Κρίση: «Μαύρα μαντάτα και για τις χρηματιστηριακές εταιρείες»
Στο γαϊτανάκι των αρνητικών ειδήσεων που καθημερινά δημοσιοποιούνται με αφορμή τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες άλλα δύο «τρανταχτά» ονόματα της διεθνούς τραπεζικής και χρηματιστηριακής σκηνής.
Την αρχή έκανε η μεγάλη αμερικανική χρηματιστηριακή εταιρία Merrill Lynch, τρίτη σε μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε την πώληση ενός μεγάλου πακέτου του μετοχικού της κεφαλαίου, συγκεκριμένα μετοχές αξίας 8,5 δισ. δολαρίων, σε τρίτους επενδυτές, σε
Στο γαϊτανάκι των αρνητικών ειδήσεων που καθημερινά δημοσιοποιούνται με αφορμή τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες άλλα δύο «τρανταχτά» ονόματα της διεθνούς τραπεζικής και χρηματιστηριακής σκηνής.
Την αρχή έκανε η μεγάλη αμερικανική χρηματιστηριακή εταιρία Merrill Lynch, τρίτη σε μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε την πώληση ενός μεγάλου πακέτου του μετοχικού της κεφαλαίου, συγκεκριμένα μετοχές αξίας 8,5 δισ. δολαρίων, σε τρίτους επενδυτές, σε μια ύστατη (;) προσπάθεια του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τζον Τέιν να αναδιαρθρώσει την ταλανιζόμενη εταιρία από το βάρος των επισφαλειών και των διαγραφών λόγω της έκθεσής της στη δίνη των «σάπιων» στεγαστικών δανείων.
Αγοραστής του μετοχικού αυτού πακέτου είναι η επενδυτική εταιρία Temasek Holdings με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία πάντως είναι ήδη ο μεγαλύτερος επενδυτής της Merrill. Το αξιοπερίεργο είναι πως η συγκεκριμένη εταιρία είχε και παλαιότερα αποκτήσει μετοχές της Merrill ύψους άνω των 3,4 δις δολαρίων, με ιδιωτικό συμφωνητικό όμως που προέβλεπε την διακράτησή τους ΜΟΝΟΝ εφόσον η τιμή της μετοχής παρέμενε πέριξ των 46 δολαρίων, τιμή στην οποία και αποκτήθηκαν. Έκτοτε η μετοχή κατρακύλησε έως και τα 22 δολάρια και τώρα η διοίκηση της Merrill συμφώνησε να καταβάλει στην Temasek 2,5 δισ. δολάρια, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειές της από την προηγούμενη επένδυσή της.
Ταυτόχρονα η διοίκηση της μεγάλης αμερικανικής χρηματιστηριακής προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα, ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Προχώρησε δηλαδή σε μια κανονική εκποίηση ομολόγων, χρεογράφων και επισφαλών δανειακών συμβολαίων της, συνολικής αξίας 30,6 δισ. δολαρίων, στο ένα πέμπτο της ονομαστικής τους αξίας! Στόχος ο κατά το δυνατόν περιορισμός των ζημιών που θα αναγκαστεί να δημοσιοποιήσει άμεσα, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως το τρίμηνό της θα είναι εξίσου καταστροφικό με τις προηγούμενες ανακοινώσεις, όπου οι συνολικές ζημίες για τη χρήση 2007 ξεπέρασαν τα 19 δις δολάρια.
Και στην Ιαπωνία
Κι αν στις ΗΠΑ τα πράγματα είναι άσχημα, το κύμα των διαγραφών και η γενικότερη οικονομική κρίση χτυπάνε τώρα και την πόρτα μεγάλων ιαπωνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Έτσι, μετά τις τρεις μεγαλύτερες ιαπωνικές τράπεζες που ανακοίνωσαν τεράστιες διαγραφές επισφαλειών από αμερικανικά χρεόγραφα την περασμένη εβδομάδα, τώρα έρχεται η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, της Nomura Holdings, να ανακοινώσει απρόσμενες ζημίες ύψους 76,6 δισ. γιεν (περίπου 700 εκατ. δολάρια), λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας στο τμήμα χρηματιστηριακών συναλλαγών και των αυξημένων επισφαλειών της. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Nomura, οι πιστωτικές επισφάλειές της από την έκθεσή της σε χρεόγραφα συνδεδεμένα με την αμερικανική στεγαστική αλλά και αντασφαλιστική αγορά ξεπέρασαν τα 63 δισ. γιεν.
Τέλος κι επειδή η κρίση προφανώς δεν γνωρίζει σύνορα, ακόμα μια ιαπωνική εταιρία επικαλείται τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση για να δικαιολογήσει τα ιδιαιτέρως αρνητικά οικονομικά της αποτελέσματα. Ο λόγος για τον κολοσσό των ηλεκτρονικών, την Sony, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου μειωμένα κατά 47% έναντι προβλέψεων και στόχων.
Κάτι ανάλογο είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα και η Alcatel-Lucent, η μεγαλύτερη πάροχος δικτύων σταθερής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Η εταιρία ανακοίνωσε ζημίες 1,1 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς και αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους μετόχους του ομίλου που βλέπουν επί 6 τρίμηνα την εταιρία να ανακοινώνει τεράστιες ζημίες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παραίτηση της Πατρίτσια Ρούσο, διευθύνουσας συμβούλου της Alcatel-Lucent και του προέδρου του ομίλου Σεργκέι Τσουρού
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr