Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» στις 780 μονάδες με πτώση 3,21% του Γενικού Δείκτη

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βουτιά» στις 780 μονάδες με πτώση 3,21% του Γενικού Δείκτη

Η αγορά κατέγραψε νέα χαμηλά έτους και νέα χαμηλά 16 μηνών - Sell off στις τράπεζες με τον δείκτη να υποχωρεί 9%

4715017
Οι πιέσεις από το άνοιγμα στην αγορά της Νέας Υόρκης (στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την χθεσινή αργία της 4ης Ιουλίου) και το νέο χαμηλό 16 μηνών για τον δείκτη ΡΜΙ της S&P Global αλλά και οι φόβοι για αδυναμία αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της επερχόμενης ύφεσης ενεργοποίησαν κύμα πωλήσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δύσκολα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί, αντιθέτως δέχθηκε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης ισχυρές πιέσεις, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών και συγκεκριμένα σε τιμές Φεβρουαρίου 2021 για το Γενικό Δείκτη.

Ο βασικός αντιπροσωπευτικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,21%, στις 779,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 82,3 εκατ. ευρώ. Ελάχιστες μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης διασώθηκαν, αντίθετα τα περισσότερα blue chips και κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι δέχθηκαν σφυροκόπημα.

Αναλυτικά, η Eurobank υποχώρησε σε ποσοστό 11,63%, η Πειραιώς κατά 10,89% και η Alpha Bank κατά 9,35%.

Πτώση σε ποσοστό άνω του 4% κατέγραψε η Εθνική και ΔΕΗ, άνω του 3% σε Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η μετοχή των Intrakat και Intracom, μετά την ανακοίνωση ότι επήλθε συμφωνία για την πώληση του 61% των μετοχών της στο επενδυτικό σχήμα των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου έναντι 2,95 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικού τιμήματος περίπου 70,2 εκατ. Ευρώ. Η Intrakat έπειτα από ράλι ημερών υποχώρησε σήμερα κατά 10,14% και η Intracom κατά 6,17%.

Κλείσιμο
Όπως εξηγούν χρηματιστές, οι αβεβαιότητες στις αγορές παραμένουν ισχυρές. Παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να εξομαλύνουν την επίδραση του ενεργειακού κόστους στην οικονομία τα δεδομένα δεν δείχνουν να αλλάζουν ιδιαίτερα.

Αντίστοιχα, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παρά την επανάκαμψη των επιχειρηματικών συμφωνιών και την ένταση της φημολογίας στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν φαίνεται να συγκινεί το Χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται υπό τη διαρκή επιρροή του διεθνή παράγοντα αλλά και της εκλογολογίας η οποία εσχάτως έχει αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην ειδησεογραφία.

Περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

«Με εξέπληξε ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του», δήλωσε ο Τόνι Ναδάλ για τον Τσιτσιπά

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό - Κάηκαν σπίτια

Υπόθεση Μπίκα: Τα ψέματα της Γεωργίας άντεξαν έξι μήνες




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης