος: Οι διαφορές ανά εταιρεία - Παρέμβαση του υπουργείου Ενέργειας για τα πάγια

Πλεύρης: Ο Τσίπρας πήγε χωρίς μάσκα στο Προεδρικό - ΣΥΡΙΖΑ: Είχε αρνητικό PCR από το Σάββατο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης